Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) szemlebizottsága nagyon elégedett volt a 2012-es kontinensbajnokság megrendezésére pályázó Ukrajna és Lengyelország eddigi előkészületeivel - mondta a két országban tett látogatás után Giorgio Marchetti, a küldöttség egyik tagja.

"A rendezőkkel szemben támasztott követelmények szigorúbbak lesznek, mint a nyári németországi világbajnokság alkalmával voltak" - nyilatkozta Marcheti a Kommanda című kijevi napilapnak. "Ezért rengeteg kérdést tettünk fel látogatásunk során, és örömmel állapítottuk meg, hogy megnyugtató válaszokat kaptunk. Nagyon komolyan kell venni a lengyel-ukrán kandidálást. Vendéglátóink nem hallgatták el a gondokat, nehézségeket sem, mindenről őszintén beszéltek, és az UEFA úgy ítélte meg, hogy rendelkezésre állnak azok az eszközök, melyekkel a problémák orvosolhatók."

Marchetti elárulta, a szemlebizottságra nagy hatással volt, hogy Viktor Juscsenko köztársasági elnök személyesen fogadta az UEFA illetékeseit, és garanciát vállalt arra, hogy országa - megválasztása esetén - méltó házigazdája lesz a tornának.

Lengyelországban a kormány külön vizsgálóbizottságot állított fel annak megállapítására, hogy manipulálták-e a bajnoki találkozók eredményét. Ukrajnában a kijevi Központi-stadion betiltását is kilátásba helyezte a FIFA a létesítményben történt sorozatos rendbontások miatt, de a kandidáló ország szövetsége szerint a helyzet kezelhető, és nem lesz több botrány.

Lengyelország és Ukrajna mellett Magyarország Horvátországgal, valamint Olaszország önállóan pályázik a rendezésre. Az UEFA szemlebizottsága ezen a héten Olaszországban ismerkedik a körülményekkel, vasárnap érkezik Horvátországba, szerdától pedig a magyar helyszíneket látogatja végig: az első állomás Debrecen lesz, majd következik csütörtök délelőtt Székesfehérvár, délután pedig Győr. A szemle pénteken Budapesten fejeződik be.

Az UEFA végrehajtó bizottsága december 8-án dönt a 2012-es kontinenstorna színhelyéről.