A törölt imolai futam komoly hatással volt a Forma-1 bevételeire

Formula 1 - Driver Arrival Austrian GP NurPhoto General news Motorsport Formula 1 Austria Grand Prix Horizontal SPORT F1 GRAND PRIX
Csökkentek a Form-1 bevételei
Vágólapra másolva!
Az Emilia Romagna Nagydíj törlése komoly hatással volt a Forma-1 2023-as második pénzügyi negyedévére, de pánikra azért még nincs ok.

Az áradások miatt törölt imolai futam kiesése meglehetősen negatív hatással volt az áprilistól júniusig tartó időszakra, ugyanis hét futam helyett csak hatot rendeztek meg, emiatt pedig a pénzügyi negyedévben a tavalyi 744 millió dollár helyett 724 millió folyt csupán be a kasszába. Emiatt a Forma-1-es csapatok is kevesebb pénzt tehettek zsebre, ugyanis míg tavaly 368 millió dollár volt ez az összeg, addig idén 344 milliót osztottak szét közöttük.

Ami viszont magát a profitot illeti, ott aprócska növekedés történt még így is, hiszen 49 millió dollárról 52 millióra nőtt az összeg. Az imolai hétvége törlésének elsősorban a közvetítési jogokból befolyó összegekre volt nagy negatív hatása, miközben a promóciós bevételek még úgy is nőttek, hogy eggyel kevesebb versenyt rendeztek.

– nyilatkozta Brian Wendling, a Liberty Media pénzügyi igazgatója.

Csökkentek a Form-1 bevételei Forrás: NurPhoto via AFP/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

Az F1 a közösségi médiának köszönheti a profit növekedést, ugyanis míg a futamok számának csökkenése sújtotta az F1 médiajogokból származó bevételeit, ezt részben ellensúlyozták az F1 TV új előfizetései. Ráadásul a hírességek jelenléte mellett a Brad Pitt főszereplésével készülő F1-es film is éreztette hatását, ugyanis a forgatásról készült képek több mint 2,8 millió dollárt generáltak.

Pánikra tehát sincs oka a Libertynél, hiszen a szezon hátralévő részében sorra követik majd egymást a versenyek, a Las Vegas-i Nagydíjtól pedig a komoly kiadások mellett még komolyabb bevételt is várnak, ez pedig megdobhatja majd az év végi profitot is.