Megmutatjuk, hogy melyik futamon nyerheti meg Max Verstappen a 2022-es világbajnokságot.

Max Verstappen
Winner Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen celebrates on the podium after the Formula One Hungarian Grand Prix at the Hungaroring in Mogyorod near Budapest, Hungary, on July 31, 2022. (Photo by JURE MAKOVEC / AFP)
Vágólapra másolva!
Hacsak neki és a Red Bullnak nem lesz horrorisztikus teljesítménye a 2022-es Forma-1-es szezon hátra lévő részein, Max Verstappen kétszeres bajnokként jelenhet majd meg az FIA decemberi díjátadó gáláján.

A holland az idei szezonban 14 futamból kilencen győzelmet aratott, a Belga Nagydíjon pedig ellentmondást nem tűrően szerezte meg a futamgyőzelmet. Spát követően 93 ponttal előzi meg csapattársát, Sergio Pérezt a versenyzők egyéni pontversenyében.
Verstappen számára nem az a kérdés, hogy lesz-e, hanem az, hogy mikor lesz kétszeres világbajnok. Mikor fogja Christian Horner csapatfőnök a rádióba üvölteni, hogy

"MAX VERSTAPPEN, TE VAGY A VILÁGBAJNOK, A VILÁGBAJNOK!"

Annak ellenére, hogy a Mercedes főnöke, Toto Wolff úgy véli, hogy, Verstappen még azelőtt eldöntheti a szezont, hogy a mezőny elhagyná Európát. Az, hogy két futam múlva behúzza a holland a vb címet, az lehetetlen - de éppen hogy.

Képzeljük el, hogy Verstappen megnyeri a Holland és az Olasz Nagydíjat is, valamint mindkét pontot begyűjti ami a leggyorsabb körért jár, így 52 ponttal gyarapítaná a már meglévőket. A legközelebbi riválisai, Pérez és Charles Leclerc pedig mindkét futamon kiesik, vagy nem szerez pontot. Még ebben az esetben sem lenne Verstappen Európán belül világbajnokká avatva. Verstappen előnye 145 pontra nőne Pérezzel szemben - az utolsó hat futamon viszont összesen már csak 164 pont szerezhető. Ehelyett sokkal valószínűbb, hogy Verstappent Japánban (négy futam múlva) vagy az azt követő versenyen, az Egyesült Államokban koronázzák meg.
Jelenleg (Spát követően) 191 pontja van Péreznek, összesen pedig maximálisan 407 pontot érhet el, ha minden lehetséges pontot begyűjt az Abu Dzabi Nagydíjjaé bezárólag. Verstappennek viszont üres kézzel kellene távoznia az összes versenyhétvégéről szezon hátralévő részében.
Verstappennek most 284 pontja van, amihez még 123-ra lenne szükség ahhoz, hogy megszerezze a bajnoki címet

Íme, hogy Verstappennek hány ponttal kell az élen állnia ahhoz, hogy az egyes futamokon megszerezze a bajnoki címet
A Holland Nagydíjon, valamint Monzában sem lehet még világbajnok Verstappen, azt követően viszont Szingapúrban 138 pontos előnnyel már igen, Japánban pedig 112-vel már bajnokot avathatunk. Az USA-ban tovább csökken, 86-ra, majd Mexikóban 60, míg Brazíliában már csak 26 pontos előnynek kellene a rendelkezésére állnia. Abu Dzabiban pedig mindössze 1 pont is elegendő már a 2021-es világbajnoknak, hogy bővítse a legértékesebb trófeáit egy újabb darabbal.
Forrás