Vágólapra másolva!
Stefano Domenicali elárulta, az Egyesült Államok mellett a távol-keleti régiót tartják kifejezetten fontosnak, és Afrikában is szeretnének újra versenyt rendezni. Az F1 elnök-vezérigazgatója ugyanakkor hozzátette, mindez a járványtól is függ, ami az idei menetrendet is módosíthatja.

Lassan két éve tombol a koronavírus világszerte, és egyelőre nem úgy néz ki, hogy a közeljövőben megszabadul tőle az emberiség. A Forma-1-re elsősorban 2020-ban gyakorolt komoly hatást, de a 2021-es versenynaptárt is befolyásolta, és Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója szerint lehetséges, hogy ez idén sem lesz másképp.

Idén mutatkozik be a Hard Rock Stadium körül zajló Miami Nagydíj Forrás: Getty Images/2018 AMA Sports Photo Agency/Matthew Ashton - Ama

A tervek szerint 2022-ben bemutatkozik a Miami Nagydíj, valamint két év szünet után visszatér többek között a szingapúri és a szuzukai pálya, ugyanakkor a sanghaji azsfaltcsík ezúttal sem fogadja a mezőnyt, ami az idei évben gazdaságilag kifejezetten nagy érvágás lehet a sportág számára.

Az Egyesült Államok fontos számunkra, és keményen dolgozunk azon, hogy sikeressé tegyük a 2022-es miami [hétvégét]

– nyilatkozta Domenicali a német Sport 1-nek. –A távol-keleti régiót szintén nem lehet alábecsülni, főleg Csou Kuan-jü [érkezésével], aki most már az Alfa Romeónál vezet. Kínában egyre nagyobb az érdeklődés, úgyhogy ez a régió is a figyelmünk középpontjába kerül.”

Jelen állás szerint idén 23 futamot rendeznek, ám a jövőben az F1 jogtulajdonosa, a Liberty Media ennél is többet akar. Ami biztos, hogy 2023-ban Katar visszatér (bár kérdés, hogy melyik helyszínen), emellett többször is szó esett arról, hogy az afrikai kontinens három évtized után ismét fogadja a mezőnyt. Korábban Marokkó és Dél-Afrika képviseltette magát, és Domenicali egyik régiótól sem zárkózik el. „Az Afrikába történő visszatérés, legyen szó az északi vagy a déli részéről, nagyszerű lenne” – szögezte le.

A koronavírus ugyanakkor vélhetően még sokáig velünk marad, így a naptár bővítése nyilvánvalóan az aktuális járványhelyzettől is függ. Sőt, Domenicali figyelmeztetett, az sem kizárt, hogy az idei futamok között is lesz olyan, amit halasztani, vagy rosszabb esetben törölni kell.

– utalt az új helyszínek csatlakozására. – A koronavírus-járványt továbbra sem szabad alábecsülnünk. Lehetséges, hogy 2022-ben megint át kell alakítanunk a naptárt.”

A járvány miatt tavaly ismét két versenyt rendeztek Ausztriában Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Hasonló volt a helyzet tavaly is, amikor eredetileg szintén 23 verseny szerepelt a menetrendben, de később négy helyszínt is törölni kellett, és végül nem is tudták mindegyiket pótolni valamelyik másik pályán. Domenicali ezzel pozitívan értékeli első évét, amit jelenlegi pozíciójában töltött.

Nagyon elégedett vagyok – szögezte le. – A Forma-1-nek szembe kellett néznie néhány kihívással a pandémia miatt. Most már könnyű visszatekinteni a hihetetlen bajnokságra, de ilyen körülmények között minden résztvevő számára óriási feladat volt 22 futam teljesítése. Ugyanakkor meglett a jutalma: hatalmas volt az érdeklődés, hála Lewis [Hamilton] és Max [Verstappen] izgalmas csatájának. Az Egyesült Államokban fellendülést tapasztalunk, ami rendkívül fontos számunkra. Ezért kezdődött jól [az én irányításom alatt zajló időszak], és bízom benne, hogy ez alapot ad egy még jobb 2022-es idénynek.”