Andretti szerint a Mercedes főnöke tiszteletlen volt velük szemben

Mario Andretti, 2022
INDIANAPOLIS, INDIANA - MAY 27: Mario Andretti talks with Jack Arute during the SiriusXM's Brick by Brick Broadcast at Indianapolis Motor Speedway on May 27, 2022 in Indianapolis, Indiana. Justin Casterline/Getty Images for SiriusXM/AFP (Photo by Justin Casterline / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Mario Andretti visszavágott Toto Wolffnak, a Mercedes csapatfőnökének, aki nemrég az Andretti esetleges csatlakozásáról fejtette ki véleményét. 1978 világbajnoka szerint Bernie Ecclestone idejében másként bírálták volna el jelentkezésüket.

Manapság csak szigorú feltételekkel lehet teljesen új csapatként csatlakozni az F1-hez, ennek ellenére Michael Andretti, a McLaren egykori pilótája már hónapok óta hangoztatja, hogy 2024-től szeretne a legjobbak között versenyezni istállójával. Az egyszeres Forma-1-es dobogós üzletember már benyújtotta a szükséges dokumentumokat, úgyhogy jelenleg az FIA-nál pattog a labda ebben az ügyben.

Wolff megkérdőjelezte, hogy az Andretti tudna-e értéket teremteni a sportágnak esetleges csatlakozásával Forrás: NurPhoto via AFP/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

Amikor mindez először komolyabban felmerült, akkor néhány csapatfőnök is kifejtette a véleményét. Közülük a Mercedest irányító Toto Wolff ellenezte a legjobban a csatlakozást, mondván, hogy egy Forma-1-es alakulatnak értéket kell teremtenie, és az Andretti esetében kétségei voltak ezt illetően. Andretti édesapja, Mario

visszavágott az osztrák üzletembernek, és elárulta, más körülmények között eltérő módon fogalmazott.

Toto Wolff nagyon nyíltan beszélt a hitelességünkről – nyilatkozta 1978 világbajnoka az Auto Motor und Sportnak. – Velem azonban nagyon más módon beszélt. A nyilvános kritikáját rendkívül tiszteletlennek tartom, mert mi sokkal régebb óta aktív tagjai vagyunk a motorsportnak, mint ő. Tisztelem az eddigi sikereit, de semmi oka nincsen lenézni minket.”

A meglévő csapatok már csak azért sem feltétlenül örülnek egy esetleges újonnan érkezőnek, mert így a bevételeket többfelé kell osztaniuk. Éppen ezért a jelenlegi Concorde-egyezmény szerint a csatlakozás egyik feltétele, hogy a jelölt befizessen 200 millió dollárt, amit a többiek között osztanak szét. Andretti elárulta, hogy jelenleg az FIA válaszára várnak, és hozzátette, az F1 előző vezetése alatt simábban mentek volna a dolgok.

Az FIA nagyon nyitott velünk szemben, mi pedig minden követelményt teljesítettünk – jelentette ki. – Most arra várunk, hogy mondjanak egy számot, hogy mennyit fizessünk a csapatoknak, hogy bebocsátást nyerjünk. Tisztában vagyunk vele, hogy ez kétszázmillió dollár körül van. Lehetséges, hogy többet akarnak, de még várjuk a visszajelzést. Számomra ez kissé észszerűtlen. Bernie [Ecclestone-nal, az F1 egykori vezérigazgatójával] más lenne a helyzet,

a Liberty [Media] túl sok beleszólási [lehetőséget] ad az istállóknak.”

Korábban az is kiderült, hogy ha megvalósul a csatlakozás, akkor az Andretti Renault-motorokat fog használni, és kezdetben az Egyesült Kirélyságban lesz a bázisa, de hosszabb távon amerikai központot képzelnek el. A csapattulajdonos apja hangsúlyozta, hogy a partnerek, a személyzet és a szakértelem szempontjából is megütik az F1 színvonalát.

Andretti szerint minden téren megvan náluk az F1-hez szükséges színvonal Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Justin Casterline

„Mindig azt kérdezik tőlünk, hogy hogyan akarunk versenyképesek lenni – fogalmazott. – Én azt mondom, hogy ez legyen a mi problémánk. Nem tudják, hogy miként készültünk fel. Nem kell új személyeket felvennünk, vannak tapasztalt embereink, akik rendelkeznek a szükséges tudással. A pénzügyi oldalon a partnereink tisztában vannak a projekt méretével. Hosszú ideje tervezzük a programunkat, mert ezt akarjuk. Több tiszteletet érdemlünk.