Vágólapra másolva!
Szerdán este a labdarúgó Bajnokok Ligája 6. fordulójában már csak egy kiadó hely maradt a legjobb tizenhat közé, amelyre az Atlétcio Madrid pályázott a legjobb eséllyel. Diego Simeone csapata nem is hibázott, hazai pályán 2-0-s győzelmet aratott az orosz Lokomotív Moszkva fölött, így a Juventus mögött másodikként továbbjutott a D csoportból. Az A csoportban tét nélküli meccseket játszottak a sztárcsapatok: a Paris Saint-Germain hazai pályán 5-0-ra legyőzte a Galatasarayt, míg a tartalékos Real Madrid 3-1-re nyert a belga Club Brugge otthonában. A játéknap rangadóján a B csoportból az első helyen már korábban továbbjutó Bayern München 3-1-re legyőzte a Tottenham Hotspurt az Allianz Arénában.

A D csoportban az Atlético Madrid volt kedvező helyzetben, ugyanis Diego Simeone csapata hazai pályán a már biztosan csoportutolsó, Lokomotiv Moszkva elleni győzelemmel biztosíthatta be a továbbjutását.

A találkozót Kassai Viktor vezette, aki ebben a BL-szezonban először dirigált az első számú európai kupasorozatban. A magyar bíró több mint egy év után kapott BL-meccset, legutóbb tavaly novemberben a Manchester City-Sahtar Donyeck (6-0) találkozón működött közre, de óriásit hibázott, amikor büntetőt ítélt az angol csapatnak, miután Raheem Sterling gólhelyzetben a földbe rúgott és elesett.

A madridiakra matematikailag még veszélyes volt a Bayer Leverkusen, amely a már biztos csoportelső Juventust látta vendégül és győzelem, valamint az Atléti pontvesztése esetén továbbjuthatott volna.

A madridiak már a meccs elején megszerezhették volna a vezetést. Álvaro Morata kiugratásával Joao Félix kiszorított helyzetbe került, azonban a moszkvai kapus teljesen fölöslegesen odacsúszott a portugál támadó elé, aki rutinosan elesett, Kassai pedig tizenegyest ítélt az Atléticónak. A labda mögé az angol válogatott Kieran Trippier állt oda, de a jobb felső sarokba tartó lövését Anton Kochenkov bravúrral védte.

Negyedóra elteltével a magyar játékvezető ismét főszereplővé lépett elő. Vedran Corluka kifejelt labdáját Rifat Zsemaletgyinov mellel akarta levenni, de a szerencsétlen mozdulat következtében a karjára pattant a labda, Kassai pedig videózás után újabb tizenegyest ítélt az Atléticónak. A lövést ezúttal Joao Félix vállalta magára, és higgadtan a jobb alsó sarokba lőtt.

A 27. percben növelhette volna az előnyét a madridi csapat.

Az argentin Ángel Correa csúsztatása után Morata lőtt gólt ziccerből, azonban Kassai Viktor fülére szóltak a VAR-szobából, hogy les miatt érvénytelenítse a találatot.

A második félidő elején növelte az előnyét az Atlético, és óriási lépést tett a továbbjutás felé. Egy kisszöglet után Koke középre tett labdáját a brazil Felipe kapásból a léc alá belsőzte.

A folytatásban az Atlético remekül futballozott. Diego Simeone tanítványai csaknem 20-szor lőttek kapura a mérkőzésen, de több gólt már nem tudtak szerezni. Ez viszont senkit nem zavart a Wanda Metropolitano stadionban, mert a lényeg az, hogy az Atlético Madrid hozta a kötelező győzelmet, és megváltotta a jegyét a legjobb 16 közé.

A csoport másik mérkőzésén az első helyét már korábban bebiztosító Juventus Cristiano Ronaldo és Gonzalo Higuain góljaival 2-0.ra győzött a Bayer Leverkusen otthonában.

A B csoportban a Bayern München-Tottenham összecsapásnak nem volt tétje. A német csapat már korábban bebiztosította a csoportelsőségét, akárcsak az angol együttes a második helyen való továbbjutását. Maradt hát a szimpla presztízscsata, és a Spurs részéről a visszavágás lehetősége, ugyanis a két csapat októberi, londoni összecsapásán a Bayern München 7-2-re győzött.

A bajorok jól kezdték a meccset, a 14. percben egy szép góllal megszerezték a vezetést. Serge Gnabry egy szép cselsorozat után Kingsley Coman elé tálalt, a francia szélső pedig higgadtan értékesítette a ziccerét.

Kingsley Coman gólja megadta a mérkőzés alaphangját Forrás: AFP/Odd Andersen

A 20. percben egyenlített a Spurs. Boateng balszerencsés mentése után Ryan Sessegnon elé került a labda, a 19 éves angol szélső pedig hét méterről a kapuba bombázott.

