Főnöke elárulta, milyen bejelentésre kell számítani Hamiltonnal kapcsolatban

Forma-1, Lewis Hamilton, Szingapúri Nagydíj 2022, szombat
Mercedes' British driver Lewis Hamilton (C) looks on before a practice session for the Formula One Singapore Grand Prix night race at the Marina Bay Street Circuit in Singapore on October 1, 2022. (Photo by MOHD RASFAN / AFP)
Vágólapra másolva!
Toto Wolff kijelentette, csak idő kérdése, hogy szerződést hosszabbítsanak Lewis Hamiltonnal. A hétszeres világbajnok még jó pár évet érez magában, de a Mercedes csapatfőnöke szerint bármikor meg tudják beszélni, ha változik a helyzet.

Lewis Hamiltont jelenleg 2023-ig köti szerződés a Mercedeshez. Addigra már közel lesz a 39. születésnapjához, és korábban arról beszélt, hogy 40 esztendős kora felett már nem látja magát 40 F1-es pilótaként. Nemrég azonban Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke kijelentette, hogy a hétszeres világbajnok esetében a 400 futamot is teljesen reálisnak tartja.

Hamilton még jó pár évet érez magában Forrás: AFP/Mohd Rasfan

Nagyon úgy tűnik, hogy jelen állás szerint maga a brit pilóta is így gondolkodik, legalábbis az osztrák üzletember elmondása alapján. Wolff ugyanis kijelentette, hogy csak idő kérdése a szerződéshosszabbítás, igaz, vélhetően arra is célzott, hogy amennyiben időközben megváltozik a helyzet, ez nem lesz akadály.

Előnyt jelent, hogy sokat beszélünk egymással

– nyilatkozta aChannel 4 műsorában az egykor a Forma-1-ben versenyző David Coulthardnak, utalva arra, hogy mindketten Monacóban élnek. –Éppen a múlt héten ültünk le, és azt mondta, hogy »nézd, öt év van még bennem, te hogy látod ezt?«. Az idő múlásával egyszerűen összenőttünk, és teljesen nyíltak vagyunk egymással szemben. Lewis elsőként fogja megmondani, hogy »ezt nem tudom tovább csinálni«, mert úgy érzi, hogy már nem elég jó a reakcióideje, vagy szimplán már nem élvezi, egy másik, nagyon erős generáció pedig felnövőben van. Szóval nincs kétségem afelől, hogy bármiben is állapodunk meg a szerződéshosszabbítást illetően, ami meg fog történni, mi ketten mindig nagyon nyíltan meg fogjuk beszélni, hogy mit hoz a jövő.”

Felmerülhet a kérdés, hogy ha Hamilton valóban marad még öt évig, akkor pályafutása végére nem válik-e túl időssé a sportághoz. Toto Wolff erre Fernando Alonsót és minden idők legeredményesebb amerikaifutball-játékosát hozta fel ellenpéldaként.

Nem tudom, hogy a negyven év jelenti-e azt a kort, amikor az ember azt mondja, hogy ez már nem megfelelő egy autóversenyző számára – fogalmazott. – Fernando a negyvenegy évével még mindig nagyon ott van. Most is ugyanaz a Fernando, aki huszonöt esztendősen volt? Nem tudom, de még mindig nagyon versenyképes. Ha megnézzük Tom Bradyt, akit nagyon csodálok azért, mert fegyelmezetten menedzseli az életét és a sportot, ő negyvenhárom vagy negyvennégy éves, és a pályán van.

Szóval azzal, ahogyan Lewis él, és hogy teljes mértékben, rendkívül szorosan a Forma-1-es versenyzésre koncentrál, minden más pedig csak hobbi, szerintem elég messzire juthat.”

Wolff a Mercedes másik pilótájáról, George Russellről is szót ejtett. A 24 éves versenyző idén kapott állandó ülést a csapatnál, és remek teljesítményének köszönhetően jelenleg Hamiltont és Carlos Sainz személyében a Ferrari egyik pilótáját is megelőzi a pontversenyben. Nem véletlen, hogy mindez a konstruktőri címvédő vezérkarát is meggyőzte, és még évekig számolnak vele.

Russell remek teljesítménnyel kezdte a Mercedesnél töltött, vélhetően hosszú időszakot Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„George nagyszerűen kezdett a csapatnál – méltatta Wolff. – Remek személyisége van, tisztességesen viselkedik és nagyon nyílt, miközben Lewis-zal dolgozik. Ők ketten igazán hozzájárultak a csapat idei fejlődési ívéhez. Nyilván azt remélte, hogy egy Mercedesben ülhet és futamokat, illetve bajnokságokat nyerhet, aminek nyilván rossz volt az időzítése, de most legalább előrelépett a középmezőnybe. El fog jönni az idő, amikor versenyeket fog nyerni, bajnoki címekért fog harcolni, szerintem ez abszolút megvan benne. Nagyon jó érzés, hogy hosszú távon a csapatnál lesz.”