Társoldalunk:

Jugó búcsú Európától

Az UEFA-kupa első fordulója után jó néhány ország számára nem maradt izgulnivaló a sorozat hátralévő részére, hiszen minden képviselője kizuhant. Ez különösen Jugoszlávia és Románia számára lehet különösen fájó, mivel ezen két ország képviselői hagyományosan jól szoktak szerepelni az európai porondon, elég, ha csak a Crvena Zvezda vagy a Steaua Bucuresti egykori BEK-győzelmére gondolunk.

Fotó: Reuters
Örömünnep Varazsdon
A Zvezda az eső mérkőzésen 3-2-es vereséget szenvedett az ukrán CSZKA Kijevtől, ami azt jelentette, hogy a visszavágón egy szimpla 1-0-s győzelemmel is kivívhatja a továbbjutást. A belgrádi együttes ennek megfelelően az első perctől kezdve támadólag lépett fel, és Milenko Acimovic, illetve Mihajlo Pjanovics révén többször is veszélyeztette a vendégek kapuját, ám képtelen volt betalálni. A meglehetősen vehemens jugoszláv drukkerek türelme azonban szokásukkal ellentétben ezúttal nem fogyott el, és egészen az utolsó percig bíztatták csapatukat, ám mindhiába - a Zvezda nem tudott betalálni, és így idejekorán búcsúra kényszerült. Könnyen lehet, hogy ez a tréner, Szlavoljub Muszlin állásába kerül majd, hiszen a csapatnak a bajnokságban sem megy a játék. Még rosszabbul járt azonban a Vörös Csillag városi riválisa, a Partizan Beograd, amely a Rapid Wien otthonában szenvedett 5-1-es vereséget. A bécsi együttes először kápráztatta el a szurkolókat azóta, hogy Lothar Matthäus került a csapat kispadjára, és a szurkolók abban bíznak hogy ez a forma állandósul majd. A jugoszláv csapatok közül még az Obilics állt a legközelebb a továbbjutáshoz. A csapatnak ugyanis sikerült ledolgoznia az FC Köbenhavn ellen az első mérkőzésen "összeszedett" kétgólos hátrányt, ám az utolsó negyedórában jött a dánok csatára, Heine Fernandez, és két góljával kiegyenlítette az állást. Érdekesség, hogy az első meccsen is Fernandez szerezte a koppenhágaiak mindkét találatát.

A sztárcsapatok közül mindegyik továbbjutott, bár a Fiorentina alaposan megizzadt a Dnipro Dnipropetrovszk ellen, hiszen a violák csak 2-1-re tudtak nyerni hazai pályán. Az AC Milan ezzel szemben simán, 4-0-ra diadalmaskodott a BATE Boriszov ellen, és a találkozó több milánói futballista számára is emlékezetes marad. A nyáron igazolt Ruí Costa megszerezte első gólját a rossonerik színeiben, akárcsak a 19 esztendős szenegáli védő, Mohammed Sarr, aki most mutatkozott be az első csapatban, Filippo Inzaghi pedig pályafutása harmincadik találatát érte el a nemzetközi kupákban. A Valencia öt gólt rúgott a Csernomorec Novorosszijszknak, ám a spanyolok nem tudtak tiszta szívvel örülni a továbbjutásnak, mivel támadójuk, Mista olyan szerencsétlenül ütközött az orosz kapussal, hogy elveszítette eszméletét, és azonnal kórházba kellett szállítani.

Ami a magyar játékosokat illeti, a finn Hakában mind Babócsy András, mind Kvács Péter végigjátszotta a német Union Berlin elleni meccset, ám túl sok örömük nem volt a találkozóban, hiszen a németek 3-0-ra nyerni tudtak, és így másodosztályú létükre bejutottak az UEFA Kupa második fordulójába. Az FC Utrechtben szereplő Dombi Tibor viszont továbbjutásnak örülhetett, igaz, ő csak az utolsó két percben kapott szerepet az osztrák Grazer AK ellenében.

Ajánlat:

Az első forduló eredményei

Korábban: