Verstappent megbüntették Hamilton autójának fogdosása miatt, de így is örülhet

Forma-1, Max Verstappen, Sao Pauló-i Nagydíj 2021, szombat
SAO PAULO, BRAZIL - NOVEMBER 13: Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing walks in the Paddock before the sprint ahead of the F1 Grand Prix of Brazil at Autodromo Jose Carlos Pace on November 13, 2021 in Sao Paulo, Brazil. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Max Verstappen 50 ezer eurós pénzbírságot kapott a Sao Pauló-i Nagydíj sportfelügyelőitől azért, mert az időmérő edzés után hozzányúlt a saját és Lewis Hamilton autójának hátsó szárnyához. A holland pilóta a hátrasorolást elkerülte, így a második vagy az első helyről rajtolhat a sprintfutamon attól függően, hogy Lewis Hamiltont megbüntetik-e.

Nem úszta meg a büntetést Max Verstappen, amiért a pénteki időmérő edzés után a parc fermében hozzányúlt a saját, illetve Lewis Hamilton autójának hátsó szárnyához. A Nemzetközi Sportkódex ide vonatkozó pontja kimondja, hogy ilyesmit csak az erre felhatalmazott személyek engedélyével lehet csinálni, a Sao Pauló-i Nagydíj sportfelügyelői így arra jutottak, hogy Verstappen egyértelműen szabályt szegett. Ezzel együtt fellélegezhet a holland, ugyanis csak pénzbírságot kapott, a sprintfutam rajtrácsán való hátrasorolást megúszta.

A felügyelők Verstappen meghallgatása, valamint az esetről készült nézői felvételek, illetve Verstappen, Valtteri Bottas, Lewis Hamilton és Fernando Alonso fedélzeti kamerája által készített felvételek elemzése után arra jutottak, hogy Verstappen a saját és Hamilton autóján is azt nézte meg, hogy zárt állapotban mekkora a rés a felső és az alsó szárnyelem között,

eközben pedig egyszer sem nyúlt a szárny középső részén található, a DRS nyitásáért felelős szerkezethez, sem a szárnylap két végéhez.

Az indoklásban szerepel, hogy a Hamilton autójának kamerája által készített nagyfelbontású felvételek jól megmutatják, hogy a szárnyelem egyáltalán nem mozdult meg Verstappen érintésétől. Ez, illetve a holland pilóta testhelyzete alapján a felügyelők pedig úgy vélték, hogy Verstappen „jelentéktelen mértékű erőt fejtett ki", amikor megfogta Hamilton hátsó szárnyát, így aztán nem is ő rontotta el azt.

Ezért kapott büntetést Verstappen

Az indoklás természetesen azért részletezi a Mercedes szárnyelemének fogdosását, mert utólag ennek az autónak a DRS-ét találták szabálytalannak (nyitott állapotban a megengedett 85 mm-nél nagyobb volt a rés az alsó és a felső szárnyelem között), így a Red Bull esetében fel sem merült, hogy Verstappen bármin is változtatott volna.

A felügyelők kitértek arra is, amit Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke mondott, azaz hogy korábban is bevett szokás volt a pilótáktól a rivális autójának vizslatása és akár fogdosása is. „A felügyelők számára világos, hogy a pilóták körében szokássá vált az autók megérintése az időmérők és versenyek után.

Ez az általános tendencia többnyire ártalmatlan, ezért nem volt egységesen felügyelve. Akárhogy is, ettől még a parc fermé-szabályok megszegésének számít, és jelentős mértékben felmerülhet, hogy kárt okoz."

Ebben az esetben azonban nem okozott, ezért az 50 ezer eurós bírság a komolyabb szankció helyett. Mindez pedig előrevetíti azt is, hogy Lewis Hamiltont nagy valószínűséggel ki fogják zárni az időmérőről és a sprintfutam rajtrácsának végére száműzik.