Vágólapra másolva!

D'Alessandrót szeretné a Wolfsburg

A River Plate fiatal középpályása, Jorge d'Alessandro nemrég még az egyik legkeresettebb futballistának számított a nemzetközi futballpiacon, olyan klubokkal hozták kapcsolatba a nevét, mint a Barcelona, a Juventus, a Manchester Unied és az AS Roma. Manapság viszont az argentin és a német lapok arról cikkeznek, hogy elképzelhető: a játékmester a német középcsapatba, a VfL Wolfsburgba szerződik.

D'Alessandro 1981. április 15-én született Buenos Airesben, és már négyévesen futballozni kezdett. Nyolcesztendős volt, amikor a River Plate-hez került, ahol végigjárta a szamárlétrát, azonban első csapatba kerülését jelentősen megnehezítette, hogy posztján olyan sztárok futballoztak, mint Marcelo Gallardo, Pablo Aimar majd Ariel Ortega. Ennek köszönhető, hogy D'Alessandro "már" 19 esztendős is elmúlt, amikor bemutatkozhatott a felnőttek között, és csak egy évvel később lett alapember a Riverben – amikor a klub Aimart és Ortegát is eladta.

A játékos ekkor már ifjúsági világbajnoknak mondhatta magát, pedig először be sem került a 2001-es, hazai rendezésű vébén szereplő válogatott keretbe: egy sérülés miatt azonban meghívót kapott, és a torna végére a gárda egyik kulcsembere lett, a gólkirály Javier Saviola mögött a világbajnokság második legjobb játékosának választották meg. Az elmúlt másfél évben meghatározó játékosa lett a Rivernek, a jelenleg is zajló clausurában öt gólnál jár, klubja pdig vezeti a tabellát. Az elmúlt egy évben szinte minden európai nagycsapattal kapcsolatba hozták, azonban az érdeklődés valahogyan alábbhagyott az utóbbi időben: tavaly nyáron még a Barcelona és a Juventus akarta leigazolni, februárban már "csak" a Schalkét emlegették vele kapcsolatban, most pedig a Wolfsburg került szóba.

A Wolfsburg a Bundesliga egyik legambiciózusabb klubja: az egyesület, amely 1997-ben jutott fel először a német élvonalba, a legutóbbi három szezont egyaránt azzal a célkitűzéssel kezdte el, hogy az első hatba végezzen, és a vezetőség részéről tavaly ki is mondták: öt éven belül szeretnének a Bajnokok Ligájában szerepelni. Az anyagi hátteret ehhez a városban található Volkswagen-művek jelenti, amely a klub fő tulajdonosa és az elmúlt években rengeteg pénzt fektetett a csapatba. 2001 nyarán például egy egész csapatra való játékost igazolt a gárda, köztül olyan focistákat, mint a szlovák Miroslav Karhan, a bolgár Martin Petrov vagy a brazil Róbson Ponte, akik nemzetközileg is ismert labdarúgónak számítanak, ám a siker elmaradt: a 2001–2002-es szezonban csak tizedik lett a csapat.

Tavaly nyáron az egyesület menedzsere, Peter Pander egy igaz nagy sztárt akart szerződtetni, hogy a klub végre kilépjen a "középcsapat" skatulyájából, és Stefan Effenberg leigazolása abból a szempontból be is jött, hogy a média valóban sokkal jobban odafigyelt a Wolfsburgra, az eredmények azonban nem lettek jobbak, a gárda csupán nyolcadik lett.

A Farkasok menet közben az argentin játékospiac felé is nyitottak, és jelenleg két argentin focositájuk is van: Diego Klimowicz 2001-ben, Quattrocchi pedig idén januárban érkezett az egyesülethez. Pander rendszeresen ellátogatott Argentínába, és mint kiderült, nem csak azért, hogy újabb focistákat figyeljen meg: április végén ugyanis az egyesület együttműködési szerződést kötött az egyik legjelentősebb argentin egyesülettel, a River Plate-tel. A megállapodást minden bizonnyal a Volkswagen is elősegítette, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a szerződés megkötésénél az autógyár agentin képviseletének sajtófőnöke, Ronnie Forst is jelen volt. A kontraktus alapján a két klub között rendszeressé válhat a szakmai tapasztalatcsere, a tehetséges fiatalok rutinszerzés céljából egy évre a másik egyesülethez kerülhetnek, és ami talán a legfontosabb: a Wolfsburg elővásárlási jogot szerzett a River tehetséges focistáira.

A német egyesület időközben már megkezdte a felkészülést a következő szezonra a Hertha BSC volt mestere, Jürgen Röber vezetésével, mivel a csapat részt vesz az Interotó-kupában, és éppen a Videoton ellen kezdheti a tornát, amennyiben a fehérvári együttes kiveri a bolgár Marek Dupnicát. A szakember megfelelőnek tartotta az erősítést, ám kijelentette: egy irányító középpályásra még szükség van, Pander pedig máris utazott Argentínába, hogy megoldja a problémát. Elutazása előtt azonban kijelentette: elképzelhető, hogy az előző évi Effenberg-ügyhöz hasonlóan megint egy világszerte ismert sztárt fognak igazolni. Az argentin és német sajtóban pedig rögtön megindultak a találgatások: lehet, hogy D'Alessandro Wolfsburgban folytatja pályafutását? A Farkasok korábban élénken érdeklődtek a San Lorenzóban szereplő Leandro Romagnoli, illetve az Independientében futballozó Federico Insúa iránt, de egyik transzferből sem lett semmi, és most, hogy a klubnak együttműködési szerződése van a Riverrel, valoban komolyan kell venni azt a lehetőséget, hogy D'Alessandrót hamarosan a Volkswagen Arenában láthatjuk majd.