Vágólapra másolva!
Ha valakinek kétsége lenne afelől, hogy a Debrecen jó csapat, akkor keresse meg a Lyon edzőjét, aki talán még a legszkeptikusabb szurkolót is képes meggyőzni arról, hogy miért lesz nagyon nehéz dolguk a franciáknak a kedd esti BL-találkozón. Claude Puel a Puskás Ferenc-stadionban rendezendő Debrecen elleni kupameccs előtt csak óvatosan merte kijelenteni, hogy a Lyon győzni jön Budapestre. Herczeg András DVSC-klubmenedzser akkor lesz boldog, ha a szurkolók is azok lesznek a meccs után.

Sokan már-már unalmasnak tartották, hogy a Lyon 2002 óta minden évben megnyerte az aranyérmet a francia bajnokságban, mígnem az előző szezonban a Bordeaux és a Marseille is megelőzte az 1950-ben alapított csapatot, amely így csak harmadik lett, de ettől még indulhatott a Bajnokok Ligája selejtezőjében. A BL-specialistának tartott Lyon így is könnyedén került fel a főtáblára, hiszen Juhász Roland csapatát, az Anderlechtet ritka nagy különbséggel, 8-2-es összesítéssel verte ki a BL-be jutásért vívott rájátszáson. A Lyon öt éve mindig túlélte a csoportkört: 2004 és 2006 között háromszor a negyeddöntőig menetelt, azóta pedig három alkalommal is a nyolcaddöntőig jutott el - tavaly a végső győztes FC Barcelona búcsúztatta.

Idén is jól kezdtek a franciák, hiszen az első körben 1-0-ra legyőzték a Fiorentinát, és úgy tervezik, hogy kedd este újabb győzelmet könyvelnek majd el Budapesten. A Lyon még sohasem játszott a Debrecennel, ám a franciák vezetőedzője, Claude Puel szerint sikerült megfelelően felkészülniük a magyar bajnokból: "Sokat tanulmányoztuk a Debrecen játékát, és minőségi, jól szervezett, taktikus csapatot ismertem meg riválisunkban, amelynél a közösségi szellem is kiváló. Az ereje a csapategységben rejlik" - nyilatkozta a BL-meccs előtti sajtótájékoztatón a 48 éves szakember.

A francia újságírók arról is kérdezték Puelt a Puskás Ferenc-stadionban, hogy a Debrecen mennyiben hasonlít a Steauára, amelyet tavaly 2-0-ra, illetve 5-2-re legyőzött a Lyon a BL csoportkörében. "A DVSC egyáltalán nem olyan csapat, mint a román - sokkal szervezettebb annál, ami a liverpooli mérkőzésen is látható volt. Nehezen adnak teret az ellenfél játékosainak, kiválóan védekeznek, jól kontráznak, és nem utolsósorban eredményesen futballoznak."


A Loki nincs hozzászokva a BL légköréhez, ez sokak szerint hátrány, ám Puel edző erről másképp vélekedik: "Különleges csapatról van szó, amelynek sok szurkolója van, több tízezren is ott lesznek a kedd esti meccsen. Szintén előny a számukra, hogy - velünk ellentétben - jól ismerik a Puskás-stadiont. Úgy gondolom, egy szoros és forró hangulatú meccsre számíthatunk."

A játékosként csak a Monacóban szerepelt Lyon-tréner óvatosan fogalmazva merte csak kimondani, hogy együttese győzni akar Budapesten: "Meglehet, a Debrecen papíron gyengébb csapat a Lyonnál, de az idei BL-selejtezők során bebizonyította, hogy jelentős játékerőt képvisel. Nem lesz könnyű dolgunk, de megpróbáljuk megszerezni a második győzelmünket is."

A kapus is tart a Debrecentől


"Igyekeztünk a lehető legjobban felkészülni a kedd esti BL-mérkőzésre, mert láttuk a Debrecen Liverpool elleni meccsét, amelyen egyértelműen kiderült, hogy jó csapat a magyar bajnok, éppen ezért tartunk tőle" - nyilatkozta a Lyon kapusa, a 22 esztendős Hugo Lloris. "Sok sérültünk van, de ezzel mit sem törődünk, hiszen az egészséges játékosok felkészültek a találkozóra, és ha mindannyian százszázalékos teljesítmény nyújtanak, akkor a Lyon sikeres lesz. A célunk a győzelem, a döntetlennel nem lennénk elégedettek."

Llorist nem érdekli, hogy az ellenfél sérültjei közül ki épül fel a meccsre: "Számomra mindegy, hogy ki játszik az ellenfélnél, mert senkit sem ismerek közülük." Arra a kérdésre, hogy hasonlítsa össze a hétszeres bajnok Lyont a mostani bronzérmes csapattal, kitérő választ adott: "Fogalmam sincs, hogy a jelenlegi csapat milyen a sokszoros bajnokhoz képest, ám abban biztos vagyok, hogy a mostaninak is sok tapasztalata van már, és a játékosok alkalmasak arra, hogy szép eredményt érjenek el a bajnokságban és a BL-ben egyaránt."