A folytatásban mindkét csapat előtt adódtak ziccerek, de a nyíltsisakos meccset egy sérülés beárnyékolta.

A 24. percben a francia Kingsley Comant egy szerencsétlen mozdulatsor után le kellett cserélni.

A helyére érkező Thomas Müller pedig a lefújás előtt újra megszerezte a vezetést a Bayern Münchennek.

A második félidőben sokkal jobban játszott a Bayern. A 65. percben a brazil Philippe Coutinho – akinek az első félidőben már volt egy kapufája – egy okos csavarással megszerezte az első BL-gólját a müncheni csapat színeiben.

Philippe Coutinho nagyon jól futballozott Forrás: AFP/Odd Andersen

A hajrában José Mourinho még megpróbálta frissíteni csapatát. Pályára küldte leggyorsabb játékosát, a dél-koreai Szon Hung Mint, de mivel a Spurs már nem előzhette meg a Bayernt, érezhetően elengedte a meccset – akárcsak a nézők, akik a 85. perc környékén elkezdtek hazaindulni.

A Bayern München így százszázalékos mérleggel, 24 lőtt és 5 kapott góllal jutott tovább a legjobb 16 közé.

Az A csoportban a tartalékos Real Madrid gólnélküli első félidőt követően 3-1-re győzött a belga Club Brugge otthonában. A 18 éves brazil Rodrygo szépségdíjas góllal vette ki a részét a madridi győzelemből.

A Paris Saint-Germain hazai pályán könnyed, ötgólos győzelmet aratott a török Galatasaray fölött. A találkozó legszebb gólját a világ legdrágább játékosa, a brazil Neymar lőtte.

A Bajnokok Ligája történetében először fordul elő, hogy az egyenes kieséses szakaszban csak az öt top bajnokságban (angol, francia, német, olasz, spanyol) szereplő csapatok lesznek érdekeltek.

A csoportok első két helyezettje a nyolcaddöntőben folytatja, míg a harmadikok az Európa Ligában a legjobb 32 között lesznek érdekeltek.

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntős mezőnye:

  • spanyolok: FC Barcelona, Real Madrid, Valencia, Atlético Madrid
  • angolok: Liverpool, Manchester City, Chelsea, Tottenham
  • olaszok: Juventus, Napoli, Atalanta
  • németek: Bayern München, Borussia Dortmund, RB Leipzig
  • franciák: Paris Saint-Germain, Olympique Lyon

Bajnokok Ligája, 6. forduló:

A csoport:
Paris Saint-Germain (francia) - Galatasaray (török) 5-0 (2-0)
Club Brugge (belga)-Real Madrid (spanyol) 1-3 (0-0)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayern München 6 5 0 1 12-6 6 16
GY
GY
GY
D
GY
I
2.
FC Köbenhavn 6 2 2 2 8-8 0 8
V
V
GY
D
GY
3.
Galatasaray 6 1 3 2 10-13 -3 5
GY
V
V
D
V
4.
Manchester United 6 1 4 1 12-15 -3 4
V
GY
V
D
V

B csoport:
Bayern München (német)-Tottenham Hotspur (angol) 3-1 (2-1)
Olimpiakosz (görög)-Crvena zvezda (szerb) 1-0 (0-0)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Arsenal 6 4 1 1 16-4 12 13
V
GY
GY
GY
D
2.
PSV Eindhoven 6 2 1 3 8-10 -2 9
D
D
GY
GY
D
3.
Lens 6 2 2 2 6-11 -5 8
GY
D
V
V
GY
4.
Sevilla 6 0 4 2 7-12 -5 2
D
V
V
V
V

C csoport:
Dinamo Zagreb (horvát)-Manchester City (angol) 1-4 (1-1)
Sahtar Donyeck (ukrán)-Atalanta (olasz) 0-3 (0-0)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Real Madrid 6 6 0 0 16-7 9 18
GY
GY
GY
GY
GY
I
2.
SSC Napoli 6 3 2 1 10-9 1 10
V
GY
D
V
GY
3.
Braga 6 1 4 1 6-12 -6 4
GY
V
V
D
V
4.
Union Berlin 6 0 4 2 6-10 -4 2
V
V
D
D
V

D csoport:
Bayer Leverkusen (német)-Juventus (olasz) 0-2 (0-0)
Atlético Madrid (spanyol)-Lokomotiv Moszkva (orosz) 2-0 (1-0)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Internazionale 6 3 0 3 8-5 3 12
GY
GY
GY
D
D
2.
Real Sociedad 6 3 0 3 7-2 5 12
GY
GY
GY
D
D
3.
Salzburg 6 1 4 1 4-8 -4 4
V
V
V
D
V
4.
Benfica 6 1 4 1 7-11 -4 4
V
V
V
D
GY