Vágólapra másolva!
Dr. Helmut Marko, a Red Bull szakmai tanácsadója az IndyCar sztárját, Colton Hertát látná szívesen az AlphaTauri színeiben, amennyiben Pierre Gasly távozik tőlük.

Az F1-es versenyzői átigazolások szezonja azóta tart, hogy Sebastian Vettel július végén bejelentette visszavonulását. Fernando Alonso az Alpine-tól az Aston Martinhoz igazolt át a régi riválisa helyére, az Alpine pedig a tartalékpilótáját, Oscar Piastrit szerette volna előléptetni, azonban a 2021-es Forma-2-es bajnok nyilvánosan visszautasította az ülést. Az FIA szerződésekért felelős bizottsága pedig most ülésezik, hogy eldöntse, a McLarennek joga van-e Piastrit megszerezni az Alpine-tól.
Ha az Alpine elveszíti Piastrit, Mick Schumacher és Daniel Ricciardo szerződtetése maradna a legkézenfekvőbb a francia csapatnak. Habár mindkét pilótával kapcsolatban elnémultak a híresztelések, hogy az Alpine-hoz igazolnának. Ezzel szemben viszont a Belga Nagydíj hétvégéjén megerősítették: a francia istálló érdeklődik Pierre Gasly szerződtetése iránt az AlphaTauritól Esteban Ocon partnereként - Helmut Marko pedig nem ellenzi az ötletet.
Gasly esetleges távozása esetén Marko Amerika felé venné az irányt - tekintettel arra, hogy az európai juniorok között viszonylag kevés a bevetésre kész tehetség.

Herta lehet az AlphaTauri új kiszemeltje?
Az F1 régi vágya, hogy egy amerikai pilóta álljon a rajtrácson, ezzel kapcsolatban pedig a leggyakrabban Herta neve merül fel. Az Andretti Autosport tehetsége az IndyCar egyik legjobb pilótája - és ebben a szezonban már tesztelte a McLaren 2021-es specifikációjú gépeit, és egy FP1-es edzésen is részt vehet, amelyet minden csapat, így a McLaren is köteles biztosítani egy újonc pilótának.

Colton Herta lehet a Red Bull új kiszemeltje? Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Stacy Revere

Azonban Herta reményei az F1-ben való debütálásra vonatkozóan csorbát szenvedtek, amikor Piastri szinte megerősítette, hogy ő a McLaren választása Ricciardo helyére. Lehet, hogy hamarosan azonban mentőövet kaphat, mivel a Racer szerint Marko érdeklődött Herta elérhetősége felől, hogy betöltse az esetleges Gasly által hagyott űrt. Pierre Gasly Alpine-ba kerülésének egyik esetleges következménye lehet, hogy a McLaren és az Alpine közötti viszály megszűnik, amely a Piastri-ügy miatt alakult ki, így minden csapat megkaphatná azt a pilótát, akit szeretne az autójában látni.

Potenciális akadály Herta számára
Annak ellenére, hogy Herta régóta kötődik az F1-hez, jelenleg nincs elég szuperlicenc pontja a kvalifikáláshoz. A versenyzőknek három év alatt 40 pontra van szükségük ahhoz, hogy az F1-ben indulhassanak, de Hertának csak 32 pontja van. Van azonban egy lehetséges kiskapu a szabályzatban, a 30 pont feletti pontszámmal rendelkező versenyzők, mint például Herta. Ők szuperlicencet kaphatnak, ha az FIA úgy ítéli meg, hogy "rajtuk kívülálló körülmények vagy vis maior miatt nem tudnak kvalifikálni". Alternatívaként Herta is kaphat felmentést, ha Marko úgy dönt, hogy a kaliforniai születésű versenyzőt választja a Red Bull-család új tagjául.
Forrás