Vágólapra másolva!
Király Gábor, az NB I-ből kiesett Haladás és a magyar válogatott korábbi kapusa szerdán délután hivatalos honlapján jelentette be, hogy befejezi profi karrierjét. A magyar válogatottsági rekorder 43 évesen, 26 év és 882 mérkőzést követően köszönt el a profi futball világától. Összegyűjtöttük pályafutásának mérföldköveit és legemlékezetesebb pillanatait.

A kezdetek

Király Gábor 1976. április 1-jén született Szombathelyen. Labdarúgó-karrierjét is a város csapatánál, a Haladásnál kezdte, édesapja ötévesen vitte le az első edzésére. 12 évesen, 1988-ban kapott először válogatott meghívót – akkor az U12-es csapatba válogatták be a tehetséges kapust.

1993-ban részt vett a felnőtt csapat nyári alapozásán, majd novemberben aláírta első profi szerződését.

1995-ben már rendre az ő nevével kezdődött a Hali összeállítása, a csapat pedig főként tavaszi remeklésének köszönhetően megnyerte az NB II-t, és feljutott az élvonalba, Király szerződését két évvel meghosszabbították.

Hertha BSC – a berlini kaland

A kapus remeklésére nemcsak itthon, külföldön is felfigyeltek, aki végül 1997-ben a Hertha ajánlatát fogadta el, és Berlinbe igazolt. A német csapat 100 ezer eurót fizetett a játékjogáért, és bár eleinte második számú kapusnak számított a rutinos Christian Fiedler mögött, egy hétmeccses nyeretlenségi sorozat után lehetőséget kapott, és élt is vele:

szeptember 28-án a Köln ellen debütált a berlini Olimpiai stadionban.

A Hertha nyert, Király pedig nagyszerű teljesítményének köszönhetően bent ragadt a csapatban.

Király Gábor gyorsan meghatározó játékosává vált a berlini Herthának Forrás: DPA/AFP/Miguel Villagran

A következő szezon a klub történetének egyik legsikeresebbje volt,

a Hertha harmadik lett a Bundesligában, a bronzérem mellett így a Bajnokok Ligájában is bemutatkozhatott.

Királyék a Chelsea, a Galatasaray és a Milan csapatával kerültek egy csoportba, a magyar kapus pedig remekelt a találkozókon. Az olaszok elleni, idegenbeli találkozón például 1-1-re végeztek a Giuseppe Meazza Stadionban, Királyt választották a meccs legjobbjának, amelyet követően a Bayern akkori elnöke, Karl-Heinz Rummenigge azt mondta a magyar kapusról, hogy

A berliniek végül a Chelsea mögött, második helyen zártak a négyesben, így továbbjutottak a következő csoportkörbe. Ott már nem sikerült a bravúr, a Barcelona, a Porto és a Sparta Praha mögött negyedikként estek ki.

Álomszerű debütálás a válogatottban

Természetesen az akkori szövetségi kapitány, Bicskei Bertalan is felfigyelt a kapusra, aki 1998, március 25-én, egy Ausztria elleni barátságos meccsen mutatkozott be a nemzeti csapatban, nem is akárhogyan.

Első labdaérintéséből hárította a rutinos Toni Polster büntetőjét, a magyar csapat pedig az ő védéseinek is köszönhetően 3-2-re nyert.

Király a lefújás után a könnyeivel küszködve nyilatkozott.

Anglia

A magyar kapus hét éven keresztül szolgálta a Herthát, amellyel a már említett bajnoki bronzérmen kívül két Liga-kupát nyert. 1998-ban a Bundesliga legjobb kapusának választották, a berlini klub pedig beválasztotta az „Évszázad Hertha-csapata” keretébe. Bár korábban topklubok is keresték a kapust (Arsenal, Chelsea, Milan, Fiorentina, Real Madrid), mindig hű maradt a német fővároshoz.

2004-ben azonban a távozás mellett döntött, Anglia felé vette az irányt, ahol először az élvonalba feljutó Crystal Palace-hoz igazolt.

Király Gábor első angliai szezonjának végén a kapusok ranglistáján a második helyen végzett Petr Cech mögött Forrás: http://kiralygabor.eu

Első szezonjában a bajnok Chelsea kapusa, Petr Cech mögött a második legjobb lett a kapusok rangsorában,

hiába volt azonban csapata legbiztosabb pontja, a fővárosiak kiestek a Premier League-ből. 2007-ig futballozott a Selhurst Parkban, bár kétszer kölcsönben is szerepelt a West Ham és az Aston Villa csapataiban. Ezután két évig a másodosztályú Burnley-ben védett, majd egy ötéves német kitérőt követően (Bayer Leverkusen, 1860 München) egy évre visszatért a szigetországba, a Fulham együtteséhez.

