Vágólapra másolva!
Az ukrán Sahtar Donyeck és a német Werder Bremen jutott a labdarúgó UEFA-kupa fináléjába. A Sahtar az idegenbeli döntetlent követően hazai pályán 2-1-re legyőzte a Dinamo Kijevet, míg a Werder Bremen a hazai 1-0-s vereség után hiába került hátrányba Hamburgban is, végül 3-2-re nyert, s kiharcolta a fináléba kerülést.

Az első elődöntőben jól kezdte a mérkőzést a Sahtar, s már a 17. percben vezetést szerzett, amikor egy beadás után addig ügyetlenkedtek a kijeviek, amíg a labda Jádson elé került, ő pedig 15 méterről kegyetlenül a léc alá bombázott (1-0).

Az első félidő hajrájában ugyan Vukojevic gólt szerzett, de les címén érvénytelenítette a játékvezető, így a szünet utánig kellett várni a vendégszurkolóknak, hogy egyenlítsenek a kedvencek. A 47. percben Milevszkij a kapunak háttal állva passzolt Alijevhez, aki a rárontó védő mellett a lyukra futó Bangoura elé tálalt, a támadó kicsit ügyetlenkedett, de mire a bekkek beérték volna 14 méterről jobb alsó sarkba lőtt (1-1).

A 83. percben kisebb közjáték szakította félbe a találkozót, ugyanis egy néző szaladt a játéktérre, s beugrott a kapuba.

A 89. percben dőlt el a továbbjutás: Ilsinho a jobbszélen kapott kitűnő labdát, betört a 16-oson belülre, egy visszahúzós csellel elfektetett két védőt, majd úgy lőtt a jobb sarokba, hogy Bogus ujjheggyel még beleért (1-2).

A másik elődöntőben egyértelműen a Hamburg számított esélyesnek, hiszen egy héttel korábban 1-0-ra nyert Brémában, így hazai környezetben elvárható volt a siker.

Ennek megfelelően kezdett a csapat, a 13. percben Mathijsen parádés átadással ugratta ki Olicot, aki 15 méterről, futtából ballal átnyeste a labdát a kivetődő Wiese fölött (1-0).

Fölényben játszott a Hamburg, ezért is okozott meglepetést a 29. perc, amikor váratlanul egyenlített a Werder Bremen. Ezúttal Diego és Pizarro játszott össze, a kiváló indítést a brazil karmester 10 méterről csippentette át a kicsúszó Rost felett (1-1).

A 37. percben ismét Diego-Rost párharcot láthatott a közönség, a brazil 24 méteres bombáját a kapus a lécre tolva hárította.

A második játékrész a 60. percig csendben folydogált, akkor Jansen lendületesen meghúzta a bal szélt, az alapvonalról élesen középre lőtt, a becsúszó Pitroipa azonban centikkel lemaradt a labdáról.

Hat perc múlva vezetést szerzett a Bréma: Pizarro 27 méterről váratlanul lövésre szánta el magát, Rost nagyon meglepődött az előtte megpattanó labdán, s alaposan mellényúlt (1-2) - továbbjutó pozícióba került a Werder.

A 70. percben Alex Silva futtából megeresztett gyilkos löketét vetődve piszkálta ki a jobb alsóból Wiese, hat perc múlva a másik oldalon Pizarro cselezte magát ziccerig, ám Rost merész kifutással mentett.

A 83. percben eldőlt a párharc, egy pályára dobott műanyagpalackon megpattanó labda Gravgaard lábáról szögletre pattant, Diego sarokrúgását pedig Baumann a hálóba gyötörte (1-3).

Négy perc múlva ugyan Olic még szép fejessel szépített, ám a Bremen már kihúzta a háromperces hosszabbítást is, s 3-3-as összesítéssel, idegenben rúgott több góllal bejutott az UEFA-kupa utolsó fináléjába (jövőre Európa Liga néven szervezik a sorozatot), amelyet május 20-án kerül sor Isztambulban.

Eredmény, UEFA-kupa, elődöntő, visszavágó:
Sahtar Donyeck (ukrán) - Dinamo Kijev (ukrán) 2-1 (1-0)
gól:
Jadson (17.), Ilsinho (89.), illetve Bangoura (47.)
továbbjutott: a Sahtar Donyeck, 3-2-es összesítéssel

Hamburg (német) - Werder Bremen (német) 2-3 (1-1)
gól:
Olic (13., 87.), illetve Diego (29.), Pizarro (66.), Baumann (83.)
továbbjutott: a Werder Bremen, 3-3-mal, idegenben rúgott több góllal

* * *

Húsz vendég szurkolót rendbontás miatt őrizetbe vettek a Hamburg stadionjában közel egy órával a Werder Bremen elleni UEFA-kupa-elődöntő visszavágója előtt. A brémai drukkerekkel szemben azért kellett fellépniük a rendőröknek, mert le akarták szaggatni a hazai rajongók transzparenseit, s verekedést provokáltak.