Vágólapra másolva!
A Real Madrid-PSG Bajnokok Ligája-összecsapás után a madridi és a barcelonai lapok véleménye megegyezik: siralmas volt Rafa Benítez csapatának a játéka, a Real csak a csodával határos módon nyert 1-0-ra. Az edző magyarázkodik, a sajtó támadásba lendült. Felerősödtek a pletykák az ügyesen sakkozó Ronaldo átigazolásáról, a PSG szurkolóinak viszont nem is kellene a portugál.

Ahogy arról a mérkőzés felvezetőjében írtunk, a madridi közönség Rafa Benítez első igazi megmérettetésének tartotta a PSG elleni hazai BL-meccset, és az új edző az eredményt tekintve ugyan nem, a játék képét nézve azonban mindenképp megbukott. A sajtó és a szurkolók legalábbis kéz a kézben háborognak.

A meccs előtt még vidámak voltak a madridi szurkolók Forrás: Origo / Hegedűs Henrik


Az összecsapása nagyon készült a hazai B-közép, hatalmas élőképpel jelentkeztek, egyben emlékeztették a párizsiakat, hol a helyük, miközben a Real Madrid nagyságát éltették.

Párizs, 1956 Forrás: Origo


A lila-fehérbe borult lelátó a Bajnokok Ligája, vagyis korábbi nevén a Bajnokcsapatok Európa-kupájának első döntőjére emlékezett, melyet a párizsi Parc des Princes stadionban rendeztek. A kupát a Real Madrid nyerte, miután 4-3-ra legyőzte a francia Stade Reimst. A párizsi vendégek nem voltak elájulva a bemutatótól, a goromba Puta Madrid, Puta Madrid, hey, hey! rigmussal válaszoltak a hazaiaknak.

A madridi győzelem ezúttal sem maradt el, de a helyi lapok szerint ehhez csodára volt szükség.

Csoda a Bernabéuban! – harsogja az AS. Gyenge meccs volt – szögezi le a Marca Forrás: Origo


Kiemelik, hogy a Real többször is hatalmas mázlival kerülte el a gólt. A kapufa háromszor mentette meg Keylor Navas kapust, akit egyébként még így is a jobbak közé sorolnak.

"A Real kínlódva jutott tovább. A PSG egyértelműen a hazaiak fölé nőtt, nemhogy egy, de három pontot érdemelt volna. Laurent Blanc csapata irányította a mérkőzést, Ibrahimovic, Cavani, Rabiot és Di María is gólt szerezhetett volna. Ez kevés volt, nagyon kevés" – írja az AS, kiemelve Di María szenzációs játékát – a játékos két kapufát is lőtt. Mellette Rabiot-t dicséri a lap, aki remekül pótolta a megsérülő Verrattit, és a kapufát ő is megdöngette egyszer.

Még szerencse: ha itt lett volna, biztosan elsírja magát" – ironizál a Marca.

Ronaldónak egyetlen pozitív momentuma volt: elsőként köszöntötte a gólszerző Nacho Fernandezt, aki egyébként elismerte, hogy véletlenül szerzett gólt, be akarta adni a labdát Forrás: AP/Daniel Ochoa De Olza


A legnagyobb presztízsű madridi sportlap szerint

Ennek ellenére a lap részben megvédi a játékost, és közben keményen odacsördít egyet Beníteznek.

"Rafa Benítez ezt a meccset elvesztette, abnormális dolgokat láttunk a pályán. Kroos és Modric sem a megszokott posztján és stílusban játszott, ez őrültség. Hova lett a Párizsban látott csapat? Iscót élve temettük el a középpályán, Jesé egyedül vergődött, Ronaldo labdák nélkül katasztrofálisan játszott, egyedül talán Navas és Casemiro érdemel dicséretet. És persze Nacho.

miközben Nasser Al-Khelaifi (a PSG elnöke) és a spanyol királyi család jelenlétében volt kénytelen végignézni ezt a borzalmat. Mit gondolhat most a Real Madridról a világ?" – teszi fel a kérdést némiképp túlzásokba esve a Marca.

A kritikát elsősorban a védekező felfogása miatt kapja Benítez, pedig erre számítani lehetett – amikor például Roberto di Matteótól átvette a Chelsea-t, rögtön két 0-0-s döntetlennel mutatkozott be.

Kroos és Modric szokatlan szerepkörben

A helyszínen készített képek sokat elárulnak arról, mit kifogásolnak a madridiak.

Benítez teljesen átrendezte a csapaton belüli feladatokat Forrás: Origo


A Real Madrid meg sem próbálta letámadni az ellenfelét, a biztonságos védekezésre és a kontrákra játszott, így aztán lemondott a labdabirtoklásról is.

