Vágólapra másolva!
Az argentin labdarúgó-válogatott címvédőként utazott el a pekingi olimpiára, és az albiceleste ismét begyűjtötte az aranyat. A csapat legnagyobb sztárjának az FC Barcelona klasszisa, Lionel Messi számított, akinek az ötkarikás játékokon való szereplés egészen különleges élmény volt.

- Utólag hogyan értékeli az olimpiai szereplését?
- Ahogy sejtettem, egészen különleges és gyönyörű volt. Ahogy teltek a napok, személyesen is megtapasztalhattam mindazt, amikről előzetesen beszéltek nekem az ötkarikás játékok kapcsán. Olyan fantasztikus dolgokat éltem át, amikre örökre emlékezni fogok. Ilyen élmények csak egyszer érik az embert az életben, így igyekeztem minden másodpercét kiélvezni.

- Mégis, mire emlékszik a legszívesebben?
- Az olimpiai faluban eltöltött napok igazán fantasztikusak voltak. Ilyenben még nem volt részünk: rengeteg kiváló sportoló vett körül, új ismeretségeket kötöttünk. A profi futballban manapság nem nagyon van ilyen, azt hiszem, minden focistának át kellene élnie a dolgot.

- Az elmúlt három évben tehetséges fiatalból igazi világsztár lett. Ezt hogyan tudja fejben feldolgozni?
- Megpróbálok ugyanolyan természetesen viselkedni, miközben persze nagyon boldog vagyok, hogy így alakult a pályafutásom. Az elmúlt három esztendőben rengeteg csodálatos dolgot éltem át, és természetesen voltak kevésbé örömteli események is, de én igyekszem a pozitívumokra koncentrálni. Megpróbálom élvezni a pillanatot, ugyanakkor mindig időt szakítani arra, hogy a családommal és a barátaimmal legyek. Ők azok, akik mindig mellettem álltak, akkor is, amikor csalódások értek.

- Ki tudna esetleg választani egyetlen pillanatot, ami meghatározó volt az elmúlt három évben? Például találkozott olyan hírességgel, akiről nem gondolta volna, hogy valaha is megismeri?
- Nehéz válaszolni erre a kérdésre, hiszen rengeteg remek dolog történt velem. Trófeákat nyertem, a családom és a barátaim jól vannak, mit is kérhetnék még? Az mindenesetre nagy élmény volt, hogy a minap találkoztam Kobe Bryanttel. Odajött hozzám, és nagyon szívélyesen üdvözölt, ami sokat jelentett a számomra.

Getty Images

- Az olimpiára Diego Maradona is kilátogatott. Az ő személye mit jelentett az argentin csapatnak?
- Számunkra mindig hatalmas élmény, ha Diegót a közelünkben tudhatjuk. Remek érzés volt, hogy a helyszínen szurkolt nekünk. Nagyon örülök, hogy olimpiai arannyal tudtuk őt köszönteni.

- A brazilok elleni elődöntő jelentett valamiféle elégtételt?
- Tény, hogy az elmúlt években a Brazília elleni mérkőzéseink nem a legjobban sikerültek. Reméltük, hogy Pekingben végre mi kerekedünk felül, de sosem gondoltam volna, hogy ilyen fölényes lesz a győzelmünk. Hatalmas boldogsággal töltött el, hogy ilyen jól sült el a dolog.

- Ráadásul jó barátja, Sergio Agüero is betalált.
- Igen, és nagy öröm volt látni, hogy gólt szerez. Szüksége volt a gólra, mert korábban nem volt eredményes az olimpián, és egyesek már kritizálni kezdték, olyan dolgokat mondtak róla, amiknek semmi valóságalapja nem volt. Szerencsére a góljával elhallgattatta ezeket a hangokat.

- A pletykák manapság együtt járnak a profi futballal. Ez nem zavarja?
- Az biztos, hogy nagyon zavaró, amikor az emberek hazugságokat terjesztenek rólad, vagy olyan dolgokat mondanak, amelyek nem sportszerűek. De ezzel semmit sem tudunk tenni, rajtunk kívül áll. Próbáljuk kivonni magunkat a pletykák hatása alól, de mindig akadnak olyan híresztelések, amelyek bosszantanak.

- A brazilok elleni elődöntőt követően átölelte Ronaldinhót. Mit mondott neki?
- Üdvözöltük egymást, és sok sikert kívántam neki az új klubjában. Sohasem könnyű egy klubváltás után formába lendülni, és csak a legjobbakat kívánhatom neki. Megérdemli, mindig nagyon rendes volt velem, sokat segített a Barcelonánál.

- Mit jelent önnek, hogy immár olimpiai bajnoknak mondhatja magát?
- Rendkívül különleges érzés, mert ez egy speciális viadal, és lehet, hogy soha többé nem lesz alkalmam részt venni rajta. Mindig is arról álmodoztam, hogy olimpiai aranyérmet nyerjek, úgyhogy a győzelem feltette a koronát a játékokon szerzett csodálatos élményekre.

Forrás: www.fifa.com
www.infosport-focivilag.hu