A mackónadrág

Ha Király Gábor neve felmerül, egyértelműen szóba kerül a kapus védjegyévé vált szürke mackónadrág is, amelyben minden mérkőzésen védett. Talán kevesen tudják ennek miértjét, ezt néhány évvel ezelőtt maga a kapus árulta el. 1994-ben, egy szombathelyi focitornán szerepelt először a mackónadrágban, a szertáros ugyanis elfelejtette magával hozni a fekete kapusnadrágokat. A csapat és Király ennek ellenére remekelt, sorozatban kilenc mérkőzést nyertek meg, ami után a kapus úgy döntött, megtartja kabalának a szürke melegítőt.

Az éjjel soha nem érhet véget

Debütálása után kirobbanthatatlan volt a válogatottból, gyakorlatilag csak akkor nem vele kezdődött a magyar csapat összeállítása, ha sérüléssel bajlódott. Legnagyobb sikerére a nemzeti együttessel mégis hosszú időt kellett várni:

a 2016-os Európa-bajnokság selejtezőcsoportjában elért harmadik hely pótselejtezőt ért,

ahol a norvégokkal csaptunk össze a kijutásért.

A magyar válogatott ünnepli győzelmét a Magyarország-Norvégia labdarúgó-Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzés végén a budapesti Groupama Arénában 2015. november 15-én. Magyarország 2-1-re győzött Norvégia ellen, így kettős győzelemmel jutott ki a 2016-os, franciaországi kontinensviadalra Forrás: MTI/Illyés Tibor

Király főszerepet vállalt a párharcban – főleg az első, idegenbeli mérkőzésen halmozta a bravúrokat, a válogatott pedig kettős győzelemmel, 44 év után jutott ki az Eb-re.

És ha már ott volt, veretlenül nyerte a csoportját Izland, Portugália és Ausztria előtt – Király ezeken a találkozókon is nagyszerűen védett, ahogyan a belgák elleni nyolcaddöntőben is –, Kevin de Bruyne szabadrúgásánál bemutatott bravúrját például a torna legnagyobb védésének választották.

A kontinensviadalt követően bejelentette, hogy visszavonul a válogatottságtól. A MLSZ neki és a szintén leköszönő Juhász Rolandnak búcsúmérkőzést szervezett, így november 15-én a svédek ellen

108 válogatott mérkőzéssel fejezte be karrierjét a nemzeti együttesnél,

amellyel mai napig rekorder.

Hazatérés

Király 18 külföldön töltött év és légióskodás után, még az Európa-bajnokság előtt, 2015-ben tért haza Magyarországra, természetesen a Haladáshoz. Az Origónak adott interjújában beszélt a csapathoz fűződő érzelmeiről.

Király Gábor rengeteg kritikát kapott az idei szezonban Forrás: haladas.hu

Sajnos az utolsó évek sem a kapusnak, sem a Halinak nem sikerültek túl jól – az előző szezonban az utolsó fordulóban még sikerült kiharcolni a bennmaradást,

idén viszont a rendkívül gyenge ősz megpecsételte a szombathelyiek sorsát, akik, bár tavasszal mindent megtettek, nem volt esélyük a kiesés elkerülésére.

A másodosztályba azonban már nem tart az együttessel a kapus, szerda délután ugyanis saját honlapján jelentette be, hogy szögre akasztja a mackónadrágot.

„Köszönöm a labdarúgásnak, hogy mindenre megtanított, és általa jobb ember lehettem.

Köszönöm a családnak és a barátoknak, hogy mindig mellettem álltak és támogattak! Nélkülük nem sikerült volna ez a csodálatos utazás, amely 26 évig tartott” – búcsúzott Király, aki 43 évesen, 26 év és 882 mérkőzést követően köszönt el a profi futballtól.

Király Gábor:
Született: 1976. április 1., Szombathely
Posztja: kapus
Válogatottbeli mezszáma: 1
Válogatottság/gól: 108/0
Korábbi klubjai: Haladás VSE (1993-1997), Hertha BSC (1997-2004), Crystal Palace (2004-2007), West Ham United (2006), Aston Villa (2006), Burnley (2007-2009), Bayer Leverkusen (2009), TSV 1860 München (2009-2014), Fulham (2014-2015), Szombathelyi Haladás (2015-2019)

Legnagyobb sikerei:
- kétszeres Német Ligakupa-győztes (2001, 2002)
- Német Kupa-döntős (2009)
- ötszörös Magyar Aranylabda-díjas (1998, 1999, 2000, 2001, 2015)
- az év legjobb magyar labdarúgója (1998, 2015)
- a Bundesliga legjobb kapusa (1998/99)
- Grosics Gyula-díjas (2012)
Csúcsok:
- magyar válogatottsági rekorder (2016 májusa óta)
- legidősebb Európa-bajnokságon pályára lépett játékos (2016 júniusa óta)