Hivatalos: 8 év után újra lesz amerikai pilóta a Forma-1-ben!

Forma-1, Logan Sargeant, Williams, USA Nagydíj 2022, péntek
AUSTIN, TEXAS - OCTOBER 21: Logan Sargeant of United States driving the (45) Williams FW44 Mercedes on track during practice ahead of the F1 Grand Prix of USA at Circuit of The Americas on October 21, 2022 in Austin, Texas. Chris Graythen/Getty Images/AFP (Photo by Chris Graythen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Logan Sargeant a Forma–2-es Abu Dzabi Nagydíj főfutamán bebiztosította a helyét az összetett legjobb hét helyezettje között, ezzel minden követelménynek eleget tett, ami egy F1-es üléshez szükséges, és megszerezte az utolsó kiadó helyet a jövő évi mezőnyben.

Ahogy arról szombaton beszámoltunk, az F2-es sprintfutamon még nem dőlt el, hogy a 21 éves amerikai pilóta a pontversenyben legjobb hét között zár, így akkor

még nem volt hivatalos a helye a Williams 2023-as Forma–1-es csapatában.

Az F1-es ülés egyik követelménye ugyanis az, hogy a pilótának 40 szuperlicenc pontja legyen, Sargeantnek pedig 32 volt eddig – az F2-es bajnokságban így legalább a hetedik pozícióra volt szüksége ahhoz, hogy megszerezze a hiányzó nyolc pontot.

Logan Sargeanttel lett teljes az F1 2023-as mezőnye Forrás: Richard Pardon

Lényegében csak matematikai esély volt arra, hogy ez ne teljesüljön, az utolsó versenyt ugyanis Sargeant a bajnoki címét korábban bebiztosító Felipe Drugovich és Théo Pourchaire mögött az összetett harmadik helyéről várta 138 ponttal, mögötte pedig ez volt az állás azok között, akik még megelőzhették: 4. Liam Lawson 134 pont, 5. Jack Doohan 128 pont, 6. Jehan Daruvala 126 pont, 7. Enzo Fittipaldi 126 pont, 8. Frederik Vesti 117 pont, 9. Ivasza Ajumu 116 pont.

Sargeant a hatodik helyről indult el az abu-dzabi főfutamon, ám a rajt után nem tudott előrelépni, sőt a bokszkiállása után egészen a 16. helyről kellett megkezdenie a visszazárkózást. Ez elsősorban a többiek kerékcseréje miatt sikerült számára, utolsóként pedig az élen autózó Doohan és Fittipaldi is kiment a bokszba.

Doohan autóján azonban a bal első kereket rosszul rögzítették, így a bokszból kiérve nagy tempónál leesett róla, balesetveszélyes jeleneteket okozva.

A sorrend ezután Ivasza, Drugovich, Lawson, Pourchaire, Dennis Hauger, Roy Nissany és Sargeant volt a futam első hét helyén. Az élmezőny a leintésig csak abban változott, hogy az amerikai megelőzte Nissanyt és a műszaki hibával szembesülő Pourchaire-t, amivel

Sargeant nemhogy a legjobb hétben zárt az összetettben, de csak a csapattárs Lawson előzte őt meg a rá veszélyes pilóták közül, így negyedik lett a pontversenyben.

Az F2 konstruktőri címéért az utolsó futamon még három istálló is harcolt, hiszen az MP Motorsport (Felipe Drugovich és Clément Novalak), az ART Grand Prix (Frederik Vesti és Théo Pourchaire) és a Carlin (Liam Lawson és Logan Sargeant) 15 ponton belül volt egymáshoz képest. Végül azonban

a brazil bajnok második helyével az MP Motorsport megőrizte az első helyét, így Drugovich duplán örülhetett,

a Carlin pedig az ART-t megelőzve másodikként zárt.

Sargeant szabadedzéseken először az austini versenyhétvégén ült F1-es autóba Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Chris Graythen

Sargeantet az év utolsó négy Forma–1-es versenyhétvégéjén is láthattuk egy-egy szabadedzésen, 2023-tól azonban már alappilótaként lesz Alexander Albon csapattársa Nicholas Latifi helyén. A tavaly óta a Williams akadémistájaként dolgozó versenyző

Alexander Rossi 2015-ös szereplése óta az első amerikai pilóta lesz az F1-ben, amivel Miamiban, Austinban és Las Vegasban is lesz kinek szurkolnia a hazai közönségnek jövőre. Sargeant Oscar Piastri mellett a másik újoncként csatlakozik majd a mezőnyhöz.

Kettejükön kívül Nyck de Vries és Nico Hülkenberg lesz még új arc az idei alapfelálláshoz képest 2023-ban, de őket láthattuk már beugróként az idei szezonban is.