Schumacher és Alonso sikerfőnöke a botránya után így tért vissza a Forma-1-be

Forma-1, Olasz Nagydíj 2022, Flavio Briatore
Flavio Briatore, F1, during the Formula 1 Pirelli Gran Premio d'Italia 2022 on September 10th, 2022 in Monza, Italy (Photo by Alessio Morgese/NurPhoto) (Photo by Alessio Morgese / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A Benetton és a Renault korábbi F1-es csapatfőnöke, Flavio Briatore több mint egy évtized után került ismét a sportág vezetőségébe, ahol új feladatkört bízott rá Stefano Domenicali elnök-vezérigazgató.

Ahogy a szezon elején megírtuk, 2009 óta először ismét fontos szerep hárul a Forma-1-ben Flavio Briatoréra, aki korábban

csapatfőnökként két-két világbajnoki címhez segítette Michael Schumachert és Fernando Alonsót is.

A 2008-as Szingapúri Nagydíjon azonban szándékos baleset okozására utasította Nelson Piquet Jr.-t, amiből a brazil renault-s csapattársa, Alonso jött ki győztesen.

Miután egy évvel később Piquet leleplezte a történteket, Briatore Pat Symonds technikai igazgatóval együtt távozni kényszerült.

A 72 esztendős olasz üzletembert előbb örökre eltiltották a Forma-1-től, majd a büntetés mértékét ugyan öt évre csökkentették,

ő azonban akkor azt állította, többé már nem tér vissza a sportágba. Ez idén megváltozott, hiszen csatlakozott az F1 kereskedelmi oldalát segítő csapathoz, ezt pedig elmondása szerint kizárólag Stefano Domenicalinak köszönheti: az F1 elnök-vezérigazgatója kérte meg ugyanis a honfitársát, hogy

a tapasztalatával – amit Briatore a sikeres, több mint 1300 alkalmazottat számláló étteremhálózatából szerzett – segítse a sportág vezetését.

Briatore az Olasz Nagydíjon is feltűnt a paddockban Forrás: NurPhoto via AFP/Alessio Morgese/NurPhoto/Alessio Morgese

„Sosem szakadt meg a kapcsolatom Bernie Ecclestone-nal és Stefano Domenicalival. Jó barátok vagyunk Stefanóval, csak miatta tértem vissza a Forma-1-be. Megkért rá, hogy ha tudom, akkor hozzam be az F1-be az üzleti életben szerzett kapcsolataimat és tapasztalatomat. Egy pillanatig sem gondolkodtam,

A vállalkozásomban mindenhová menedzsereket neveztem ki azért, hogy többé ne mindenről nekem kelljen gondoskodni, mert ezeket eleget csináltam már – nyilatkozta Briatore. – Boldog vagyok, hogy újra a Forma-1-ben lehetek, olyan mintha otthon lennék.

A versenyek izgalmasabbak lettek az új autók miatt, és a körülmények is mások."