Társoldalunk:

Koplárovics vs. Beckham

A Manchester United és a Zalaegerszeg közötti hatalmas pénzügyi szakadék tátong - ezt boncolgatja hétvégi számában a Sports of the World. A legnagyobb példányszámú brit vasárnapi bulvárlap, a News of the World sportmellékletének Magyarországon járt tudósítója a BL-selejtező keddi, manchesteri visszavágója előtt részletes elemzésben hasonlítja össze a világ leggazdagabb futballklubjának és a magyar bajnokcsapatnak az anyagi helyzetét. Az írás külön vizsgálja a különbséget az érdekes és sokatmondó adatokat a MU sztárjának, David Beckhamnek és a ZTE budapesti győzelében főszereplő fiatal Koplárovics Bélának a példáján keresztül.

Forrás: MTI
Koplárovics: "Az élet nem csak a pénzről szól"
Fotó: MTI
Miközben Beckham a köznyelv által csak Beckingham-palotaként emlegetett 3 millió font értékű (1,15 milliárd forint) udvarházban él, Koplárovics egy 60 négyzeméteres, bérelt lakásban vert tanyát Zalaegerszegen heti 27 fontos (10 400 forint) bérleti díjért. Beckham hetente 100 ezer font fizetést kap az Old Traffordon, Koplárovics keresete ugyanennyi idő alatt 250 font. Az angol középpályás értéke az átigazolási piacon 30 millió font, Koplárovicsot csupán 20 ezer font értékű forintért szerződtette a ZTE egy másodosztályú klubtól, Hévízről.

Miközben Beckhamnek évi 5 millió font értékű szponzori szerződése van olyan cégekkel, mint az Adidas, a Police, a Pepsi és a Vodafone, addig Koplárovicsnak egyáltalán nincs egyéni támogatója. Az angol futballistát az egyik legnevesebb konzultációs cég, az SFX képviseli, a magyarnak még csak ügynöke sincs. Beckham tulajdonában komplett gépkocsipark van, benne többek között egy 165 ezer fontot érő Bentley és két Ferrari, szemben Koplárovics hatezer fontot érő Opel Vectrájával - sorolta az adatokat a brit lap.

A tudósítónak nyilatkozó magyar játékos szerint mindez nem számít. "Tudom, hogy a jövedelmem a töredéke Beckhamének. Ő valószínűleg egy nap alatt keresi meg azt, amit én egy év alatt. De nem bánom. Szívesen járok a Vectrámmal, s élek a lakásomban. Az élet nem csak a pénzről szól. Sikeres karriert szeretnék, s a végén jólesz tudni azt, hogy segítettem másokat is a siker elérésében" - mondta a fiatal futballista.

Forrás: MTI
Beckham 154 millió forintot keres havonta - leszámítva a reklámszerződésekből származó bevételéit
Fotó: MTI
A ZTE átépítés alatt álló stadionjába látogatva a tudósítónak rögtön szemet szúrt, hogy a mérkőzéseknek otthont adón kívül a játékosoknak nem áll rendelkezésükre külön edzőpálya, mint amilyen Manchesterben a Carrington tréningkomplexum. "A düledező irodaház melletti öltözők közelében lévő parkolóban a játékosok autói között Trabantot, 650-es Fiatot és Ladát is láttam" - jegyzi meg a cikkíró, hozzátéve: nincs egyetlen Ferrari, Porsche vagy Aston Martin sem, ahogy az az Old Traffordon mindennapos. "Ez azonban érthető, amikor az átlagjövedelem a 60 ezer lakosú Zalaegerszegen havi 400 font" - így a mindenre kiterjedő elemzés.

A ZTE Európa egyik legszegényebb futballklubja évi 1,3 millió fontos költségvetéssel, ami pontosan egy százada a MU 130 milliós büdzséjének. Ebből előbbi esetében 1,2 millió fontot visz el a játékosok fizetése, utóbbi "csak" 60 milliót költ erre. A magyar klubnál az átlagbelépő három fontba kerül, a Manchesternél 19-30-ba. A Zalaegerszeg stadionjának befogadó képessége 15 ezer, az Old Traffordé 68 ezer.

A magyar viszonylatban rekordösszegért, 145 ezer fontért szerződtetett Kenesei Krisztiánnál a MU-nak 200-szor többe került Rio Ferdinand megszerzése (29,1 millió font). Miközben a Vörös Ördögök szponzorai 35 milió fonttal járulnak hozzá aköltségvetéshez, addig a Zalaegerszeg évente 600 ezer fontot kap támogatóitól.

Bozsik Péter, a ZTE edzője évi 45 ezer fontot keres, ami elenyésző töredéke Alex Ferguson 3 milliós fizetésének. Bozsik egy négyszobás házban él és egy 10 éves BMW-t vezet - egészíti ki ezt az információt a bulvárlap. "Klubunk több mint tízszer kisebb a Manchester Unitednél. Csapatom költségvetése nagyon korlátozott, de a különbség a futballpályán nem olyan nagy" - vélte Bozsik, hozzátéve: "A MU alábecsült minket az első mérkőzésen. Nem hiszem, hogy ezt újra megteszi!"

Ujvári Margit

KAPCSOLÓDÓ CIKK