A Red Bull már kevésbé tart Hamilton brazíliai csodamotorjától

Forma-1, Lewis Hamilton, Max Verstappen, Sao Pauló-i Nagydíj, Red Bull, Mercedes
Mercedes' British driver Lewis Hamilton (L) and Red Bull's Dutch driver Max Verstappen (R) greet each other after obtaining the first and second positions respectively, in Brazil's Formula One Sao Paulo Grand Prix at the Autodromo Jose Carlos Pace, or Interlagos racetrack, in Sao Paulo, on November 14, 2021. (Photo by Antonin Vincent / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Helmut Marko elismerte, Brazíliában és Katarban nem az elvárásaiknak megfelelően szerepeltek, ezért a nekik egyáltalán nem kedvező Szaúd-Arábiában kell fordítaniuk a helyzetükön.

Kiéleződött a küzdelem az idei F1-es világbajnoki címekért, az utolsó két nagydíjhétvége előtt Max Verstappen mindössze 8 ponttal vezet Lewis Hamilton előtt, viszont a Mercedes pilótája az előző két hétvégén magabiztosan legyőzte ellenfelét, és a következő két pálya is inkább neki kedvez. A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko tudja, hogy ilyen szerepléssel nem tudják megnyerni a vb-t.

Hamilton és Verstappen csatája várhatóan csak a szezonzárón dől majd el Forrás: AFP/Antonin Vincent

„Újabb versenyen kell győznünk – ismerte el Marko, aki már korábban is hangoztatta, hogy Verstappen 10 futamgyőzelemmel lehet világbajnok. – [Katarban] és Brazíliában nem tudtunk felnőni az elvárásainkhoz, úgyhogy Dzsiddában jobb munkát kell végeznünk” – szögezte le a szókimondó osztrák veterán.

Az új szaúdi pályán várhatóan hatalmas lesz a tempó, ez a Mercedes malmára hajthatja a vizet, főleg azért, mert az előző hétvégéken rendkívül magas volt az autójuk csúcsteljesítménye,

Katarban viszont a Red Bull kilobbizta, hogy az FIA változtasson a hátsó szárnyak tesztelési eljárásán, ennek eredményeként a Mercedes tempója is visszatért a Red Bull által „normálisnak” tartott nagyságrendbe. Ezt Marko is egyértelműen az új teszt számlájára írja. „Gyanítom, hogy már nem fogják használni, mert az FIA-nak már megvan az eszköze a tesztelésre. Nem hiszem, hogy felvállalják a kockázatot” – jelentette ki.

Az viszont várható, hogy a Mercedes a korábbi specifikációval megegyező, de alacsony futásteljesítményű erőforrást szerel majd Hamilton autójába. A brit pilóta Brazíliában kapott új erőforrást, ennek köszönhetően nagy teljesítményt hívhattak le, de Marko úgy véli, az első versenyhétvége után már nem lesz kiemelkedő az új Mercedes-motor ereje.

– vélte. – Nem adjuk fel. Sok pontot vesztettünk Bakuban, Silverstone-ban és Budapesten, normális esetben már megnyertük volna a világbajnokságot. Most vissza kell vágnunk. Ha valaki nem bírja a nyomást, akkor ez a közeg nem neki való” – jelentette ki.

Hamilton rendkívül gyors volt Brazíliában, majd Katarban sem talált legyőzőre Forrás: Daimler AG/Jiri Krenek for Mercedes-Benz Grand Prix Ltd./Jiri Krenek

Marko azt viszont elismerte, hogy az új szaúdi pályán „minden ellenük szól”, és bár az egyéni pontversenyben az élen állnak, egyáltalán nem érzi biztosnak a végső sikert. „Az utolsó két verseny egyikét meg kell nyerjük, ez ilyen egyszerű. Csak Max és Lewis között fog eldőlni, mert a többiek nincsenek sehol.”