Vágólapra másolva!
Sorsdöntő mérkőzés várt az írországi Európa-bajnokságon szereplő magyar U17-es labdarúgó-válogatottra csütörtökön délután: a belgák ellen ugyanis nemcsak az 5. hely volt a tét, hanem a világbajnoki szereplés is. A rendes játékidő 1-1-el zárult, a büntetőpárbajt viszont ezúttal Preisinger Sándor csapata bírta jobban idegekkel, így kijutott a brazíliai vb-re.

A spanyolok elleni negyeddöntőt büntetőkkel elveszítő magyar csapatot ezúttal az alábbi kezdővel küldte pályára a szövetségi edző:

Hegyi - Buna, Horváth M., Balogh B., Bekker - Kata - Komáromi, Kosznovszky, Major, Zuigeber - Németh A.

A két együttes az Európa-bajnoki selejtezősorozat elitkörében, másfél hónappal ezelőtt már találkozott egymással, akkor a belgák 4-2-re nyertek Telkiben.

Dublinban azonban a magyar válogatott kezdett jobban, a feltolt védekezés meglepte a belgákat, az agresszív letámadásokkal pedig a meccs első szakaszában nem tudtak mit kezdeni.

Major Sámuel egy távoli lövéssel már a 2. percben veszélyeztetett, majd Kata Mihály is messziről próbálkozott, de egyikük sem járt sikerrel. Szűk negyedóra elteltével az addigi legnagyobb helyzet is a magyarok előtt adódott: Bekker adott középre a szélről, Németh András azonban ígéretes helyzetből a kapu fölé fejelt. Az első belga lehetőségre a 21. percig kellett várni, akkor viszont kis híján a vezetést is megszerezte Bob Browaeys csapata, egy szöglet után

Landu lövésénél már Hegyi Krisztián is verve volt, a keresztléc azonban hárított.

A folytatásban némileg visszahúzódott a magyar együttes, és bár a belgák többet voltak a tizenhatos környékén, nem nagyon találták rést a védelmen. Egy szabadrúgás után mégis, de szerencsére Nizet is a kapufát találta telibe, így szünetben gól nélküli döntetlen állt az eredményjelzőn.

U17 Forrás: mlsz.hu

A második játékrészt is Preisinger Sándor csapata kezdte jobban, ám Major közeli lövését egy védő, Kata próbálkozását pedig a kapus védte. Az 56. percben a túloldalon viszont a következő pontrúgás utat talált a magyar kapuba: George végezhetett el szöglettel felérő szabadrúgást a bal oldalról, az élesen középre lőtt labdát Persyn továbbpörgette, a hosszúnál érkező Kalulika pedig megszerezte a vezetést a belgáknak.

Sokáig azonban nem örülhettek, kettő perc múlva ugyanis jött az egyenlítés:

Bekker indult meg a bal oldalon, majd fordított a jobb szélre Bunához, aki középre tekert, Komáromi pedig 8 méterről a bal alsóba csúsztatott!

A gól után támadásban maradt a magyar együttes, egy kontra végén Németh került ziccerbe, Vandevoordt azonban bravúrral hárított. Hegyinek is volt két védenivalója, de a hajrában megint a magyar csapatnak voltak helyzetei, újabb találat azonban nem esett, így tizenegyespárbaj döntött az 5. helyről és a brazíliai világbajnokságra való kijutásról.

A belgák kezdték az orosz rulettet, az első és a második körben azonban senki nem hibázott; Sardella és Nizet, valamint Komáromi és Szalay is belőtte a maga büntetőjét. De Wolf azonban a felső lécet találta telibe, így Molnár góljával a magyarok előnybe kerültek. Mivel a folytatásban már senki nem hibázott, Beaten és Doku hiába lőtt a kapuba, Major és Zuigeber is betalált, így

a magyar U17-es válogatott hatalmas bravúrt végrehajtva, megszerezte az 5. helyet, és kvalifikálta magát az októberi, brazíliai világbajnokságra.

Preisinger Sándor csapata a rendes játékidőben senkitől nem szenvedett vereséget, így

veretlenül zárta a kontinensviadalt.

Az összefoglalót a Nemzeti Sport élő, szöveges közvetítése alapján írtuk.