Társoldalunk:

Újabb kegyvesztett sztárból lehet a Bayern München következő legendája

2019.08.19. 18:30

Philippe Coutinho másfél évvel ezelőtt a világ harmadik legdrágább játékosaként érkezett az FC Barcelonához, azzal a céllal, hogy Bajnokok Ligáját nyerjen, és pótolja a Paris Saint-Germainhez távozó Neymart. A brazil játékmester azonban nem tudta beverekedni magát a katalán csapatba, idén nyáron létszámfelettivé vált, ezért a Bayern Münchenhez igazolt, ahol megkapta a visszavonult Arjen Robben 10-es mezszámát. Ha történelem ismétli önmagát, Coutinho méltó lesz a holland legenda mezszámára, Barcelonában pedig bánni fogják, hogy ilyen könnyen lemondtak róla.

Az idén nyáron visszavonuló Arjen Robben 2007 és 2009 között futballozott a Real Madridban. A holland szélső 65 meccsen 13 gólt szerzett, és 14 gólpasszt adott a Realban, ami korántsem rossz statisztika.  

Arjen Robben egy kevésbé sikeres korszakban volt a Real Madrid játékosaForrás: AFP/Philippe Desmazes

A csapat azonban nem számított komoly tényezőnek a Frank Rijkaard vezette Barcelona árnyékában. 2009 nyarán a klub elnöki székébe visszatérő Florentino Pérez úgy döntött, ideje egy újabb Galakitus-korszaknak. A Real Madrid elnöke olyan sztárokat szerződtetett, mint Karim Benzema, a brazil aranylabdás Káká, vagy a Manchester United szintén aranylabdás portugál támadója, Cristiano Ronaldo.

Cristiano Ronaldo bemutatásakor megtelt a Santiago Bernabéu StadionForrás: AFP/Dani Pozo

Azonban a nagybevásárlás komoly áldozatokkal járt. A Real Madrid két holland sztárjának, Wesley Sneijdernek és Arjen Robbennek is távozni kellett, hogy legyen hely a keretben az újonnan érkező sztárjátékosoknak.  Azt nem állítjuk, hogy Florentino Pérez megbánta a két holland eladását, hiszen a Ronaldo nevével fémjelzett Real Madrid 2014 és 2018 között négyszer is megnyerte a Bajnokok Ligáját, azonban tény, Sneijder az eladása után már 2010-ben BL-győzelemre vezette az Intert, míg Robben bajnok és kupagyőztes lett a Bayern Münchennel, és BL-döntőbe jutott, amit ráadásul a madridi Santiago Bernabéu Stadionban rendeztek. 

Sneijder és Robben BL-döntőt játszottak, miután távozniuk kellett MadridbólForrás: ANP/AFP/Marco De Swart

Sneijdernek ezt követően leáldozott a karrierje, Robben azonban a következő kilenc évben a Bayern München legendája lett, 2013-ban megnyerte csapatával a Bajnokok Ligáját. A 35 éves szélső úgy vonult vissza, hogy 309 meccsen 144 gólt szerzett a Bayern Münchenben, és nyolc bajnoki címet nyert a Bundesligában. 

Robben a Real Madridnál Ronaldo érkezése miatt létszámfelettivé vált, a Bayern Münchennél azonban megkapta a bizalmat, és a klub legendás játékosa lett. 

A Barcától érkező Coutinhóval is hasonló a helyzet. A brazil támadónak azért kellett távoznia, hogy helyet csináljanak Neymarnak, akit a katalánok szeretnének visszavásárolni a Paris Saint-Germaintől.

Philippe Coutinho megkapta Arjen Robben mezszámátForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Peter Kneffel

Egyelőre nem tudni, hogy Neymar visszatér-e a Barcelonába, de könnyen előfordulhat, hogy Coutinho a Bayern München legnagyobb erőssége lesz, és egy év múlva ilyenkor már bánni fogják Katalóniában, hogy ilyen könnyen lemondtak egy fantasztikus játékosról.