Vágólapra másolva!
Brazíliában sokan nem értettek egyet azzal, hogy a Chile elleni világbajnoki selejtezőn a Flamengo támadója, Edílson a kezdő csapatban kapott helyet, és a futballista az első játékrészben nem is játszott meggyőzően. A szünet után azonban feljavult a teljesítménye, és első válogatott találatával minden bizonnyal belopta magát a szurkolók szívébe.

Edílson első válogatott találata sokat
érhet Brazíliának
Palmeiras

Edílson 1996-ban úgy döntött, hogy külföldön is kipróbálja magát, és Japánba, a Kashiwa Reysolba igazolt. Itt már csatárként szerepelt, aminek meg is lett az eredménye, huszonegy találattal második lett a góllövőlistán, a következő esztendőben pedig 23 alkalommal volt eredményes. 1997-ben Luxemburgo lett a Corinthians edzője, és első dolga volt, hogy visszahívja a játékost Brazíliába. A csatár ezt gólokkal hálálta meg: 1998-ban, amikor a Corinthians megnyerte az országos pontvadászatot, 15-ször vette be az ellenfelek hálóját. Amikor Luxemburgo szövetségi kapitány lett, akkor sokan azt gondolták, hogy Edílson kihagyhatatlan lesz a selecaóból.

Az 1999-es Copa América előtt be is került a válogatott keretbe, ám a paulista bajnokság döntőjében a Palmeiras ellen addig provokálta az ellenfél játékosait - a bajnoki cím sorsa már eldőlt, amikor Edílson cukkolásként dekázgatni kezdett a pálya közepén -, amíg hatalmas verekedés tört ki. Az eset miatt aztán kikerült a nemzeti tizenegyből. Ez azonban nem zavarta abban, hogy folytassa remeklését az 1999-es bajnokságban is, amelynek végén a Cor ismét aranyérmes lett, Edílsont pedig megválasztották a pontvadászat legjobbjának, mint ahogyan a 2000-es klubvilágbajnokságon is őt szavazták meg a legjobbnak. Nem sokkal ezután aztán áttette székhelyét Sao Paulóból Rióba, és a Flamengo futballistája lett, amellyel az idén megnyerte az állami bajnokságot, természetesen gólkirályi címet szerezve. A jelenleg zajló országos pontvadászatban négy gólnál tart, és ez elég volt ahhoz, hogy Luiz Felipe Scolari behívja a válogatottba, ahol Edílson végre megszerezte első találatát.

Korábban:

A nap játékosa: Vlagyimir Besztcsasztnih (Szpartak Moszkva)