Vágólapra másolva!
Kevin Magnussen pole pozícióját a Sao Pauló-i Nagydíjon nemcsak a meglepetésfaktor, hanem a bejátszott rádióüzenet és az azt követő ünneplés is örökké emlékezetessé tette. A Haas versenyzője a győzelemre fog hajtani a sprintfutamon, főnöke üzent a csapat kritikusainak.

Alighanem az év meglepetésével zárult a Sao Pauló-i Nagydíj időmérője, mivel Kevin Magnussen megszerezte saját maga és a Haas első pole pozícióját. A dán pilótának elég volt egy kör a Q3-ban, mert utána George Russell kicsúszása miatt megszakították a kvalifikációt, és a szünetben leesett az eső.

Így ünnepelt Magnussen és a Haas

Miután Magnussen megfutotta a leggyorsabb kört, mérnöke közölte vele, hogy az első helyen áll. A 30 éves versenyző nem akarta elhinni az eredményt, többször is elhangzott tőle, hogy „ugye csak viccelsz?”. Közvetlenül utána jött a piros zászló, és mivel már ekkor is szemerkélt az eső, Magnussen hangján érezhető volt, hogy tudja, vagy legalábbis sejti, hogy ez mit jelent. Ezt követően megjegyezte, hogy soha nem érezte még így magát, de mérnöke és ő is hozzátette, hogy még nem szabad ünnepelni.

Az újraindítás után viszont már ünnepelhettek,

hiszen senkinek nem volt esélye a javításra. Ritkán látható, hogy a pilóta részéről erre a garázsban kerül sor, de most ez történt: előbb a szerelők megpaskolták a még bent ülő Magnussen sisakját, majd miután kiszállt, ő is tombolni kezdett.

Magnussen ezzel a Forma-1 történetének 106. pilótája lett, aki pole pozíciót szerzett, míg a Haas a 41. a csapatok között. A dán versenyző még jóval a leintés után sem tudta igazán feldolgozni, hogy mi történt, de azt elárulta, mi volt a legfontosabb mozzanat.

„Még mindig nem igazán tudom elhinni – nyilatkozta a Sky Sportsnak. –A csapat remek munkát végzett, úgy engedtek ki, hogy az enyém legyen az első autó a bokszutcában,

Magnussen már az időmérő korábbi szakaszában is bizonyította, hogy ezen a hétvégén kifejezetten erős. Bár a kaotikus Q1-ben elért hetedik helyéből még nem sok mindenre lehetett következtetni, az már sokatmondó volt, hogy a Q2-ben is megismételte ezt az eredményt.

Magnussen saját maga és csapata első pole-ját szerezte Forrás: AFP/Nelson Almeida

„Az autó erős volt, és versenyben voltunk a Q3-ért – fogalmazott. – Elég jónak tűntünk ahhoz, hogy ez összejöjjön, ráadásul szitált az eső, nem volt teljesen száraz a pálya. Szerintem az kocsink jól viselkedett ilyen [körülmények között].”

Magnussen ehhez fogható sikert csupán élete első F1-es futamán, a 2014-es Ausztrál Nagydíjon ért el, amikor rögtön felállhatott a dobogóra. Adódik a kérdés, hogy melyik pillanatot élvezte, illetve élvezi jobban, ami persze akkor, abban a lelkiállapotban nem is volt igazán kérdés.

– jelentette ki. – Arrogáns kölyökként érkeztem meg ebbe a sportágba, úgy éreztem, hogy én vagyok a legnagyobb király a világon. Azóta rengeteg leckét kaptam. Megmutatkozott, hogy milyen nehéz ez a sportág, most pedig pole pozícióban vagyok.”

Persze a sprintfutamon rendkívül nehéz dolga lesz, főleg száraz időjárás esetén, hiszen mellőle Max Verstappen, mögüle George Russell fog indulni. Magnussen meg akarja élni a pillanatot, de ezzel együtt persze a lehető legjobb eredményre törekszik.

„Élvezni fogom az egészet, szórakoztató lesz látni az én kis fehér Haasomat a pole-ban – szögezte le, de azért arra a kérdésre is egyértelmű volt a válasza, hogy győzelemre tör-e. –

Günther Steiner a 2016-os bemutatkozás óta a Haas csapatfőnöke, és eddig elkerülték a komoly sikerek, hiszen az időmérőn és a futamon sem végeztek az első háromban. Előbbi most megtört, amire az olasz szakember pályafutása legszebb eredményeként tekint.

Kulcsfontosságú volt, hogy Magnussen mindenki más előtt menjen ki a pályára a Q3 elején Forrás: AFP/Evaristo Sa

„Szerintem a legnagyobb [élmény], főleg most – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre. – Ez olyasmi, amiről az ember álmodni is alig mer, de keményen próbálkozik. Az egész csapat hét éve keményen próbálkozik, és a körülmények lehetővé tették, hogy ezt véghezvigyük. Ez nem szerencse, hanem megérdemelt [eredmény]. A megfelelő gumikon volt a megfelelő időben, és Kevin megfutotta a kört. Nem volt senki előtte, akiből profitálhatott volna, és megautózta a kört, amikor kellett.

Steiner méltatta a csapattagokat, akik nélkülözhetetlenek voltak ehhez a sikerhez. Ahogyan Gen Haas, az istálló alapítója és tulajdonosa is, aki ráadásul éppen a mai napon ünnepli 70. születésnapját. Aligha kaphatott volna szebb ajándékot, mint hogy a pole-ban láthatja az egyik autóját. Az olasz szakember emellett azoknak is odaszúrt, akik az elmúlt időszakban bírálták a csapatot.

„Szerintem az egész csapat megérdemli ezt – mondta. – Mindig keményen dolgozunk, és üdvözletünket küldjük a pole pozícióból a kritikusainknak. Ez egy szép születésnapi ajándék Gene számára.”

Ami a szombati célokat illeti, Steinernek nincsenek annyira nagyratörő tervei, mint Magnussennek. Azt viszont hangsúlyozta, hogy fontos lenne a pontszerzés, hiszen mindössze 1 ponttal előzik meg az Alpha Taurit a konstruktőri bajnokság nyolcadik helyén.

– folytatta. – Szombaton pontokat kell szereznünk, mert szeretnénk megtartani a nyolcadik helyet a konstruktőri [bajnokságban]. Nehéz lesz, de szükségünk van a pontokra, már annak is örülni fogunk, ha ez sikerül.”