Vágólapra másolva!
A kapusposztra sokszor szokták mondani, hogy bizalmi állás, és sok példa van arra, hogy egy edző akkor is kitart az aktuális hálóőr mellett, amikor a szurkolók egy része már mást látna szívesen a kapuban. Ennek megfelelően viszonylag ritka dolognak számít, ha egy klub a szezon közben akar új portást igazolni, azonban a jelenleg átigazolási időszakban mintha kapósabbak lennének a kapusok.

Az FC Barcelona esetében persze érthető, hogy miért is keres kapust januárban. A csapat ugyan a legkevesebb gólt kapta a Primera Divisiónban, és Frank Rijkaard edző maximálisan elégedett Víctor Valdésszel, akinek helye nem is forog veszélyben. Ám a csapat tartalékkapusa, Albert Jorquera decemberben egy barátságos mérkőzésen (ahol a katalán nemzeti csapat színeiben Baszkföld ellen lépett pályára) súlyos sérülést szenvedett, és bokaszalag-szakadása azt jelenti, hogy ebben a szezonban már aligha léphet pályára. Rajta kívül azonban a kapusposzton már csak a mindössze 18 esztendős Oier Olazábal Paredes áll a csapat rendelkezésére, akit a nyáron szerződtettek a Real Unióntól.

A klubvezetés joggal érzi úgy, hogy egy rutinosabb cserekapusra lenne szüksége a tavasszal, így aztán meg is kezdte a megfelelő ember felkutatását. Értelemszerűen csak olyan játékos jöhet szóba, aki tavasszal pályára léphet a BL-ben, és elfogadja, hogy könnyen lehet: csak a kispadig jut. Kiszemeltekben persze így sincsen hiány: a Barcával kapcsolatba hozták többek között a Getafe CF argentin portását, Óscar Ustarit, a másodosztályú Celta Vigo kapusát, José Manuel Pintót, az FC Portóban védő portugál Nunót, de még a Bolton Wanderers finn hálóőrét, Jussi Jaaskelainent is.

Sokkal érdekesebb a helyzet a Tottenham Hotspurnél, ahol az angol válogatott kapusa, Paul Robinson évek óta kihagyhatatlannak számított a kezdő tizenegyben. Az utóbbi időben azonban egyre többet bakizott (főleg a távoli lövéseknél volt nagyon bizonytalan), mígnem a csapat spanyol mestere, Juande Ramos a Reading FC elleni FA-kupa-mérkőzés után megunta a dolgot. Ezen a találkozón Robinson valósággal bevédte Stephen Hunt szabadrúgását, a végeredmény így 2-2 lett, vagyis a Spurs újrajátszásra kényszerült. A következő találkozón, az Arsenal FC elleni ligakupa-elődöntőn pedig már a cseh Radek Cerny állt a kapuban.

Az angol lapok információ szerint Juande Ramos azzal bízta meg a klub játékosmegfigyelőit, hogy január végéig találjanak neki egy megfelelő hálóőrt. Az első számú kiszemeltnek az Ajax Amsterdam portása, Maarten Stekelenburg számít, akit azonban szerződése 2010-ig köt a hollandokhoz. Az egyesület sportigazgatója, Damien Comolli viszont állítólag a Chelsea FC tartalékját, Carlo Cudicinit favorizálja, de Jaaskelainen neve a White Hart Lane-en is felmerült.

Mint látható, a finn hálóőr meglehetősen keresettnek számít, és januári klubváltásának meglehetősen nagy a valószínűsége. Ez elsősorban annak köszönhető (természetesen remek formája és képességei mellett), hogy szerződése lejár a nyáron, vagyis az idény végeztével ingyen távozhat Boltonból - márpedig a Wanderers inkább most eladná, hogy pénzt kapjon érte. Persze a klubnál alighanem annak örülnének a legjobban, ha meg tudnának egyezni vele a szerződéshosszabbításról...

Forrás: EPA
Cudicini a White Hart Lane-en juthat újra rendszeres játéklehetőséghez

Az AC Milanban Dida játszik lepkevadászatot már egy ideje, Carlo Ancelotti türelme egyelőre kitart, a klubvezetés azonban már elkezdett körülnézni a piacon egy megnyugtatóbb megoldás érdekében.

Első körben a Celticben védő Arthur Boruc, a firenzei Sebastien Frey és a PSG-t erősítő Mickael Landreau neve merült fel, hármuk közül utóbbi megszerzésére van a legnagyobb esély, a másik két kapus jelenleg élő szerződése egyelőre kevésbé tűnik felbonthatónak.

Az utóbbi napokban - talán a Kaká, Ronaldo, Pato hármas hétvégi remeklése miatt - a brazil vonal erősítése is szóba került, a római Alexandre Donit és az eindhoveni Heurelho Da Silva Gomest is hírbe hozák a milánóikkal. Előbbi örül a Milan érdeklődésének, de csak 2009-től szeretne eligazolni a Romától, míg Dzsudzsák Balázs csapattársa és a PSV egyelőre nem kommentálta az értesülést.

Egy másik kapus, akinek klubcseréjére könnyen sor kerülhet, az Arsenal FC német játékosa, Jens Lehmann. Ő a szezon első pár meccsén még védett, de a spanyol Manuel Almunia kiszorította a csapatból, márpedig Lehmann a kispadozással akár a német válogatottan is elveszítheti az egyes számú mezt. Az Ágyúsok mestere, Arsene Wenger elmondta, hogy megfelelő ajánlat esetén elengedi Lehmannt, pár nappal ezelőtt úgy tűnt, hogy a kapus egykori klubjában, a Borussia Dortmundban folytatja. A két egyesület már mindenben megegyezett, ám a játékos végül személyes okokra hivatkozva mégis nemet mondott a BVB-nak, aminek a német szövetségi kapitány, Joachim Löw sem örült.