Vágólapra másolva!
Három Eb-selejtező mellett huszonkilenc barátságos válogatott mérkőzést játsszanak kedden és szerdán, utóbbi összecsapások között azonban több olyan is akad, amelynél a barátságos jelző nem fedi tökéletesen a valóságot. Az olyan rivalizálások, mint az argentin-brazil, a portugál-spanyol vagy az angol-francia esetében a presztízs miatt a tét nélküli összecsapásokat is véresen komolyan veszik.

Az argentin és a brazil válogatott 95. alkalommal találkozik, ám először fordul elő, hogy Ázsiában mérik össze erejüket. A mérkőzést ugyanis Katarban játsszák, ami tulajdonképpen nem is meglepetés, hiszen a brazilok az utóbbi időben többször játszottak a Közel-Keleten, majdnem pontosan egy évvel ezelőtt szintén Dohában léptek pályára Anglia ellen. Brazília 2002 óta mindössze három barátságos mérkőzést játszott hazai pályán, és az esetek többségében Európában rendezte meccseit, elsősorban anyagi megfontolásból.

Ronaldinho Messi ellen

Az ősi rivális Argentína elleni találkozó lesz a világbajnokság után kinevezett szövetségi kapitány, Mano Menezes első komoly erőpróbája. Vezérletével a válogatott eddig ugyan százszázalékos, de az Egyesült Államok, Irán és Ukrajna legyőzése nem olyan nagy fegyvertény. A dél-afrikai torna után az argentin kispadra is új szakember került, Sergio Batista kinevezését nemrég véglegesítették.

A tréner maga is tisztában van az óriási várakozással, amit tovább fokoz, hogy az argentinok 2005 júniusa óta nem tudták legyőzni Brazíliát, az azóta lejátszott öt meccsből négyet elveszítettek, a gólkülönbségük pedig 2-13.

Ott lesz Dohában Lionel Messi is, ám Batista nem számíthat Carlos Tévezre és Sergio Agüeróra sem, a védelemből Walter Samuel és Gabriel Milito, a középpályáról pedig Fernando Gago és Estebán Cambiasso hiányzik. A másik oldalon a legnagyobb figyelem alighanem Ronaldinhóra irányul majd, hiszen az AC Milan klasszisa tavaly április óta nem lépett pályára a válogatottban. Menezes most meghívta a keretbe, sőt, valószínűleg a kezdő tizenegyben szavaz neki bizalmat, hiszen a támadók közül Pato, illetve a Santos üdvöskéje, Paulo Henrique sem játszhat sérülés miatt.

Madridi portugálok és barcelonai spanyolok

A spanyol és a portugál válogatott tagjai is jól ismerhetik egymást, hiszen a két csapat a világbajnokságon is találkozott. Spanyolország akkor 1-0-s győzelemmel búcsúztatta szomszédját, amellyel története során már 33 alkalommal mérte össze erejét, egyetlen más csapattal sem játszott többször. A mostani összecsapás különlegességét az adja, hogy a két ország közösen pályázta meg a 2018-as világbajnokság rendezését.

A FIFA két hét múlva hozza meg döntését, és bár a találkozó aligha befolyásolja a nemzetközi szervezetet, a felek azért bíznak abban, hogy egy jó reklámot csinálnak az ibériai labdarúgásnak. "Ha a Barcelona és a Real Madrid összecsapása a futball reklámjának számít, akkor bízom benne, hogy a spanyol-portugál találkozó is az" - jelentette ki Vicente del Bosque.

A Real-Barca összevetés annyiban is megállja a helyét, hogy a spanyol válogatott magját a katalán csapat adja (a várható kezdő tizenegyben hat Barca-focista szerepelhet, köztük az a Xavi, aki a spanyolok két legutóbbi vb-selejtezőjét sérülés miatt kihagyta), a portugáloknál pedig Pepe, Ricardo Carvalho és Cristiano Ronaldo személyében három madridi is pályára léphet.

A Wembley-ben a nyári világbajnokság két talán legnagyobb csalódást okozó csapata feszül egymásnak. Anglia és Franciaország is alaposan elmaradt a várakozásoktól Dél-Afrikában, de csak a franciáknál történt edzőcsere, és Laurent Blanc csapata lassan kezdi visszanyerni a drukkerek bizalmát. "Sokan azt mondták, hogy a válogatott újjáépítési fázisban van, de úgy vélem, teljesen az alapoktól kell építkeznem, és ez sokkal hosszabb ideig tart" - jelentette ki Blanc, aki azonban jól végzi munkáját, hiszen a franciák legutóbbi három Eb-selejtezőjüket megnyerték.

Anglia viszont Fabio Capellóval a kispadon továbbra is bukdácsol, a legutóbbi, Montenegró elleni hazai döntetlent nem kápráztatta el a szurkolókat. Az olasz szakember ráadásul csak pár alapemberére számíthat a franciák ellen: sérülés miatt hiányzik John Terry, Ashley Cole, Frank Lampard, Wayne Rooney és Jermaine Defoe is. Capello így négy újoncot hívott meg, köztük a másodosztályú Cardiff City támadóját, Jay Bothroydot, ami nem kis meglepetést okozott.

A program
Eb-selejtezők:
Horvátország - Málta
Finnország - San Marino
Észtország - Liechtenstein

Barátságos mérkőzések:
Jordánia - Ciprus
Skócia - Feröer-szigetek (kedd)
Magyarország - Litvánia
Svédország - Németország
Anglia - Franciaország
Kína - Lettország
Hollandia - Törökország
Írország - Norvégia
Portugália - Spanyolország
Argentína - Brazília
Ausztria - Görögország
Lengyelország - Elefántcsontpart
Hongkong - Paraguay
Dánia - Csehország
Luxemburg - Algéria
Ecuador - Venezuela
Románia - Olaszország
Észak-Írország - Marokkó
Oroszország - Belgium
Montenegró - Azerbajdzsán
Chile - Uruguay
Albánia - Macedónia
Szlovénia - Grúzia
Bulgária - Szerbia
Izrael - Izland
Szlovákia - Bosznia-Hercegovina
Omán - Fehéroroszország
Kolumbia - Peru
Svájc - Ukrajna

www.global-soccer.eu