Vágólapra másolva!
A rendőrség hét embert letartóztatott, miután közvetlenül a verseny megszakítása után tüntetők hatoltak be a pályára a Brit Nagydíjon. A pilóták egy része és az F1 vezére is reagált a történtekre, a többségük azt hangsúlyozva, hogy lehet véleményt nyilvánítani, de nem ilyen módon. Az elismert F1-es szakkommentátor egy legendás exfutballista véleményével szállt vitába.

A Brit Nagydíj rajtját követő balesetek után nem volt vége a veszélyeknek, ugyanis közvetlenül a piros zászló elrendelése után tüntetők rohantak be a pályára. Ahogyan mi is beszámoltunk róla, a Silverstone-t is magába foglaló northamptonshire-i rendőrség már a hétvége elején jelezte, hogy egy csoport be akar hatolni a versenypályára, ami végül meg is történt.

Így vonultak pályára a tüntetők

A híradások szerint az akció után hét embert tartóztattak le. Az F1 szóvivője a Sky Sportsnak elárulta, a behatolókat azonnal eltávolították az aszfaltcsíkról, és a továbbiakban a helyi hatóságok foglalkoznak az üggyel. A rendőrség ehhez annyit tett hozzá, hogy a jövőben is éberségre intette a lakosságot, és arra kérte a polgárokat, hogy jelentsék, ha bármi gyanúsat észlelnek. Az esemény parancsnoka szomorúságának adott hangot.

Nagyon csalódott vagyok, hogy ez a csoport semmibe vette a verseny napja előtti figyelmeztetésünket, és meghozta azt a hihetetlenül veszélyes döntést, hogy belépett a pályára

– jelentette ki Tom Thompson főfelügyelő. – Felajánlottuk, hogy elősegítünk egy békés rendezvényt a versenypályán, de ehelyett úgy döntöttek, hogy veszélyeztetik a versenyzők, a pályabírók és az önkéntesek életét. Hihetetlenül kiábrándító, hogy bárki is így döntött.”

Bár a tüntetők magára a pályára csak akkor mentek rá, amikor a mezőny nagy része már áthaladt a Wellington-egyenes kérdéses pontján, ráadásul nem az ideális íven voltak. A rajt utáni balesetbe belekeveredő Cunoda Juki és Esteban Ocon azonban már úgy ment el mellettük, hogy ezek az emberek az aszfalton tartózkodtak, emiatt valóban nem volt veszélytelen az akció. Természetesen a pilóták is reagáltak a történtekre.

Ahogyan ezt most láthattuk, ez egy rendkívül veszélyes sportág – utalt Lewis Hamilton Csou Kuan-jü bukására saját Instagram-oldalára. – Nem tudtam a tüntetőkről, és bár mindig is támogatni fogom, hogy kiálljanak azért, amiben hisznek, ezt biztonságosan kell megtenni.

Kérlek, ne menjetek a versenypályáinkra tiltakozni, nem akarunk veszélybe sodorni titeket.”

A hétszeres világbajnok mellett Sebastian Vettel az, aki a mezőnyből gyakran felszólal különböző társadalmi ügyekben. A német versenyző hangsúlyozta, egyetért az olajkitermelés, illetve -használat ellen tüntetők alapvető céljával, de a megvalósítás módjában ő is talált kivetnivalót.

Kollégáihoz hasonlóan Hamilton egyetért a tüntetés jogosságával, de a módjával nem Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

„Nagyon is átérzem a félelmeiket és az aggályaikat – kezdte. – Azt hiszem, ezt mindenki megérti, aki a felénk közeledő probléma nagyságát is megérti. Azonban látom [a dolog] másik oldalát is: a pályamunkások megpróbálják megakadályozni az embereket abban, hogy ilyen dolgokat tegyenek, mivel ez kockázatos a versenyhétvége résztvevőire nézve, a pilótáktól a pályabírókig. Szóval két oldala van [ennek]. Ugyanakkor szerintem az üzenet nagyon világos volt, és ahogyan mondtam, teljes mértékben átérzem a félelmeiket és az aggályaikat.”

A verseny utáni sajtótájékoztatón Carlos Sainz és Sergio Pérez véleményét is kikérték. „Egyszerűen nem hiszem, hogy az F1-es pályára történő berohanás lenne a helyes út – fogalmazott a futamgyőztes. – Támogatom az ügyet, de nem hiszem, hogy ez a helyes módja a tiltakozásnak. Balesetet lehet előidézni.” A mexikói pilóta hasonlóan vélekedett. „Jó látni, hogy az emberek küzdenek az ügyükért – mondta. – Azonban nem akarjuk, hogy emberek veszélybe kerüljenek.

Biztos vagyok benne, hogy a Forma-1 többet is tehetne.”

Természetesen Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója is jelen volt a viadalon, és őt is megkérdezték az esetről. Az olasz szakember már jóval erősebben fogalmazott, mint a versenyzők bármelyike.

Teljesen felelőtlen [volt] – szögezte le. – Az emberek tiltakozhatnak hangosan valami ellen, de ostobaság egy pályán komoly veszélynek kitenni a versenyzőket és saját magukat. Ez elfogadhatatlan. Lehet tiltakozni, ami ellen az ember csak akar, szabad a véleménynyilvánítás, de ez tényleg nevetséges.”

Később egy közleményt is kiadott, melynek első részében nagyjából ugyanezt foglalta össze. Ezt követően megköszönte a rendőrség „nagyszerű” munkáját, és kiemelte, hogy ez mekkora kockázatot jelentett az összes jelenlévő számára.

Az események természetesen a közösségi médiában is nagy vihart kavartak, és a sportágon kívüli személyek is hozzászóltak a témához.

Így tett az egykori angol válogatott labdarúgó, a jelenleg a BBC műsorvezetőjeként dolgozó Gary Lineker is. Az 1986-os világbajnokság gólkirálya úgy fogalmazott saját Twitter-oldalán, hogy „ha még nem túl késő, a történelem nagyon pozitívan fog visszatekinteni ezekre az emberekre”. Martin Brundle, a szakkommentátorként tevékenykedő expilóta nagyon nem értett egyet ezzel a véleménnyel.

Brundle szerint akár tragédia is történhetett volna Forrás: Getty Images for Tata Communications/2017 Getty Images/Dan Istitene

Gary, kérlek, ne bátorítsd ezt a meggondolatlan viselkedést! – reagált honfitársa bejegyzésére. – Száz darabra szakíthatták volna őket, emellett a szurkolók, a pályabírók és a versenyzők teljes mértékben ki voltak téve a sérülés és a halál kockázatának. Már volt egy szerencsés kimenetelű esetünk. 100%-ban támogatom a szólás- és véleményszabadságot, de ezzel felelősségteljesen éljenek.”

Lineker erre azzal érvelt, hogy a klímaváltozás sokkal nagyobb kockázatokkal jár, mint egy autóverseny késleltetése, amire már nem érkezett válasz Brundle részéről. Utóbbi kijelentését a fent tárgyalt körülmények némileg árnyalják, de az tény, hogy nem tudni, mi történt volna, ha nem kell megszakítani a futamot.