Villeneuve: Még nem derült ki Leclerc-ről, hogy a legjobbak között van-e

Forma-1, Kanadai Nagydíj 2022, szombat, Charles Leclerc
MONTREAL, QUEBEC - JUNE 18: Charles Leclerc of Monaco and Ferrari prepares to drive in the garage during final practice ahead of the F1 Grand Prix of Canada at Circuit Gilles Villeneuve on June 18, 2022 in Montreal, Quebec. Clive Rose/Getty Images/AFP (Photo by CLIVE ROSE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Jacques Villeneuve elismeri Charles Leclerc sebességét, de hangsúlyozta, hogy még mindig sok apró hibát követ el. A kanadai exversenyző úgy véli, a montreali futam sem vetett jó fényt a 24 éves pilótára és a Ferrarira.

Az idény elején úgy tűnt, hogy Charles Leclerc lehet a kihívója a címvédő Max Verstappennek, sőt, három futam után sokan már oda is adták neki a világbajnoki címet. A következő hat versenyen azonban riválisa 46 pontos hátrányát 49 egységnyi előnnyé változtatta, és bár hosszú még a szezon, a Ferrari versenyzőjének rendkívül nehéz dolga lesz, ha vissza akarja venni a vezetést.

Leclerc maga is hozzátett ahhoz, hogy ekkora legyen a hátránya Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Clive Rose

Leclerc nyilvánvalóan Barcelonában és Bakuban bukta el a legtöbb pontot, miután mindkét helyszínen technikai hiba miatt esett ki az élről. Emellett ott volt borzasztó stratégia Monacóban, Imolában viszont ő hibázott, amikor Sergio Pérezt üldözve kicsúszott, és ezzel 7 egységet vesztett. Jacques Villeneuve többek között az ilyenek miatt kérdőjelezi meg, hogy a monacói pilóta a legnagyobb célokért is képes eredményesen harcba szállni.

Rendkívül gyors, de még mindig elkövet néhány apró hibát, amit nem kellene

– jelentette ki azF1 Nation podcastban. – Ahogyan az például Imolában is történt, utána pedig a csapat sem segítette. Jelenleg annyit tudunk, hogy gyors és agresszív, de vajon világbajnok alkat? Olyan, mint Max? Hogyan teljesít nyomás alatt, amikor a bajnokság a tét? Ennek még ki kell derülnie.”

A műszaki hibák következtében a Ferrari a Kanadai Nagydíj előtt úgy döntött, hogy több alkatrészt is kicserél Leclerc erőforrásában, így a monacói versenyző csak a tizenkilencedik helyről rajtolhatott. Első ránézésre a futamon elért ötödik pozíció szép eredménynek számít ebből a helyzetből indulva, de Villeneuve másként gondolja.

Ha az ember a Ferrariban ül, csak a Red Bull lehet előtte – jelentette ki 1997 világbajnoka. – A futam előtt azért vállalták a büntetéseket, mert Montrealról van szó, és azt gondolták, hogy a negyedik hely a legrosszabb, amit elérhetnek, ha Sergio Pérez is versenyben marad. Nem így történt.”

A mexikói pilótával a kiesése miatt nem kellett számolni, ám Leclerc-t a két Mercedes is megelőzte.

Nyilvánvalóan soha nem derül ki, hogy ezek nélkül hogyan alakult volna, de tény, hogy az elrontott bokszkiállás nem segített neki, mint ahogyan az sem, hogy korábban beragadt Esteban Ocon mögé. Villeneuve ugyanakkor hozzátette, ez nem csak a 24 éves versenyző kritikája, hanem a Mercedes-pilóták dicsérete is.

Leclerc-t a Ferrari sem segítette Kanadában az elrontott bokszkiállással Forrás: AFP/Jim Watson

Ez is mutatja, hogy Lewis [Hamilton] mennyire jó, hiszen az egyik Ferrari előtt végzett. Volt egy biztonsági autó is, ami lehetővé tette, hogy Charles közel kerüljön az élmezőnyhöz, és végül az ötödik helyen zárt. Ez kármentésnek jó, de nem elég jó. Rossz volt a kiállásuk, és négy autó mögé jöttek vissza a helyett, hogy előttük maradtak volna. Az ezekért a pozíciókért folytatott küzdelem elfogyasztotta a gumijaikat, aminek következtében a végén nem tudták elkapni a Mercedest.”