Vágólapra másolva!
A Ferencváros lehet az első magyar csapat, amely továbbjut csoportjából az európai kupasorozatokban, ehhez egy győzelemre van szüksége csütörtök este a bolgár Ludogorec otthonában.

Egyszer már sikerült

Nem tegnap volt, amikor a Fradi megkezdte szereplését a nemzetközi porondon ebben az idényben. A Ferencváros a Bajnokok Ligája első selejtezőjében a jóval esélyesebb bolgár bajnokot, a razgradi Ludogorecet kapta, Szergej Rebrov csapata pedig nem kis meglepetésre kettős győzelemmel lépett tovább.

Július 10-én fogadta először a Ludogorecet a Fradi, akkor Tokmac és Zubkov góljaival 2-1-re nyert a magyar bajnok a Groupama Arénában. A visszavágó előtt még bizakodtak a bolgárok, a budapesti kisiklást könnyedén helyre lehetett volna hozni, 1-0-s hazai siker is továbbjutást ért volna, de alaposan meglepte az akkor még Sztojcso Sztojev által vezetett csapatot az FTC.

A két csapat első, júliusi meccse után a Fradi örülhetett Forrás: Csudai Sándor - Origo

A Rebrov-csapat nem az eredményt védte, hanem támadott. Haratin és Skvarka góljaival már 21 perc után 0-2 volt, majd egy nagyon kritikus időszakot is átvészelt a Fradi. Terziev szöglet utáni fejesével ugyan szépített a Ludogorec, de később

Dibusz Dénes védte Swierczok panenkás tizenegyesét,

Marcelinho szabadrúgásból a kapufát találta el, a második félidő elején pedig, amikor a legjobban fájt, a Fradi bevitte a kegyelemdöfést. Tokmac gólja a továbbjutást jelentette. Egy Heister-öngól is belefért, majd a bolgárok feladták, összeszedtek egy piros lapot is, kettős vereséggel, az első körben estek ki a BL selejtezőjéből.

Sztojcsev pedig korábban azt mondta, a budapesti csak az első állomása egy hosszú útnak. Végülis igaza lett, mert a Ludogorec eljutott a csoportkörig, de ott már nem ő ült a bolgárok padján, hanem Sztanyiszlav Gencsev és nem a BL-ben, hanem az Európa-ligában.

A csoportkörben már minden más

A sors fintora, hogy a két zöld-fehér csapat újra összeakadt a csoportkörben. Azt az első csoportmeccs előtt érezni lehetett, hogy a Fradi ebből csak rosszul jöhet ki, a bolgárokat fűtötte a reváns vágya, nyertek is az Üllői úton 3-0-ra, de most a Fradi előtt is itt az esély, hogy visszavágjon.

„Ebben a kiélezett helyzetben mindkét félnek mentálisan és csapatként is helyt kell állnia" – mondta szerdán Rebrov, aki arról is beszélt, hogy legtöbb futballistájának mostanáig nem volt ilyen tapasztalata, hogy három hónapon át heti két meccset kell játszania, ennek ellenére még mindig versenyben vannak a továbbjutásért, a bajnokságban pedig élen zárják az őszi szezont.

„Nem túl jó, hogy eddig egyetlen magyar csapat sem élte túl a csoportkört. De nem szeretnék nyomást helyezni a játékosokra, ennek megfelelően azt mondtam nekik, hogy ezt ne nyomásként éljék meg, hanem motivációként, hogy történelmet írhatnak" - mondta Rebrov.

Szergej Rebrov újabb hatalmas siker kapujában Fotó: Polyák Attila - Origo

A bolgároktól Alekszi Zseljszkov állt a sajtó rendelkezésére. A bolgárok edzőkeringőit lassan követni is nehéz. Nyáron még Sztojev volt a vezetőedző, őt korábbi segítője, Sztanyiszlav Gencsev váltotta, ő ült a kispadon az őszi csoportmeccsen a Groupamában, de most már Zseljaszkov a vezetőedző, aki pedig október végéig Gencsev segítője volt.

