Schumacher példája lebegett Hamilton előtt, amikor a Mercedeshez igazolt

Forma-1, India Nagydíj 2013, Lewis Hamilton, Mercedes
Mercedes driver Lewis Hamilton of Britain drives his car during the first practice session at The Buddh International circuit in Greater Noida on the outskirts of New Delhi on October 25, 2013, ahead of the Formula One Indian Grand Prix 2013. The Formula One Indian Grand Prix 2013 takes place on October 27. AFP PHOTO/ Prakash SINGH (Photo by PRAKASH SINGH / AFP)
Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton elárulta, hogy Niki Lauda mellett Ross Brawn, a Mercedes akkori csapatfőnöke is kulcsszerepet játszott abban, hogy 2012 végén a brackley-iekhez igazolt. A ma már hétszeres világbajnok versenyző Michael Schumacher és a MotoGP-legenda, Valentino Rossi példáját akarta követni.

Ma már tudjuk, hogy Lewis Hamilton nem is hozhatott volna jobb döntést 2012-ben, amikor elhagyta a McLarent, és áttette a székhelyét a Mercedeshez. Mindez azonban akkoriban minden volt, csak egyértelmű nem, és a brit pilóta rengeteget gondolkodott a váltáson. Az köztudott, hogy a csillagos istálló tanácsadója, Niki Lauda hatalmas szerepet játszott Hamilton elcsábításában, de a 37 éves versenyző elárulta, hogy a brackley-iek akkori csapatfőnöke, Ross Brawn is megtette a magáét.

Hamilton akkoriban kockázatosnak tűnő döntést hozott, amikor a 2013-as idényre a Mercedeshez igazolt Forrás: AFP/Prakash Singh

Hamilton 2007-ben mutatkozott be a Forma-1-ben, és a következő évben már világbajnoki címet ünnepelhetett. A következő évek viszont már nem hozták ezt a diadalmenetet: bár 2010-ben az utolsó futamon is volt matematikai esély második elsőségére, és egy ideig 2012-ben is úgy tűnt, hogy harcban lehet a vb-címért, a wokingi alakulat összességében nem hozta meg a várt sikereket. Hamilton ekkor került döntéshelyzetbe.

Nyilvánvalóan nagyon sokáig voltam a McLarennél

– nyilatkozta egy vele, valamint a MotoGP-legendával, Valentino Rossival készített közös interjúban a Sky Sportsnak. – Először fordult elő, hogy igazán közel kerültem a szerződésem végéhez. Szóval azt gondoltam, hogy »rendben, mik azok a lépések, amiket meg kell tennem?« Akkoriban ugyan volt menedzsmentem, de a döntést magam akartam meghozni. Megvizsgáltam a rendelkezésemre álló lehetőségeket, és leírtam az egyes csapatokkal járó előnyöket, illetve hátrányokat. »Hová megy ez az istálló? Merre tart az az alakulat?«”

Hamilton végül két opció közül választhatott: marad a McLarennél, vagy az akkoriban szenvedő Mercedeshez igazol. Annak érdekében, hogy utóbbi forgatókönyv valósuljon meg, a brackley-iek akkori csapatfőnöke, Ross Brawn is meglátogatta őt. A brit szakemberrel kapcsolatban viszonylag friss emlék volt, hogy egy semmiből létrehozott istállóval, a Brawn GP-vel nyert bajnokságot 2009-ben, korábban pedig többek között a Benettonnál és a Ferrarinál tevékenykedett, hozzásegítve Michael Schumachert a hét elsőségéhez.

A Mercedes már korábban is része volt a csapatomnak – folytatta Hamilton. – A McLaren és a Mercedes [együttműködött] a pályafutásom [korábbi szakasza] során, aztán [utóbbi] saját csapatot vásárolt. Azonban nagyon küszködtek, talán az ötödik legjobb istálló volt az övék.

Ross Brawn viszont eljött a házamba, illetve édesanyám házába, és a konyhában teáztunk.”

A beszélgetés közben Hamiltonnak eszébe jutottak a fiatalkori emlékei, amikor Schumacher diadalmenetét nézte a televízón keresztül. A brit pilóta felidézte magában a 2004-es Francia Nagydíjon alkalmazott stratégiát, amikor a Ferrari versenyzője Brawn négykiállásos stratégiáját megvalósítva győzött.

Brawn is kulcsszerepet játszott Hamilton leigazolásában Forrás: DPPI via AFP/Francois Flamand

„Arra gondoltam, hogy ez a fickó most az én konyhámban, vagyis édesanyám konyhájában van, és azt akarja, hogy csatlakozzak a csapatához, ami nagyszerű volt – emlékezett vissza. – Ross volt az egyik [aki meggyőzött], a másik pedig Niki Lauda. Niki felhívott [és azt mondta, hogy] »a csapathoz kell igazolnod, ez az a hely«. Erre én: »De Niki, nem nyertek futamokat, hogy fog ez megtörténni?« Azt válaszolta, hogy »találkozz Ross-szal, ő elmondja neked!« Szóval ez közös erőfeszítés volt a részükről.”

Akkoriban borzasztóan kockázatosnak tűnt ez a lépés, hiszen Hamilton az évről évre futamokat nyerő McLaren helyett a Mercedest választotta, amely a visszatérése óta eltelt három évben csupán egyetlen versenyen tudott diadalmaskodni. A brit versenyző szeme előtt azonban többek között a másik hétszeres világbajnok példája lebegett, aki a Ferrarit emelte a mélyből a csúcsra.

Láttam embereket, mint [Rossi] és Michael, akik olyan csapathoz igazoltak, ami abban az időben nem nyert [futamokat]

– magyarázta. – Azonban a gondolat, hogy a sikerhez ezzel az alakulattal vezet az út, ahol az ember valami különlegeset épít, tényleg különleges. Ha egy, már győztes istállóhoz csatlakozik, ott már kisebb a szenvedély. Szóval tényleg meg akartam nézni, hogy ez lehetséges-e. Tudtam, hogy mi fog történni? Természetesen nem. Hittem abban, hogy egy bizonyos ponton nyerni fogunk a meghozott döntésekkel, ez azonban sokkal hamarabb következett be [mint gondoltam]. 2013-ban először nyertünk futamot, és az [előző idénynél] sokkal versenyképesebbek voltunk, aztán a V6-os korszakban megnyertük [a bajnokságot].”