Vágólapra másolva!
Spanyol sajtóértesülések szerint a közeljövőben Madrid adhat otthont Barcelona helyett a Forma-1-es Spanyol Nagydíjnak.

A Barcelona melletti Circuit de Catalunya 1991 óta ad otthont - sok más verseny mellett - a Forma-1-es Spanyol Nagydíjnak, azonban egyre több a gond a legendás versenypályával. A közelmúltban néhány finomítást végeztek a pályán, hogy segítsék az előzéseket, de sokat nem javult a verseny színvonala a tavalyi botrányos futam után, ami ugyan telt házas volt, azonban a verseny előtt és után kaotikus jelenetek játszódtak le a pálya körül, amit kezdetben megközelíteni, majd elhagyni volt szinte képtelenség autóval.

Max Verstappen nyerte az idei Spanyol Nagydíjat Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton

Az év elején Sergio Pérez elmondta, hogy szívesen versenyezne egy madridi futamon. Úgy tűnik, mexikói pilóta kívánsága valóra válhat, ugyanis spanyol sajtóértesülések szerint bekerülhet a versenynaptárba a madridi futam. Azonban ez nem azt jelenti, hogy két spanyolországi futam lesz, hanem azt, hogy Madrid átveszi Barcelona helyét a Forma-1-ben.

Több nagydíjra csak két ország esetében van példa:

az F1-ben legfontosabb európai szereplőnek számító Olaszországban Monza és Imola rendezhet, valamint a sorozat által hatalmas piacnak tekintett Egyesült Államokban volt már az idei évtől három futam, miután Austin és Miami után Las Vegas is beszállt a sorozatba.

Az elmúlt években a szurkolók rengeteget kritizálták a barcelonai pályát az unalmas futamok miatt. A Circuit de Catalunya 2026 végéig van szerződésben az F1-gyel. Madridban azonban várhatóan 2026-ra készítik fel a pályát az első futam megrendezésére. Ez pedig azt is jelentheti, hogy a szerződés egy évvel megrövidül a Barcelonai Nagydíj számára?

A Fomra-1-es szakíró Joe Saward azt írta a hivatalos Twitter-fiókján, hogy Madrid már elnyerte a 2026-tól megrendezésére vonatkozó szerződést. Úgy tudja, hogy a nagydíjnak az IFEMA kongresszusi központ melletti pálya ad majd otthont. Míg Barcelona 2021-ben ötéves szerződést kötött az F1-gyel, addig a madridi szerződés várhatóan 10 évre szól majd.