FIA: Fokozatosan meg akarjuk szüntetni a DRS-t a Forma-1-ben

Forma-1, teszt, Barcelona 3. nap, Pierre Gasly, DRS
Pierre Gasly of France driving the (10) Scuderia AlphaTauri AT03 Honda during Day Three of F1 Testing at Circuit de Barcelona-Catalunya on February 24, 2022 in Barcelona, Spain. (Photo by Jose Breton/Pics Action/NurPhoto) (Photo by Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Az FIA aerodinamikai főnöke elárulta, hosszabb távon az a céljuk, hogy a Forma-1-nek ne legyen szüksége a DRS-re. Az F1 új szabályainak megalkotásában nagy szerepet játszó szakember szerint beváltak az új előírások, ám figyelniük kell, hogy egy negatív hatás ne kerüljön túlságosan előtérbe.

A Forma-1 idén bevezetett technikai szabályzatának nem titkolt célja, hogy az autók könnyebben tudják követni egymást, és ezáltal egyszerűbbé váljanak az előzések. Ennek kapcsán már az idény kezdete előtt többen is felvetették, hogy előbb-utóbb akár a 2011-ben bevezetett állítható hátsó szárnyat is el lehetne törölni.

Bahreinben (a képen) és Szaúd-Arábiában remek csaták zajlottak, többek között a győzelemért is Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

A Bahreini és a Szaúd-arábiai Nagydíj kifejezetten biztatóan alakult ebből a szempontból, ám a melbourne-i és az imolai verseny látszólag megmutatta, hogy még mindig szükség van a DRS-re, hiszen azokon a versenyeken kevesebb volt a helycsere a pályán. Az FIA aerodinamikai főnöke ennek kapcsán egy fontos szempontra hívta fel a figyelmet, ami miatt nem lehet hirtelen eltörölni az eszközt.

A kezdeti kutatások során, mivel csökkentettük az autók mögötti vákuum méretét, mérsékeltük a [hátul haladó] leszorítóerő-veszteségét, ugyanakkor a szélárnyék [hatásának mértékét] is csökkentettük

– nyilatkozta Peter Windsow YouTube-csatornáján Jason Somerville, aki idén csatlakozott a szövetséghez, korábban a jelenlegi F1-es szabályok megalkotásában vett részt. – Szóval valamelyest figyeltünk arra, hogy valószínűleg nem fogjuk tudni csak úgy eltörölni a DRS-t.”

Ha most nem is lehet megszabadulni az állítható hátsó szárnytól, sokan úgy vélekednek, hogy bizonyos pályákon csak mérsékelten vagy esetleg egyáltalán nem érdemes bevetni, hogy az előzések ne váljanak kikerüléssé. Mindez azonban csak az első lépés lenne, legalábbis a brit szakember szerint.

Úgy gondolom, hogy a DRS-sel nagyon jól lehet alkalmazkodni – jelentette ki. – [A hatékonysága] nagyon pályafüggő, és lehet használni, illetve ki lehet kapcsolni. Szerintem a legtöbben úgy érezzük, hogy hosszabb távon nagyon szeretnénk megpróbálni fokozatosan megszüntetni a DRS-t, ha lehet.

Azt azonban nem gondoltuk, hogy ezt egyik napról a másikra feltétlenül helyes lenne megtenni ezeknél a szabályoknál.”

A technikai szabályzatban 2026-ra várható a következő nagyobb horderejű módosítás, amikor egyébként az erőforrások is jelentősen átalakulnak. Somerville nem tartja kizártnak, hogy ekkor már nem lesz szükség az állítható hátsó szárnyra. „A 2026-os autó esetében különböző megoldásokat vizsgálunk, és lehetséges, hogy ezeknek a kocsiknak a koncepciójában a DRS-nek nem lesz annyira fontos szerepe” – mondta.

Az FIA eltörölné a DRS-t, de csak megfontolt lépésekben Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Az Emilia Romagna Nagydíjon egy kisebb vita is kirobbant a DRS körül, hiszen a versenyirányítás jóval azután engedélyezte annak használatát, hogy a pilóták slickekre váltottak. Az FIA mérnöke szerint azonban ezúttal nem vált könnyebbé az előzés, amikor a versenyzők már igénybe vehették az eszközt.

Elég érdekes volt, hogy mivel [az elején] felszáradó pályán versenyeztek, majdnem a futam feléig nem volt DRS – elevenítette fel a történteket. –

Furcsa volt látni néhány olyan előzést, ami a DRS [engedélyezése] előtt történt, de aztán a DRS-t [használó autók] kioltották egymást.”

Mindez egyrészt az ún. DRS-vonatoknak, vagyis az egymáshoz közel autózó bolyoknak, másrészt pedig a szélárnyékhatás csökkenésének köszönhető. Somerville ezzel együtt úgy véli, hogy az új előírások beváltak, de a továbbiakban oda kell figyelniük erre a mellékhatásra.

Kezdetben nem lehettünk száz százalékig biztosak abban, hogy a csapatok nem teszik tönkre az elmúlt négy év munkájának a felét – magyarázta. – Most úgy néz ki, hogy [a célkitűzések] nagy részét sikerült megtartanunk, vagyis az istállók láthatóan közelebb vannak [egymáshoz] a kanyarokban és az azokat követő egyenesekben. Olyasmit egy ideje nem láttunk már, hogy megtörténik az előzés, de [a másik] visszatámad. Ez az első néhány futam különböző pontjain elég nagy felüdülés volt, és nem csak a DRS-re vezethető vissza. Annak is volt szerepe, de szerintem elégedettek lehetünk azzal, hogy megmaradt a leszorítóerő. Csak arra kell vigyáznunk, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy ennek természetes velejárója a szélárnyék [hatásának] csökkenése. [A szélárnyékra] szükség van, hogy adjon egy kis löketet, ha nincs DRS.”