Vágólapra másolva!
A labdarúgás manapság már nem csak sport, hanem egyben a szórakoztatóipar része is, akárcsak a zene. Új sorozatunkban a két, nagy népszerűségnek örvendő terület kapcsolatát igyekszünk szemléltetni: hétről hétre bemutatunk egy olyan dalt, amelyiknek ihletője, vagy témája a futball. A műfaj a punktól kezdve a rockon keresztül egészen a popig terjed, a lényeg ugyanaz: a labdarúgáshoz fűződő kapcsolat.

Ritkán fordul elő, hogy egy nagy futballesemény szervezői a hivatalos dal kiválasztásakor telibe találják az aktuális zenei trendet, és ennek köszönhetően egy valódi világsláger lesz a torna himnusza. Az 1998-as franciaországi világbajnokság szervezőinek azonban sikerült a bravúr, és így Ricky Martin dala kiemelkedik a vébék hivatalos himnuszai közül.

A latino popzene legnagyobb férfi sztárja Enrique Martín Morales néven született Puerto Ricóban, és már 12 esztendősen bekerült a zenei életbe, hiszen ennyi idős volt, amikor elment a Menudo nevű, latin-amerikai tinibanda tagtoborzójára. A Menudót még az 1970-es években hozta létre egy producer: a zenekar a spanyol ajkú, elsősorban nőnemű közönséget igyekezett kiszolgálni romantikus dalaival és állandóan változó, jóképű férfitagjaival. Martin öt esztendőn keresztül énekelt a Menudóban, majd 17 évesen kilépett a bandából, hogy szólókarriert indíthasson.

Nem csak az énekléssel, hanem a színészettel is próbálkozott, Mexikóban az egyik népszerű szappanopera szereplője lett, miközben 1991-ben megjelent első önálló nagylemeze is. Ezzel Latin-Amerikában hatalmas népszerűségre tett szert, de az Egyesült Államokban is szeretett volna befutni, így három évre rá az USA-ba költözött, és rögtön be is került a General Hospital nevű szappanopera szereplői közé. Az 1995-ös, A Medio Vivir című, spanyol nyelvű lemezével pedig stílust váltott, hiszen ezen már nem csak romantikus, balladisztikus dalok szerepeltek, hanem a tradicionális latin zenei ritmusokon alapuló popslágerek, amelyek közül a María című hatalmas siker lett világszerte. Következő, 1998-as lemezén szerepelt a La Copa de la Vida című szerzemény, amelynek angol nyelvű verziója The Cup of Life címmel az 1998-as világbajnokság hivatalos dala lett.


A nóta több mint 60 országban vezette a slágerlistát, és alighanem ez adta a végső lökést Martinnak arra, hogy angol nyelvű lemezt készítsen, amely 1999-ben jelent meg. Ugyanebben az évben előadta a dalt a Grammy díjátadóján, és elképesztő sikert aratott - sokan ettől a pillanattól számítják az úgynevezett latin pop áttörésének kezdetét. Ricky Martin saját magáról elnevezett, 1999-es angol nyelvű lemeze mindenesetre az év egyik legnagyobb sikere lett, több, mint 17 millió példányt adtak el belőle, és az énekest szupersztári státuszba emelte.