Vágólapra másolva!
Hivatalosan december 22-én hozza nyilvánosságra a francia France Football, hogy az újságírók választása alapján ki lett az esztendő legjobb labdarúgója, azaz ki érdemli ki az Aranylabdát. Összeállításunkban bemutatjuk a lehetséges jelölteket, ezúttal a török Nihat Kahvecit és a svéd Henrik Larssont.

Még csak 17 esztendős volt, amikor az isztambuli Besiktas walesi trénere, John Toshack felfigyelt rá, és betette az első csapatba. Nihat az 1997-98-as pontvadászatban 11 alkalommal szerepelt a felnőttek között, és rögtön két gólt szerzett. Innentől kezdve meghatározó embere volt a Besiktasnak, a következő pontvadászatban már hétszer volt eredményes, és ezen teljesítményét az 1999-2000-es bajnokságban is megismételte.

Ekkor már tagja volt a török utánpótlás-válogatottnak, és a 2000-es Európa-bajnokságot követően a nagyválogatottban is bemutatkozhatott. Amikor John Toshack a Real Sociedad mestere lett, rögtön szerette volna szerződtetni Nihatot, azonban 2001 nyarán az orvosi vizsgálat egy térdsérülést állapított meg a focistánál, aki így ekkor még maradt Isztambulban. A szezon során aztán 13 összecsapáson hat gólt ért el, így semmi akadálya nem volt annak, hogy januárban aláírjon a baszkokhoz. A Primera Divisiónban a Celta Vigo ellen mutatkozott be, de első szezonjában csak egy gólt ért el.

A legutóbbi pontvadászatban viszont remekül elkapta a fonalat, mint ahogyan az egész Sociedad kitűnően szerepelt. Az idei esztendő első bajnokiján a Málaga ellen már a hetedik percben betalált, és a tavaszi szezon során kiváló formában futballozott. Összesen 15 gólt ért el az év első felében, és összesen 23 találattal zárta a spanyol pontvadászatot, amivel második lett a góllövőlistán, de a gólszerzés mellett az előkészítésben is jeleskedett, rengeteg gólpasszt adott csatártársának, Darko Kovacevicnek.

A nyár sem telt el eseménytelenül a számára, hiszen megházasodott, de a török bulvárlapok legnagyobb bánatára mindezt a nyilvánosság teljes kizárásával tette, pedig az újságok nagy összeget ígértek neki az exkluzív fotókért. A válogatottban is jól teljesített, júniusban előbb a szlovákok elleni Eb-selejtezőn ért el győztes találatot, majd pedig a macedónok ellen is betalált. Ősszel viszont nem megy olyan jól neki a játék: az első három bajnokiról sérülés miatt hiányzott, és bár azóta egyetlen találkozót sem hagyott ki a Sociedadban, még nem érte el tavaszi formáját. Ebben a szezonban eddig három gólt ért el, a BL-ben pedig még nem talált be, igaz, a Galatasaray elleni idegenbeli meccsen gólpasszt adott Kovacevicnek.

További csalódást jelentett a számára, hogy a török válogatott nem jutott ki az Európa-bajnokságra, így az Aranylabda ötven jelöltje közé bekerülés csak részben enyhíti szomorúságát.