Zsinórban kétszer kimaradt, de az F1 hosszú távra tervez Szingapúrral

Forma-1, Szingapúri Nagydíj rajt
SINGAPORE, SINGAPORE - SEPTEMBER 22: Charles Leclerc of Monaco driving the (16) Scuderia Ferrari SF90 leads Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W10 and the rest of the field at the start during the F1 Grand Prix of Singapore at Marina Bay Street Circuit on September 22, 2019 in Singapore. (Photo by Lars Baron/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az F1 bejelentette, hogy 2028-ig szerződést hosszabbított a Szingapúri Nagydíj promóterével. Azok után, hogy az elmúlt két évben a mezőny nem látogathatott el a városállamba, a felek új célokat tűztek ki.

Újabb futam esetében vált biztossá, hogy hosszabb távon része marad a versenynaptárnak. Azok után, hogy a Spanyol Nagydíj szerződését 2026-ig meghosszabbították, most a Szingapúri Nagydíjon volt a sor, ami 2028-ig biztosan ott lesz a pilóták és a csapatok úti céljai között.

2028-ig biztossá vált a Szingapúri Nagydíj helye a versenynaptárban Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

Az F1 mindezt azok után jelentette be, hogy a sportág kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media megegyezett a verseny promóterével, valamint a helyi turizmus fejlesztéséért felelős állami szervezettel. Mindez azt jelenti, hogy ha a koronavírus vagy egyéb váratlan tényező miatt nem döntenek másképp, akkor

a következő hét idényben egészen biztosan megrendezik a versenyt.

A felek a szerződéshosszabbítás mellett abban is megegyeztek, hogy a szervezők törekedni fognak a fenntarthatóságra, és csökkentik a szénkibocsátás mértékét, valamint a lehető legnagyobb mértékben megújuló energiaforrásokra váltanak. Emellett kiemelték, hogy a jövőben tovább növelik a sokszínűséget a szervezők és az önkéntesek körében.

Az elmúlt két évben a Forma-1 kénytelen volt törölni a Szingapúri Nagydíjat, mivel a koronavírus-helyzet nem tette lehetővé, hogy megtartsák a viadalt. Mindezek ellenére a melbourne-i versennyel szemben egyszer sem merült fel, hogy a szigetországi futamot végleg kivegyék a versenynaptárból, és csakúgy, mint Kína esetében hivatalossá vált az elköteleződés. Az idei versenyt október 2-ára írták ki.

Az elmúlt két évet leszámítva 2008 óta rendeznek Szingapúri Nagydíjat, ami abból a szempontból is mérföldkőnek számít, hogy ekkor tartottak először villanyfényes versenyt az F1-ben.

Azóta az összes arab helyszín, vagyis Abu-Dzabi, Bahrein, Katar és Szaúd-Arábia is követte ezt a példát, így tavaly összesen négy, részben vagy egészben éjszakai futamot láthattak a szurkolók.

A 2008-as Szingapúri Nagydíj volt az F1 történetének első villanyfényes versenye Forrás: AFP/Roslan Rahman

Örülök, hogy a Forma-1 további hét évig fog versenyezni Szingapúrban –olvashatóak Stefano Domenicalinak, az F1 elnök-vezérigazgatójának szavai a bejelentést tartalmazó közleményben. – A Marina Bay Street Circuit adott otthont az F1 első éjszakai versenyének 2008-ban, és Szingapúr azóta is lelkesítette a rajongókat, a csapatokat és a versenyzőket. Szingapúr különleges helyet foglal el az F1 versenynaptárában, és ez a hosszabbítás része a hosszú távú elköteleződésünknek aziránt, hogy tovább segítsük a sportág növekedését Ázsiában. A szénkibocsátás csökkentéséről szóló tervek lenyűgözőek, és összhangban vannak a karbonsemlegességre irányuló törekvéseinkkel 2030-cal bezárólag.”