Vágólapra másolva!
Öt éven belül a harmadik ciprusi tornájára készül a magyar labdarúgó-válogatott, amely ezúttal a csapatépítés jegyében, megfiatalítva veheti fel a harcot hasonló erőt képviselő ellenfeleivel. Várhidi Péter 22 játékossal, köztük öt újonccal vág neki a megméretésnek, kedden 18 órakor a házigazdákkal kezd, majd másnap a Lettország vagy Bulgária következik.

Míg a hetvenes években általában Dél-Amerikában vagy Spanyolországban túráztak a magyar csapatok, s korábban a válogatott is inkább egy-egy tengerentúli sorozattal növelte mérkőzéseinek számát, addig az utóbbi években a határokon túl egyértelműen Ciprus a magyar futballista leggyakoribb előfordulási helye

A napsütötte szigeten az utóbbi évtizedben külön iparággá alakult a futballturizmus, évente - elsősorban a téli hónapokban - 120-150 csapat, köztük megannyi hazai együttes is ott edzőtáborozik, amiben a tavaszias időjárás és a jó minőségú edzőpályák mellett a kedvező árak is szerepet játsszanak.

Ciprus nemcsak egy röpke téli felkészülésre, hanem munkavállalás céljából is vonzó hely a magyar focistáknak, csak a tavalyi évben például 16 honfitársunk is légióskodott az élvonalban, köztük több korábbi válogatott Juhár Tamástól Vlaszák Gézáig.

A klubcsapatok, a légiósok, illetve a korosztályos csapatok mellett az utóbbi években a nagyválogatott is többször megfordult a szigetországban, legjobbjaink öt éven belül idén harmadszor vesznek részt a ciprusiak hagyományos februári tornáján.

Más kérdés, hogy szakmailag eddig mennyit profitált mindebből az aktuális magyar tizenegy. 2002-ben, Gellei Imre irányításával - aki ferencvárosi szerepvállalása előtt szintén Cipruson edzősködött - elsősorban keserű tapasztalatokat gyűjtött az nemzeti együttes, amely Csehország után a helyosztón Sváctól is kikapott.

négyes torna, első forduló:
Magyarország - Csehország 0-2 (0-1)
Larnaca, 1500 néző
a magyar csapat összeállítása: Király - Bodnár, Kuttor, Juhár, Mátyus - Kabát (Bárányos, 63.), Pető T. (Gyepes, 70.), Lisztes, Füzi Á. (Halmosi, 70.) - Ferenczi, Tököli (Kenesei, 46.)
gól: Kolousek (7.), Koller (65.)

a harmadik helyért:
Svájc - Magyarország 2-1 (0-0)
Limasszol, 100 néző
a magyar csapat összeállítása: Babos - Bodnár, Korolovszky, Gyepes, Szamosi, Bárányos, Pető (Böőr, 46.), Lisztes (Győri 46.), Füzi (Gera 46.) Kenesei (Halmosi, 70.), Waltner (Tököli, 62.)
gól: Magnin (53.), H. Yakin (56.), illetve Gyepes (82.)

Két évvel később a válogatottal - illetve azzal a 29 játékossal, akik éppen a keretet alkottak - gyakorlatilag a repülőgépen megismerkedő Lothar Matthäus már eredményesebb volt, amennyiben Örményország 2-0-s és Lettország 2-1-es legyőzésével döntőbe jutott a csapata, hogy aztán ott 3-0-ra kikapjon Romániától. A focistáiról keveset tudó német szakember legfeljebb szuggesztív erejére alapozhatott, első benyomásait pedig a következőképpen összegezte: "Nem is olyan rosszak a magyar játékosok, de a mentalitásukon nagyot kell változtatni". (Véleménye tulajdonképpen kétévnyi kapitánykodás után sem változott.)

nyolcas torna, első forduló:
Magyarország - Örményország 2-0 (0-0)
Pafosz, 400 néző
a magyar csapat összeállítása: Babos - Komlósi, Dragóner, Bodor - Fehér Cs. (Bodnár, 86.), Dárdai (Gera, 69.), Németh N., Lőw - Lisztes (Lendvai, 83.) - Kovács P. (Torghelle, 69.), Szabics (Kovács Z., 83.).
gól: Szabics (63.), Lisztes (75.)

második forduló:
Magyarország - Lettország 2-1 (0-0)
Limasszol, 400 néző
a magyar csapat összeállítása: Végh - Böjte, Stark, Pető Z. (Lendvai, 76.) - Bodnár, Molnár B., Tóth B. (Tököli, 72.), dr. Füzi Á. - Gera - Torghelle (Komlósi, 92.), Kenesei
gól: Tököli (82.), Kenesei (85.), illetve Stepanovs (64.)
piros lap: Molnár B. (73.)

döntő:
Magyarország - Románia 0-3 (0-1)
Nicosia, 700 néző
a magyar csapat összeállítása: Vlaszák - Dragóner (Kenesei, 63.), Komlósi (Stark, 46.), Pető - Simek, Lendvai, Tóth (Bodnár, 70.), Lőw (Böjte, 80.) - Gera - Kovács P. (Kovács Z., 76.), Tököli
gól: Mihut (11.), Danciulescu (89.), Caramarin (92.)

A két torna mellett két további, mértékadónak nem igazán nevezhető hivatalos mérkőzést is játszott Cipruson a válogatott az elmúlt öt évben, éppen a mostani ellenfelekkel. 2002 áprilisában a vendéglátókat verte a Waltner duplájával a kizárólag az NB I-ben játszó focistákból összeállított csapat, 2003 februárjában pedig mindössze 45 percig tartott a Bulgária elleni találkozó, a játékvezető a szünetben 1-0-s bolgár vezetésnél a rossz időjárás miatt véget vetett a játéknak.