Vágólapra másolva!
Két csapattal üzemel a világ legkisebb futballbajnoksága az Anglia partjaitól 40 kilométernyire fekvő, mindössze kétezer lakosú Scilly-szigeteken. A két csapat, a Garrison Gunners és a Woolpack Wanderers az októbertől márciusig tartó szezonban a bajnokság, valamint három kupa keretein belül összesen 22 meccset vív egymással, és az összeállításokba gyakran a munka vagy a szabadság is beleszól.

A Kelta-tenger elfeledett kis szigete tavaly kapott komoly publicitást, amikor kiderült, Vilmos herceg és felesége, Kate Middleton ott töltik a mézesheteket.

A 140 zátonyból és kis szigetből álló szigetcsoport Anglia partjaitól 40 kilométernyire, a La Manche- és Bristol-csatorna bejárata közt, összesen 1440 hektárnyi területtel a világ legkülönlegesebb tájai közé tartozik. A területet még Athelstan király csatolta Angliához a X. században, azóta brit fennhatóság alatt áll.

A Scilly-szigeteken összesen kétezren laknak, ami azt feltételezi, nincs komoly futballélet, pedig már az első világháború óta szervezett keretek között zajlanak a meccsek, az 1920-as években például az öt legnagyobb sziget, a St Mary's, a Tresco, a St. Martins, a Bryher és St. Agnes csapatai mérkőzték meg egy kupasorozatban.

Forrás: AFP/Jean du Boisberranger

Az 1950-es évekre aztán csak két csapat maradt, a Rangers és a Rovers, amelyek 1984-ben Garrison Gunnersre, illetve Woolpack Wanderersre változtatták a nevüket, és vérre menő küzdelmet folytatnak a világ legkisebb futballbajnokságában, amely tagja az angol szövetségnek (FA).

Azoknak, akik unják már a véget nem érő Real-Barca csörtéket, ajánljuk, hogy látogassanak el a Scilly-szigetekre, ahol a két csapat a szezon elején megmérkőzik a Charity Shieldért (ez Angliában a Szuperkupa megfelelője), majd következik a 18 bajnoki, az oda-visszavágós Foredeck-kupa, az egymeccses Wholesalers-kupa, valamint karácsonykor az öregek-fiatalok meccs. Az októbertől március végéig tartó bajnokságnak mindkét csapat 22-22 fős kerettel vág neki, de a vasárnapi meccsekre nevezett csapatokat a sérülések mellett a munka és a szabadság is gyakran átírja. Az összes meccset a St Mary's-szigeten lévő Garrison Fielden játsszák, amely egy dombtetőn fekszik, emiatt gyakran az északnyugati szél is nehezíti a játékosok dolgát.

Forrás: Wikipedia

A mostani szezonban a Garrison dominál, amely óriási meccsen 7-6-ra nyerte a Charity Shieldet, kettős győzelemmel megszerezte a Foredeck-kupát, a bajnokságban pedig az eddig lezajlott tizennégy párharcból tizenegyet behúzott, köztük egyet nyolc- (12-4), kettőt hétgólos (9-2, 8-1) különbséggel, így 24 pont az előnye, vagyis nem lehet elvenni tőle az aranyat.

A bajnokság hivatalos oldala szerint a Charity Shield egyértelműen a Woolpack vadászterületének számít, amely a 2002 óta rendezett tíz kiírásból nyolcat megnyert, a pirosmezesek a bajnokságot tekintve is vezetnek (7-3), a két kupában viszont egyelőre 2-2-re állnak a felek.