A McLaren vezérének fájt, hogy ki kellett rúgnia az alulteljesítő Ricciardót

Forma-1, Zak Brown, Daniel Ricciardo, Olasz Nagydíj 2021, futam
Chief Executive Officer of the McLaren Zak Brown (L) takes a picture with winner McLaren's Australian driver Daniel Ricciardo in the parc ferme after the Italian Formula One Grand Prix at the Autodromo Nazionale circuit in Monza, on September 12, 2021. (Photo by LARS BARON / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Zak Brown elárulta, nagyon csalódott volt, hogy Daniel Ricciardo nem hozta a várt eredményeket, és ki kellett őt rúgni, mert egyébként nagyon kedveli az ausztrál pilótát. A McLaren Racing vezérigazgatója leszögezte, nem volt semmiféle átverés az elküldésével kapcsolatban.

Most már teljesen biztos, hogy Daniel Ricciardo legfeljebb tesztpilótai szerepben maradhat a Forma-1-ben jövőre, miután év végén búcsúzik a McLarentől. A 33 éves versenyző teljesítménye óriási csalódás volt az elmúlt szűk két évben, ezért a wokingiak úgy döntöttek, felbontják a még 2023-ra is érvényes szerződését.

Ricciardo távolról sem hozta az elvárt eredményeket a McLaren pilótájaként Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Pedig a házasság igazán gyümölcsözőnek ígérkezett. Miután bejelentették az együttműködést, mindkét fél őszintének tűnő lelkesedéssel nyilatkozott a másikról. Sőt, a McLaren már két évvel korábban is megkereste az ausztrál pilótát, amikor az váratlanul búcsút intett a Red Bullnak. Valami viszont nagyon félrement, de senki nem tudja megmondani, hogy pontosan micsoda.

nyilatkozta Zak Brown, a McLaren vezérigazgatója a Kayo Sportsnak. –Mindannyian rendkívül keményen próbálkoztunk. Szeretjük Danielt, nagyszerű vele dolgozni, és ez továbbra is igaz. Azonban eredményalapú üzletágban vagyunk, és az eredmények nem jöttek, pedig úgy éreztük, mindent megpróbáltunk. Nem igazán tudjuk, hogy miért nem működött, senki nem hibás ezért. Mi mindent megtettünk, ami tőlünk telt, ő is a legjobbját nyújtotta, pusztán már nem volt mit kipróbálni.”

Persze hozzá kell tenni, hogy a McLaren sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, hiszen a brit alakulat nem közeledett az élcsapatokra, sőt, ennek az ellenkezője áll fenn. Az amerikai üzletember elismerte, hogy az autó nem elég gyors, de ez nyilvánvalóan nem ilyen egyszerű. „A sportolók néha hullámvölgybe kerülnek, vagy környezetváltozásra van szükségük” – jelentette ki.

Ricciardo már tavaly is nagyon kikapott Lando Norristól, de a hatalmas különbséget valamelyest feledtette a Monzában aratott győzelme, valamint az idény végére látott formajavulása. Idén viszont, ha lehet, még rosszabb a helyzet az ő szempontjából, amit Brown szomorúan konstatált, mert egyébként nagyon kedveli a nyolcszoros futamgyőztest.

– válaszolta arra a kérdésre, hogy mit érzett, amikor látta, hogy pilótája nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. – Mielőtt a Renault-hoz ment volna, megpróbáltam megszerezni Danielt, szóval ez már évek óta készülőben volt. Még mindig hatalmas Daniel-rajongó vagyok, és ez soha nem fog változni. Megkérdeztem tőle, hogy szeretne-e nálunk versenyezni az IndyCarban vagy a Formula E-ben. Szerettem volna a családban tartani Danielt, de ő még mindig nagyon a Forma-1-re koncentrál, amit meg is értek, ez a motorsport csúcsa. Szívesen versenyeznék vele újra.”

Brown továbbra is Ricciardo rajongójának vallja magát Forrás: AFP/Lars Baron

Ennek tudatában Brownnak nyilvánvalóan nem volt ínyére, amikor közölnie kellett Ricciardóval, hogy év végén elválnak útjaik. Az 50 éves üzletember igyekezett úgy cselekedni, hogy az az ausztrál versenyző karrierjét a lehető legkevésbé fájdalmasan érintse.

„Valószínűleg ez volt a legkeményebb dolog, amit a motorsportban töltött időm alatt átéltem – fogalmazott. – Nem volt kellemes, illetve szórakoztató. Ugyanakkor Andreas [Seidl csapatfőnökkel] együtt az a dolgunk, hogy meghozzuk a nehéz döntéseket. Mivel nem igazán láttunk előrelépést, úgy voltunk vele, hogy »mindkettőnk érdekében változtatnunk kell, és remélhetőleg olyan helyzetbe hozzuk őt, hogy újra versenyképes legyen, és bárhol is kössön ki, egy Forma-1-es autóval versenyezzen«.

Miután hivatalossá vált, hogy Ricciardo távozik a McLarentől és Oscar Piastri érkezik a helyére, felmerült, hogy a csapat nem volt teljesen őszinte vele. Mindezt arra alapozták, hogy a jogi hercehurcának köszönhetően kiderült, hogy az újonccal július 4-én írták alá a szerződést, míg honfitársa ezt követően megerősítette, hogy marad a McLarennél. Brown azonban leszögezte, hogy nem történt hátbaszúrás.

„Végig nyíltak voltunk, és tudom, hogy a médiában rengeteg találgatás volt arról, hogy mikor és hogyan történt – magyarázta. – Daniel és én tudjuk, hogy valójában mi volt, és úgy vélem, ezért erős még mindig a kapcsolatunk. Minden átlátható és jól kommunikált volt. Valamikor el tudjuk mondani az embereknek, hogy mi történik, máskor pedig nem.

Miután Ricciardo távozását bejelentették, mindössze egyszer szerzett pontot, igaz, a szingapúri hatodik helye messze az idei legjobb eredménye. Borwn azonban kiemelte, hogy a 33 esztendős versenyző hozzáállásával egyáltalán nincs gond. „Csak jót tudok mondani Danielről azzal kapcsolatban, ahogyan viselkedett és ahogyan odatette magát – hangsúlyozta. – Ő egy nagyszerű egyéniség.”