A magyar bajnok Debrecen klubmenedzsere, Herczeg András azzal kezdte, hogy még mindig nem tudott felébredni abból az álomvilágból, ahová akkor került, amikor a Loki bejutott a Bajnokok Ligájába. "Nagy megtiszteltetés, hogy hazai pályán is lejátszhatjuk első BL-meccsünket. Szerencsére nagy az érdeklődés a mérkőzés iránt, és számunkra roppant jó érzés, hogy ennek a részesei lehetünk. Tisztában vagyunk a Lyon képességeivel, tudjuk, hogy az ellenfél az igazi elitcsapatok közé tartozik. A becslések szerint a mi csapatunk játékosainak az összértéke 8 millió euró, míg a Lyoné 206 millió. Szinte minden évben bejutnak a legjobb nyolc közé, és idén 72 millió euróért szerződtettek új játékosokat. Tisztában vagyunk vele, hogy egy nagyon erős csapat ellen lépünk pályára."

Forrás: MTI

A Loki szakvezetője arról is beszélt, hogy csapata miképp veheti fel a harcot a francia sztárcsapattal. "Próbáltunk tisztességesen és becsületesen felkészülni. Szeretnénk azokat az erényeket csillogtatni, amelyekkel Liverpoolban már előrukkoltunk. Olyan teljesítményt szeretnénk nyújtani, hogy elégedettek legyenek a meccsre kilátogató drukkerek. Ha jól teljesítünk, akkor elégedetten mehetnek haza - ezt szeretnénk elérni. A végeredményről nem szeretnék találgatni, csak annyit mondok, hogy akkor lennék boldog, ha a meccs után a drukkerek is azok lennének."

A Debrecen a hét végén 4-4-es döntetlent játszott idegenben a Kaposvárral, s a kapott négy gólon kívül az eltékozolt győzelem is bántó lehetett a Loki-hívek számára. Az utolsó percben a debreceni kapus, Poleksic lőtte a vendégek büntetőjét, ám a felső kapufát találta el. Vajon ki lőné a 11-est a Lyon ellen, ha kapna egyet a DVSC? Herczeg szerint Rudolf lőné, ha egészséges lenne, majd a sorban Czvitkovics és Szakály következik, "de lehet, hogy pont Coulibaly végezné el" - mondta nevetve Herczeg, arra célozva, hogy a büntetőt rontó Poleksic épp a francia támadótól kérte el a rúgás lehetőségét Kaposvárott.

Az előzetes hírek arról szóltak, hogy Herczeg András szombaton elutazik Lyonba, hogy a helyszínen nézze meg a francia bronzérmes Toulouse elleni - 2-1-re megnyert - bajnokiját, ám végül úgy döntött, hogy a felemás kaposvári meccs miatt mégsem megy (helyette segítője, Bücs Zsolt térképezte fel az ellenfelet). "Aki látta a hétvégi bajnokinkat, megértheti, hogy miért nem mentem el. Úgy éreztem, hogy a csapat hangulatát negatívan befolyásolta a kaposvári meccs, ezért úgy ítéltem meg, hogy jobb, ha maradok, hiszen akkor meg tudjuk beszélni a hibákat. Mindenképpen le akartam zárni azt a meccset a játékosokkal."

Forrás: MTI

Előfordulhat, hogy a Loki öt játékosa sem lesz százszázalékos a kedd esti mérkőzésre, Rudolf Gergely és Szélesi Zoltán könnyebb, míg Feczesin Róbert súlyos térdsérüléssel küzd, Djordje Pantic agyrázkódást szenvedett, Bodnár Lászlónak pedig combizom-húzódása van. Herczeg szerint mindez nagy probléma a DVSC számára: "Fontos lenne, hogy minden játékos rendelkezésre álljon. Az, hogy sok a hiányzónk, nagymértékben befolyásolja a játékunkat. Ezzel együtt is arra hajtunk, hogy a mi akaratunk érvényesüljön. A Loki európai szinten kiscsapat, tudjuk, hogy a Lyon idegenben is igyekszik majd ránk erőltetni a játékát, de bízunk a jó eredmény elérésében, amihez mindenképp csúcsforma szükségeltetik."

A Debrecen-Lyon Bajnokok Ligája-mérkőzés 20.45-kor kezdődik a Puskás-stadionban, a 90 percet a TV2 élőben közvetíti.

A várható kezdőcsapatok:
Debrecen: Poleksic - Bodnár (Bernáth), Fodor, Komlósi, Leandro - Ramos - Czvitkovics, Varga, Kiss, Laczkó (Szakály) - Coulibaly (Rudolf)
Lyon: Lloris - Anthony, Réveillere, Cris, Toulalan, Cissokho - Makoun - Clerc, Pjanic, Källström - Govou, Gomis