Vágólapra másolva!
A magyar utánpótlás-válogatott ugyan bravúros győzelmet ért el az olaszok ellen az utolsó selejtező mérkőzésen, ám ennek ellenére nem sikerült bejutnia a korosztályos Európa-bajnokság legjobb 16 csapata közé. Nemcsak "nálunk" fejeződtek azonban be a küzdelmek, hanem kettő kivételével valamennyi csoportban, és ennek köszönhetően egy híján teljes lett a nyolcaddöntő mezőnye.

Az 1. csoportban - ahol a nagyválogatottak közül Oroszország áll a legjobban - Svájc végzett az élen. Igaz, a küzdelem nagyon szoros volt, hiszen Oroszország és Jugoszlávia is ott volt a helvétek nyomában, ám az utolsó játéknapon a svájciak idegenben is el tudtak csípni egy ikszet Moszkvában, és ez elég volt nekik az üdvösséghez, Még figyelemreméltóbb ez az eredmény, ha tudjuk, hogy az oroszok a félidőben már 3-1-re vezettek! A szbornaja végül legalább a második helyet meg tudta szerezni, a plávik hiánya nyertek 8-0-ra Luxemburg ellen, hiszen pontegyenlőség esetén a második hely kiszámításánál a leggyengébb együttes elleni eredményeket nem veszik figyelembe.

A 2. csoportban a portugálok végeztek az élen, ahogyan az várhatólag a felnőttek között is történni fog, vagyis nem szakadt meg az a hagyomány, hogy a luzitánoknak rendkívül erős az utánpótlásuk. Az utolsó körben Észtországot verték 4-0-ra, és ezzel két ponttal előzték meg a csoportmásodik hollandokat, akiknek ezen a szinten sikerült az írek előtt végezniük, nem úgy, mint a nagyok között.

A 3. csoport hozta a legnagyobb fölényt, hiszen itt a csehek tíz meccsből kilencet nyertek meg, és kilenc ponttal előzték meg a második helyezett bolgárokat. Jellemző, hogy a legutolsó játéknapon éppen ez a két gárda találkozott, és a csehek 8-0-ra (!) gázolták le a bolgár csapatot. Amely korábban összesen kilenc gólt kapott. Ez az eredmény egyben azt jelenti, hogy a bolgárok izgulhatnak, hogy sikerül-e bekerülniük a hét legjobb csoportmásodik közé, hiszen a 4. csoportban szereplő svédek még megelőzhetik őket.

A háromkoronásuk utolsó mérkőzésüket szombaton játsszák, mégpedig hazai pályán Azerbajdzsán ellen, így a bolgárok nem sok jóra számíthatnak. A 4. csoportban egyébként Törökország végzett az élen, a félholdasok már minden mérkőzésüket lejátszották.

Az 5. csoportban is szoros volt a küzdelem, az első három gárdát mindössze egy pont választotta el egymástól. Az elsőséget végül az ukránok szerezték meg annak ellenére, hogy az utolsó körben 3-0-ra kikaptak Lengyelországban. A lengyelek ezzel a diadallal megelőzték a norvégokat, akik az utolsó forduló előtt akár még elsők is lehettek volna, de Örményországban csúfos, 2-0-s vereséget szenvedtek. Úgy látszik, a norvég labdarúgás nagy bajban van, hiszen a felnőttcsapat sem remekel mostanában.

A 6. csoportban mindössze négy együttes szerepelt, Belgium végzett az élen. Mögöttük a horvátok végeztek, akik annak ellenére sem tudták megelőzni vetélytársukat, hogy az utolsó napon megverték őket 1-0-ra. A skótok, akárcsak a felnőttek között, itt is csak a harmadik helyre voltak jók.

A 7. fordulóban ugyan még hátravannak az utolsó mérkőzések, ám már minden kérdés eldőlt. Az első helyet a franciák szerezték meg - a gall gárda bivalyerős, olyan játékosok szerepelnek benne, mint a francia góllövőlistát vezető Djibril Cissé, a Fulhamban futballozó Saed Malbranque vagy az Olympique Lyon csatárduója, Sidney Govou és Pegguy Luyindula, nem csoda, hogy az ugyancsak nagy játékerőt képviselő Spanyolország csak a második helyre futott be. Pedig a hispánoknál sem akárkik kergetik a labdát, elég, ha csak a valenciás Vicente vagy a barcelonai Xavi nevét említjük.

A 8. csoportban szerepelt a magyar gárda, amely kicsit nagyobb szerencsével elcsíphette volna a második helyet, ám a két, Románia elleni találkozón egyetlen pontot sem sikerült szerezni, és ez sorsdöntőnek bizonyult. Keleti szomszédaink így másodikként jutottak tovább, az olaszok pedig simán végeztek az élen. Egyetlen vereségüket éppen ellenünk szenvedték el, igaz, a pénteki találkozónak már nem volt túl sok jelentősége számukra.

A 9. csoportban a felnőttek között Anglia és Németország verseng az elsőségért, utánpótlás-szinten azonban Görögország beférkőzött a két együttes közé. Mindez az utolsó napon vált biztossá, amikor is a Nationalelf Finnországot fogadta, a görögök pedig Angliában léptek pályára, és a németek csak egy nagy gólarányú győzelem, vagy egy hasonlóan súlyos görög vereség esetén léphettek volna tovább. Nos, ezek közül egyik sem jött be, mivel a hellének mindössze 2-1-re kaptak ki, a germánok pedig csupán 2-0-ra verték a finneket.

Korábban: