Vágólapra másolva!
Helmut Marko kijelentette, a Red Bull fellebbezett a döntés ellen, miszerint Lewis Hamilton nem kapott büntetést, miután a harmadik szabadedzésen nem lassított le dupla sárga zászlónál. A bikások azonban később megerősítették, hogy a hír nem igaz.

Bár a Szaúd-arábiai Nagydíj időmérője már lezajlott, egy ideig úgy tűnt, hogy Max Verstappen és Lewis Hamilton pozíciója is veszélyben lehet. Előbbi esetében kérdéses, hogy megússza-e váltócsere nélkül, utóbbinál pedig a harmadik szabadedzésen történt egyik incidenst vették volna elő újra, de végül bebizonyosodott, hogy ez nem fog megtörténni.

Egy ideig úgy tűnt, hogy a Red Bull megóvja az egyik döntést, de végül mégsem így történt - Galéria Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A hétszeres világbajnokot akkor két eset miatt is vizsgálták: előbb dupla sárga zászló alatt javított szektoridőt, majd nem sokkal később feltartotta a mögötte gyors tempóban érkező Nyikita Mazepint, akinek le kellett térnie a pályáról, hogy elkerülje a balesetet.

A sportfelügyelők csak ez utóbbinál találták vétkesnek, de ezért is csak megrovásban részesítették.

A sárga zászlós esetnél azzal indokolták a döntést, hogy az egyik panelen véletlenül aktiválták a jelzést, és kevesebb mint 1 másodperc után el is tűnt. Hamilton pedig már nagyon közel volt, nem is lett volna esélye lassítani, emellett pedig máshol nem is jelent meg a figyelmeztetés.

Egy ideig azonban úgy tűnt, hogy a Red Bullnál nem nyugodtak bele az ítéletbe, miután Helmut Marko kijelentette, hogy óvást nyújtottak be ellene. A két héttel ezelőtti Katari Nagydíjon Verstappent büntették meg öt hellyel hasonló szituációban, akkor az egyik sportfelügyelő lengetett úgy, hogy arra nem kapott utasítást. Az energiaitalosok tanácsadója szerint a két döntés nem összeegyeztethető.

Fellebbeztünk a döntés ellen – nyilatkozta a Servus TV-nek. – Katarban Max öthelyes rajtbüntetést kapott, itt pedig egy sárga hirtelen többé nem sárga.” A Red Bull egyébként tavaly sikeresen fellebbezett egy hasonló szituációban: az Osztrák Nagydíj időmérője után Hamiltont eredetileg nem szankcionálták sárga zászló alatti gyorshajtásért, de egy új bizonyítéknak köszönhetően végül 3 hellyel hátrasorolták.

Ennek kapcsán kapcsán megszólalt az ellenérdekelt fél is Toto Wolff személyében, aki nem vitatta, hogy a rivális istállónak joga van ehhez a lépéshez.

„Mindenki harcol – szögezte le. – Minden szinten, a pályán és pályán kívül is. Nem tudom, mik a lehetőségeik, mit fognak szólni a felügyelők. Korrekt, hogy küzdenek az igazukért.”

Marko szavai nem feleltek meg a valóságnak Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Lars Baron

Nem sokkal később viszont jött az újabb fordulat, és kiderült, hogy Marko állítása nem felel meg a valóságnak. A Red Bull ugyanis a BBC-nek megerősítette, hogy nem nyújtottak be óvást, vagyis Hamilton mindenképpen megtarthatja a pole pozíciót.