Mivel gyakorlatilag sem Kroos, sem Ronaldo nem tud védekezni, kettőjüknek csak annyi feladata volt, hogy zavarja a PSG támadásépítését. Eközben Jesé a középcsatár posztjáról lépett vissza a pálya jobb oldalára, míg Isco a balon védekezett Ronaldo helyett.

Emiatt ez a két játékos teljesen elkészült az erejével, mindkettőjüket le is kellett cserélni a hajrára.

További problémát okozott, hogy amikor a Real megszerezte a labdát, visszavont támadói miatt nem tudott veszélyes kontrákat vezetni. A Kroos nélkül magára maradó Modric így jobb híján labdatartó passzokra kényszerült a saját térfelén. Mindennek a tetejébe a szélső védők közül sem Danilo, sem Nacho nem támogatta, támogathatta a Real támadásait.

Mourinho tért vissza a Bernabéuba

A barcelonai lapok le is csaptak a magas labdára.

Suárez történelmi előzésre készül - írja a Sport Forrás: Origo


"José Mourinho szelleme járta át a Bernabéut. Se szív, se lelkesedés, csak fegyelem és keserűség. Nem csoda, hogy Cristiano Ronaldo el akar menni, és most az is kiderült, Párizsban nagyszerű helye lenne" – kajánkodott a Sport, bár leginkább azzal volt elfoglalva, hogy a 36 gólos Luis Suárez hamarosan megelőzheti Maradonát (38) és Romáriót (39) a klub góllövőlistáján.

Rafa Benítez persze kész volt a magyarázattal.

"Benzema, Bale, James Rodriguez és Carvajal sérült, Modric és Kovacic csak most épültek fel, és most tessék, itt van megint Marcelo esete.

Nem lehet más célunk, mint hogy minél kevesebb gólt kapjunk, és megpróbáljuk hatékonyan kihasználni a lehetőségeinket. Majd támadunk, ha lesz kivel" – nyilatkozta Benítez a meccs után.

Az újságírók egyébként ezúttal nem rá, hanem a PSG mesterére, Luarent Blanc-ra voltak inkább kíváncsiak, tekintve, hogy a lefújást követően Ronaldo odasúgott valamit neki.


"Természetesen köztünk marad, hogy mit mondott. Annyit elárulhatok, hogy egy nagyon kedves és megtisztelő dolgot, de erről többet nem mondhatok" – reagált az érdeklődésre röviden Blanc.

Ronaldo csak bókolt Blanc-nak Forrás: Origo


"Ronaldo nem hülye, hogy a világ szeme láttára felajánlkozzon a PSG-nek, ennél ő sokkal nagyobb sakkjátékos. Biztos vagyok benne, hogy valami udvarias, de jelentéktelen dolgot mondott Blanc-nak. Ugyanakkor ezzel a lépésével nyomást tud gyakorolni mind Benítezre, mind Pérez elnökre, a gesztus azt üzenni:

– mondta az Origónak senor Sainz, az AS újságírója, aki szerint Ronaldo ezzel a lépéssel adott sakkot a meccs előtt őt heccelő Pérez elnöknek. Ezzel a véleményével többen egyetértettek.

Meglepő módon egyébként az Origo által megkérdezett PSG-szurkolók nincsenek odáig Ronaldo esetleges érkezése miatt.

"Cristiano kétségkívül a világ egyik legjobbja. De lássuk be, ő sem lesz már fiatalabb, és egy vagyont kellene költeni rá. Akkor már sokkal inkább Paul Pogba. Ő a mi fiunk, a jövő embere, neki tényleg otthon lenne a helye. Képzelje csak el, Pogba és Matuidi, két gépállat (a 'mean machine' kifejezés hangzott el) a pálya közepén" – lelkendezett egy, a stadion mellett fényképezkedő francia csoport.

Cavani és Ibrahimovic tudomást sem vettek egymásról Forrás: AFP


A PSG-vel kapcsolatban még egy dolgot fontos lehet kiemelni: a mérkőzés alatt Zlatan Ibrahimovic és Edinson Cavani egyetlen szót sem szólt egymáshoz, semmilyen interakció nem volt a két csatár között, se pacsi, se egy biztatás, se egy kis taps. A feszültségnek régi oka van: Cavaninak azt ígérték a leigazolásakor, hogy 4-4-2-es rendszerben középcsatárt játszik majd Ibra mellett, ám ebből semmi sem lett, az uruguayi többször csak csereként vagy a szélre tolva kap lehetőséget.