Most nagyon kellene, hogy folytatódjon a 17 éve tartó mázlisorozat

WC2002-SOCCER-ITALY-HUNGARIA Square Horizontal SPORT-ACTION MATCH FOOTBALL
Italian striker Filippo Inzaghi fights for the ball with Hungarian defender Tamas Juhar during the Soccer World Cup match Italy vs Hungaria, at Parma's Stadio Ennio Tardini, 06 October 2001. Italy won 1-0 and is qualified for the Korea-Japan World Cup 2002. AFP PHOTO GABRIEL BOUYS (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP)
Vágólapra másolva!
Vasárnap délben Írország fővárosában, Dublinban tartják a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság sorsolását. Azt már most tudni, hogy a második kalapból mindenki a németeket akarja majd elkerülni, a magyar csapat is, amely a negyedik kalapból várja a sorsolást. Ha az utóbbi 17 év tendenciája folytatódik, akkor nincs miért aggódnunk. A magyar nemzeti együttes ugyanis 2001 óta nem játszott selejtezőt az európai top 5-be sorolt együttes ellen. És előtte is, a selejtezők története során összesen csak ötször.

Rögzítsük először a tényeket.

  • Az európai top 5 csapat a következő: Németország (NSZK), Olaszország, Spanyolország, Franciaország és Anglia (még akkor is, ha a németek mostani helyezése elvileg mást mutat)
  • A magyar labdarúgó-válogatott legutóbb ebből az ötösből a 2002-es vb-re zajló selejtezőkben kapott ellenfelet - akkor az olaszokat. Azt a két selejtezőt 2000-ben és 2001-ben játszottuk, tehát 17 éve nem vívtunk meccset az európai topcsapatok ellen.
  • Amúgy sem sokszor játszottunk a top 5 ellenfelek ellen. 1958 óta, vagyis 60 év alatt mindössze hatszor. Az olaszokat két selejtezősorozatban kaptuk meg, csakúgy, mint az angolokat. A franciákkal és a spanyolokkal egyszer-egyszer játszottunk.
  • Németország (az NSZK) ellen soha nem játszott selejtezőt a magyar labdarúgó-válogatott. (Az NDK ellen viszont négyszer is. Ellenük, azaz a keletnémetek ellen veretlenek maradtunk.)
  • Az angolokkal szembeni négy kvalifikációs mérkőzésen összesen egy gólt lőttünk - a Népstadionban akkor, amikor Puskás Ferenc 25 év szünet után hazatért.
  • A francia válogatott elleni 1971-es idegenbeli 2-0-s magyar győzelem nem számított még szenzációnak. A fordított eredmény nagyobb meglepetés lett volna.
  • Az olaszok elleni két hazai meccs (1990-ben és 2000-ben) egyaránt döntetlent hozott (1-1 és 2-2.)
  • 1989 őszén a spanyolokkal szembeni hazai meccs ugyancsak döntetlen - 1-1 - lett.

2000 óta a következő, nálunk magasabb besorolású csapatokat kaptuk meg ellenfélnek:

Románia, Portugália és Svédország (3-3 selejtező), Hollandia (2), Horvátország, Svájc, Dánia, Görögország, Törökország. Két olyan csapat volt - a lett és az északír - amelyet a mögöttünk lévő kalapból húztak be a csoportunkba, de aztán előttünk végeztek.

Ezt a sorozatot kellene most valahogy folytatnunk.

Filippo Inzaghi és Juhár Tamás harcol 2001. október 6-án az Olaszország-Magyarország vb-selejtezőn Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Ehhez az 1-es kalapból

mindenképpen a lengyeleket kellene megkapnunk.

Abból a kalapból a másik kilenc ellenfél (Svájc, Portugália, Hollandia, Anglia, Belgium, Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Horvátország) nagyon erős. A lengyelek sem gyengék, de azért a másik 9 külön kategória.

A második kalapból jöhetne: Izland vagy Ausztria.

Izland ugyan veszélyes ellenfél, de leszálló ágban vannak, Ausztria ellen a 2016-os Eb-meccs remek emlék. (Innen ugyanakkor semmiképpen ne jöjjön a német, a svéd, a dán és az orosz csapat közül egyik se.)

Dublinban minden készen áll a sorsolásra Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Christian Charisius

A harmadik kalapból szívesen vennénk az észak-íreket vagy a norvégokat (álomsorsolás).

Ne jöjjön onnan a szerb, a török, a skót és az izraeli csapat.

Szóval akkor, ha minden úgy történik, mint az elmúlt 17 évben, akkor kialakul ez a csoport:

Lengyelország
Ausztria
Norvégia
Magyarország
Gibraltár
San Marino (ha hatos csoportba kerülünk).

A többit egyelőre hagyjuk meg délig.