Távozott az FIA kötelékéből Michael Masi, korábbi F1-es versenyigazgató

Forma-1, Michael Masi
MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 13: FIA Race Director Michael Masi looks on as a press conference is held outside the paddock after for the F1 Grand Prix of Australia was cancelled at Melbourne Grand Prix Circuit on March 13, 2020 in Melbourne, Australia. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Masi a 2019-es világbajnoki idény rajtjánál, Charlie Whiting tragikus hirtelenségű halálakor kapta meg az F1-es versenyigazgatói tisztséget. Majd a 2021-es szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjon meghozott kétséges döntései miatt menesztették posztjáról. Az FIA akkor úhy fogalmazott, hogy Masi nagyszerű szakember, és mindenképp szeretnék megtartani a szervezeten belül. 

A 44 éves szakembert a tavalyi F1-es idény végén a szurkolók és a szakértők közül is sokan kritizálták, miután a szezonzáró Abu-Dzabi Nagydíj utolsó köreinek biztonsági autós fázisában, valamint az újraindításnál olyan döntéseket hozott, amelyek lehetőséget teremtettek Max Verstappennek arra, hogy a hajrában megelőzze a nyolcadik vb-címére hajtó Lewis Hamiltont.

A Red Bull holland pilótája először lett világbajnok, de brit riválisa, valamint csapata, a Mercedes úgy érezte, hogy Masi döntései miatt veszítették el az egyéni bajnoki címet.

Az ausztrál versenyigazgatót februárban Eduardo Freitas és Niels Wittich váltotta a Forma-1-ben betöltött posztján, így az addig Masi által egyedül végzett munkát a FIA kettéosztotta.
A nemzetközi szövetség kedden közleményben számolt be Masi távozásáról, és hozzátette, a szakember mindig "elkötelezett, professzionális módon" dolgozott, ugyanakkor most úgy döntött, hogy új kihívásokat keres és hazájába utazik, így közelebb lehet a családjához.

A FIA által márciusban közzétett vizsgálat szerint Masi a tavalyi idényzárón "emberi mulasztást" követett el, de "jóhiszeműen" járt el.

Michael Masit a mezőny egy része a védelmébe vette, de ez sem volt elegendő ahhoz, hogy elkerülje a posztjáról való menesztést. Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

A nemzetközi szövetség akkor úgy fogalmazott, Masi más feladatkört kap majd a FIA-n belül, ugyanakkor ezt nem konkretizálta.
Forrás: MTI