Vágólapra másolva!
80 éves korában meghalt Wilson Fittipaldi, volt Forma-1-es pilóta és csapattulajdonos, a legendás F1-es család tagja.

A korábbi Forma-1-es pilóta és csapattulajdonos, Wilon Fittipaldi Jr.  karácsony óta volt kórházban. Fittipaldi karácsonykor, ami egyben a születésnapja is volt, félrenyelt egy falat ételt, ami a torkán akadt, a családja pedig nem tudta megtisztítani a légutait. A baleset következtében összeomlott a keringése és kórházba vitték, ahonnan nem is tudott már hazatérni.

INDY 500-C.FITTIPALDI
Wilson Fittipaldi (jobbra) beszélget fiával, Christian Fittipaldival az 1995-ös Indy 500-as futam előtt
Fotó: ANN MILLER CARR / AFP)

2020-ban egy esés közben szenvedett fejsérülést Fittipaldi, akkor meg is kellett műteni. Ezt követően továbbra is aktív maradt, a 2023-as Brazil Nagydíjon is ott volt a paddockban, aktív volt a közösségi médiában és gyakran tűnt fel motorsporteseményeken is a Sao Paulo-i pilóta.

Wilson Fittipaldi Jr. volt az, aki megalapította az első és eddig egyetlen brazil F1-es csapatot még 1974-ben. A Fittipaldi-Copersucar 1975 és 1982 között versenyzett.

Fittipaldi pályafutása során 35 Forma-1-es futamon állt rajthoz 1972 és 1975 között, ezeken összesen három pontot gyűjtött.

A családban a testvére, Emerson volt a sikeresebb, ő kétszeres világbajnok versenyző. Wilson fia, Christian 1992 és 1994 között versenyzett az F1-ben. Emerson unokája, Pietro az IndyCarban versenyez, 2020-ban két futamon vezette a Haast Roman Grosjean balesete után, így ő lett a negyedik a családban, aki F1-es futamon indulhatott. Öccse, a 22 éves Enzo a Forma-2-ig jutott, ahol nyert már futamot is.