Fernando Alonso szerint az Aston Martin még nem állt készen idén

auto-prix Horizontal
Third place Aston Martin's Spanish driver Fernando Alonso celebrates on the podium after the Formula One Brazil Grand Prix at the Autodromo Jose Carlos Pace racetrack, also known as Interlagos, in Sao Paulo, Brazil, on November 5, 2023. (Photo by NELSON ALMEIDA / AFP)
Vágólapra másolva!
Fernando Alonso pozitívan tekint az első szezonjára az Aston Martinnál, de elismerte, hogy a csapat még nem állt készen arra, hogy felvegye a versenyt a Forma-1 legjobbjaival.

Alonso szerint még állt készen az Aston Martin

Az Aston Martin meglepően jól és erőteljesen kezdte a 2023-as szezont, amiben a rutinos spanyol pilótának kulcsszerepe volt, hiszen hat dobogós helyezést ért el az első nyolc futam alatt, sőt Monacóban még a győzelemben is reménykedhetett.

Alonso a szezon elején állandó vendége volt a pódiumceremóniának Forrás: AFP/Nelson Almeida

Mindez meglepő volt, mivel a 2022-es idényt mindössze a hetedik helyen zárta a konstruktőri bajnokságban a kanadai-brit istálló. A szezon előrehaladtával azonban az Aston Martin lemaradt a riválisokkal szemben a fejlesztési versenyben és látványosan visszaesett a teljesíténye, emiatt a szezon végére visszacsúszott a csapat a konstruktőri lista ötödik pozíciójába. A formahanyatlás ellenére Fernando Alonso kijelentette, hogy kevés negatívumot lehet felhozni az Aston Martin idei szezonja kapcsán.

"Csak pozitívumokat látok. Ezek a küzdelmek a munka részei, és én részese vagyok ennek az útnak. Nagyon erősen kezdtünk, még számunkra is meglepő volt, milyen versenyképesek lettünk a tavalyi évhez képest. Talán olyan helyzetben találtuk magunkat, amelyre még nem álltunk készen. Harcoltunk a Mercedesszel és a Ferrarival, olyan topcsapatokkal, amelyek hozzá vannak szokva ezekhez a küzdelmekhez. Egy kicsit visszaestünk a szezon során az autó fejlesztése mentén, még nem vagyunk a legmagasabb szinteken. Emiatt kevésbé bizonyultunk versenyképesnek.

– nyilatkozta Alonso a médiának, többek között a Racingnews365-nek.

2012 óta a legjobb szezon

A kétszeres világbajnok úgy véli, a 2012-es szezon óta - amikor Sebastian Vettellel harcolt a világbajnoki címért - az idei volt a legjobb éve a Forma-1-ben.

"Az egyéni teljesítményt tekintve azt hiszem, 2012 mellett ez volt a legjobb szezonom, mindennel elégedett voltam. Motivált voltam és fitt, emellett a teljesítményem is rendben volt, bár néha nehéz körülmények adódtak"

Fernando Alonso sok pozitívumot látott az idei szezonban Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

A spanyol pilóta a szezon öt legjobb futamát is megnevezte, amelyben helyet kapott egy olyan nagydíj is, amelyen nem is végzett a dobogón.

"Bahrein, Monaco, Kanada, Monza és Brazília volt számomra az év legjobb öt versenye.

És szándékosan tettem bele Monzát, mert ott csak kilencedik lettem, így nem álltunk a dobogóra, nem történt olyan, amire az emberek emlékezni fognak. Azonban valószínűleg nekünk volt a leglassabb autónk Monzában, vagy a második leglassabb, de az a hétvége egyike volt azoknak, amikor minden jól alakult, így pontot tudtunk szerezni" - vélekedett Alonso, aki nem rég a visszavonulásáról is beszélt.