Vágólapra másolva!
A modern labdarúgásban nagyon ritka, hogy egy edző hosszabb ideig dolgozzon ugyanazon klubnál, Sir Alex Ferguson vagy Arséne Wenger példája kivételes. Josep Guardiolának ez a negyedik idénye az FC Barcelona élén, és a sikeredző még mindig nem döntötte el, hogy a szezon végén menjen, vagy maradjon. Pedig az elmúlt években ilyenkor már megállapodott a klub vezetőivel. Barcelonában már a lehetséges utódokat sorolják.

A legendás Guttmann Béla állítólag azért nem maradt egyetlen klubnál sem hosszabb ideig, mert úgy vélte, hogy a harmadik szezont követően óhatatlanul jóval nehezebb az edző dolga. "A harmadik év végzetes" - jelentette ki, arra utalva, hogy ennyi idő alatt egyrészt az ellenfelek kiismerik egymást, másrészt pedig maga az edző is belefásul a munkába, környezetváltozásra lehet szüksége. Guttmann ennek megfelelően sehol sem dolgozott három szezonnál tovább egyhuzamban, de volt az Újpest, a Honvéd, az AC Milan, a Sao Paulo, a Porto és a Benfica szakvezetője is, utóbbival két BEK-et is nyert.

Tavaly ilyenkor már megvolt a megállapodás

Josep Guardiola is kétszer nyerte meg csapatával a Bajnokok Ligáját, a jelenlegi a negyedik szezonja az FC Barcelona edzőjeként. A Barca az előző három idényben egyeduralkodó volt a spanyol bajnokságban, a mostani szezonban tíz pont a lemaradás a Real Madriddal szemben, és bár a Bajnokok Ligájában még versenyben van, ráadásul a Real elleni meccseken is jó eredményeket ért el, felmerült a gondolat, miszerint Guardiola már nem képes motiválni focistáit, illetve önmagát. Távozásának esélyét növeli, hogy még mindig nem hosszabbította meg szerződését, amely pedig az idény végén lejár.

Mindez persze nem teljesen szokatlan Guardiola részéről, elvégre rendszerint csak egy évre kötelezi el magát, az előző két alkalommal is csak a szezon második felében egyezett meg a folytatásról. Tavaly és tavalyelőtt ilyenkor azonban a Barca-hívek már nyugodtak lehettek, mert megvolt a megállapodás a sikeredzővel, aki 2008-as kinevezésekor mindössze kétéves szerződést kötött, így 2010 elején már esedékes volt a számára a hosszabbítás. Ekkor viszonylag gyorsan sikerült megegyezni, a hírügynökségek 2010. január 20-án számoltak be róla. A konkrét aláírásra csak a nyári elnökváltás után került sor, de az adott szó kötelezte Guardiolát, aki egy évvel később kicsit tovább várt: a felek 2011-ben február 8-án egyeztek meg.

Horgonyát veszítheti a Barca

Mindezek alapján nem meglepő, hogy a katalán szurkolók aggódnak, elvégre már február végét írjuk, és még mindig nem lehetnek biztosak abban, hogy Guardiola marad. Pedig a klubnál a játékosoktól kezdve a vezetőségig gyakorlatilag mindenki ezt szeretné, Daniel Alves pedig egyenesen odáig ment, hogy kijelentette: a csapat Guardiola nélkül semmi sem lenne. "Olyan ő nekünk, mint a horgony a hajósoknak, nélküle kisodródunk a nyílt tengerre. Guardiola ad stabilitást nekünk" - fogalmazott költőien a brazil jobbhátvéd.

Az klubvezetés mindenesetre nem sürgeti a döntést: "Pep tudja, hogy a csapat és a klub is bízik benne. Időt kért tőlünk, ami nem probléma. Nem adtunk neki határidőt, és nem is fogunk" - mondta a sportigazgató, az egykori csapattárs Andoni Zubizarreta.

Maga Guardiola is igyekszik higgadtságot sugározni. "Hálás vagyok, hogy mindenki azt szeretné, hogy hosszabbítsak, de tudom, hogy ha nem nyertünk volna ennyi trófeát, akkor megköveznének. Ezerszer elmondtam, hogy a személyes döntésem miatt nem írok alá hosszabb időre, ennek semmi köze nincs a klubhoz, és a sikerekhez sem" - mondta még tavaly decemberben egy sajtótájékoztatón, ugyanakkor egy októberi nyilatkozatában így fogalmazott: "Minden nap arra gondolok, hogy már holnap távozhatok. Jobban tudok dolgozni, ha magam dönthetek a jövőmről, és egy hosszú távú szerződés csak idegessé tesz, elveszítem miatta a szenvedélyem."

A kék-fekete sál csak véletlen volt

Ritka szavak ezek a mai labdarúgásban, a bulvárlapok nem is képesek elhinni, ennek megfelelően pedig rengeteg találgatás lát napvilágot arról, hogy egyrészt Guardiola hová távozhat, másrészt pedig ki követheti a kispadon. Szóba került már az Arsenal, a Manchester United, a Chelsea és az Internazionale is - amikor például a Leverkusen elleni meccs helyszínére egy kék-fekete sállal a nyakában érkezett meg, akkor az olaszok rögtön biztosra vették, hogy az Interbe tart. Guardiola szerint erről persze szó sem volt, a sálat egy barátjától kapta ajándékba. A legendás olasz szakember, Arrigo Sacchi szerint a Serie A egyébként sem feküdne neki: "Olaszország az utolsó hely, ahová mehet, itt ugyanis nem szoktak hozzá a rövidpasszos játékhoz" - mondta az AC Milan egykori edzője.

Forrás: AFP/Josep Lago

Hogy a Serie A és a Barca tradicionális játékstílusa mennyire nem illik össze, azt Luis Enrique is megtapasztalta, aki a nyáron a katalánok tartalékcsapatától szerződött az AS Romához. A spanyol lapok szerint ő az egyik esélyes Guardiola pótlására, mivel állítólag a szerződésében van egy záradék, miszerint a Barca hívására akadály nélkül távozhat Rómából. Az olasz egyesület vezetősége azonban mindezt cáfolta, maga Luis Enrique pedig kijelentette, hogy azt szeretné: Guardiola maradjon

Ki lehet az utód?

Az utódját már csak azért is nehéz lesz megtalálni, mert a klub speciális játékfelfogása nem mindenki számára átvehető, így aztán a Barcát játékosként és edzőként is szolgáló Carles Rexach szerint a jelöltek névsora nem hosszú. "Guardiola helyére olyan edző kell, aki tagja a Barca-családnak, és nagyon jól ismeri az egyesületet. Olyan szakemberekre gondolok, mint Ronald Koeman, Michael Laudrup vagy Ernesto Valverde. Hosszabb távon Iván de la Pena vagy Oscar García lehet a megoldás" - mondta Rexach. Koeman jelenleg a Feyenoord mestere, Valverde a görög Olimpiakoszt irányítja, Laudrupnak pedig jelenleg nincsen csapata.

A madridi AS szerint Sandro Rosell elnök Marcelo Bielsát nézte ki arra az esetre, ha Guardiola felállna a kispadról. Az argentin jelenleg az Athletic Bilbao mestere, korábban pedig volt argentin és chilei szövetségi kapitány is, de ami még fontosabb, futballfilozófiája nagyban hasonlít Guardioláéra. A két csapat tavalyi bajnokija előtt a felek kölcsönösen dicsérték egymást, és Guardiola edzői karrierje elején még Argentínába is elutazott azért, hogy tanulhasson Bielsától.

www.global-soccer.eu