Vágólapra másolva!
Kihívásokkal teli szezont zárt a Forma-1-ben a Ferrari, amely végül a harmadik helyre csúszott vissza a konstruktőri bajnokságban. Frederic Vasseur csapatfőnök rámutatott egy olyan hibára, amit reményei szerint nem fognak megismételni jövőre.

A 2023-as F1-es idény előtt a Ferrarinál még abban reménykedtek, hogy beleszólhatnak majd a világbajnoki cím sorsába, mivel 2022-ben csak ők tudták nyomás alá helyezni a Red Bullt. A túlzott optimizmus után aztán hidegzuhanyként érte a Scuderiát, hogy a bahreini tesztek alapján az autó elmaradt az elvárásoktól, és gyenge volt a versenytempója, különösen a forró, nagy leszorítóerő-igényű pályákon.

Frederic Vasseur szerint jövőre nem eshet ugyanabba a hibába a Ferrari Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

Carlos Sainz Szingapúrban aratott győzelme azt jelentette, hogy a 22 versenyből 21-et megnyerő Red Bull mellett csak a Ferrari tudott idén diadalmaskodni, ám a rengeteg problémával küszködő olasz csapat csak harmadikként végzett a Mercedes mögött a konstruktőri bajnokságban.

Túl nagy elvárás

A Ferrari csapatfőnöke, Fred Vasseur elismerte, hogy a csapat várakozásai túlságosan magasak voltak az év elején, ezért óva intette a csapatát attól, hogy ez megismétlődjön jövőre, de azért úgy látja, a szezon végi formájukra lehet építeni.

Azonban Bahreinben pár kör után megértettük a helyzetet, sőt már a szimulátorban Bahrein előtt. Amit azonban észben tartok erről az évről az az, hogy a csapat hogyan reagált. Volt egy kemény pillanatunk, de emlékezzünk, hogy Dzsidda, Miami, Spanyolország vagy Zandvoort után hol voltunk, Zandvoort nem volt olyan régen és ott majdnem leköröztek minket. Szerintem az ottanihoz képest hatalmasat léptünk előre és ez jó jel a jövőre nézve, erre a fejlődésre kell építenünk jövőre" – mondta Vasseur.

A Red Bull mellett csak Carlos Sainz tudott futamot nyerni idén a Forma-1-ben Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

A Ferrari teljesen új autót tervez a következő szezonra, azonban mivel a Red Bull már a többiek előtt elkezdett dolgozni a jövő évi autón, így a francia szakember óva int mindenkit a Ferrarinál, hogy a következő szezon előtt túlzó elvárásokat támasszon a csapat elé.

Nem tudom, hogy jövőre jobb lesz-e, senki sem tudja. De azt igen, hogy

bármit csinálunk, az mindig relatív. Ha tudunk javulni egy másodpercet, míg a többiek másfelet, akkor nagyon hülyén nézünk ki. Viszont ha csak öttizedet tudnak javulni, akkor mi leszünk a hősök.

Nem akarok túl optimista lenni, mert valószínűleg ez volt az egyik legnagyobb probléma a tavalyi szezonban. Csak arra kell koncentrálnunk, amit csinálunk, és nem kell a bajnokság kimenetelére gondolni, meg a díjátadó ceremóniáról fantáziálni Bahrein előtt" – jelentette ki a Ferrari csapatfőnöke.