"Senkit nem fogok meglepni, ha azt mondom, hogy ez a Ludogorec 2019-es évének legfontosabb meccse – mondta a szerdai sajtótájékoztatón Zseljazkov. – Sikeres évet zárunk, amire a játékosok feltehetik a koronát.

Szemernyi kétségem sincs afelől, hogy sikerrel fognak járni, és olyan eredményt érnek el, amivel továbbjuthatunk a csoportból."

„A Ferencváros helyzetéből adódóan nekik csak a győzelem lehet elfogadható. Mindenre fel vagyunk készülve, akár az utolsó percig kivárásra játszanak, akár nekünk rontanak az első perctől.

Összességében mi vagyunk a jobb csapat, a játékosaink már több ilyen nagy csatát is megvívtak. Ez a mi aduászunk" – zárta a magabiztos nyilatkozatot Zseljazkov.

„Habár a döntetlen is jó lenne nekünk, mi az első perctől győzelemre fogunk játszani. Találkoztunk már velük párszor, kielemeztük őket, ahogy ők is bennünket, aligha fog egymásnak meglepetést okozni a két csapat. Hasonló találkozóra lehet számítani, mint az eddigi három egymás elleni meccsünk volt" – tette hozzá a Ludogorec játékosa, Georgi Terziev.

Történelmet írhat a Fradi

Magyar klubok eddig hétszer jutottak el a csoportkörig, legjobban pedig a Vidi teljesített azzal, hogy tavaly hét pontot szerzett ugyancsak az El-ben, de az első két helyhez az is kevésnek bizonyult. A Ferencváros döntetlennel beállítaná ezt a rekordot, de ugyanúgy nem élné meg tavaszt, viszont ha nyerne, akkor a csúcsdöntéssel együtt a történelmi továbbjutás is összejönne a kilenc ponttal.

Arra 16 éve volt példa, hogy magyar együttes megélte az európai kupatavaszt. Akkor a Debreceni VSC az UEFA Kupában egészen a harmadik fordulóig jutott, melynek párharcait 2004 február végén és március elején rendezték, s végül 1-0-s összesítéssel maradt alul a belga Club Brugge-zsel szemben.

A Ferencváros hosszú veretlenségi sorozata után a Békéscsaba vendégeként kiesett a Magyar Kupából, majd vasárnap hazai pályán kétgólos előnyét eladva 2-2-es döntetlent játszott a negyedik Puskás Akadémiával. A bajnoki tabellán viszont így is éllovasként zárja majd az őszi szezont úgy, hogy egy meccsel kevesebbet játszott közvetlen riválisainál. A 2-0-s békéscsabai kudarc előtt sorozatban 11 mérkőzésen volt veretlen a Ferencváros, amely azt megelőzően hazai pályán éppen a Ludogorectől kapott ki 3-0-ra még október 3-án.

Az Espanyol ellen nagyon kevés hiányzott a győzelemhez Forrás: Koncz Márton - Origo

A bolgár bajnok hat összecsapás óta nem kapott ki, és szintén magabiztos előnnyel vezeti hazája bajnokságát. De ami még jobban megmutatja a Ludogorec jó formáját, hogy a Bajnokok Ligája-selejtezőben a Ferencvárostól elszenvedett júliusi, 3-2-es hazai veresége óta 31 találkozón mindössze kétszer maradt alul, ráadásul mindkétszer a spanyol Espanyollal szemben, amely már csoportelsőként továbbjutott a négyesből az El-ben.

A csoport másik mérkőzésének már nincs tétje, mivel az Espanyol úgy fogadja a CSZKA Moszkva csapatát, hogy biztosan elsőként zár a négyesben, míg orosz vendége még sikerrel is sereghajtó marad.

A csoport eddigi eredményei:

1. forduló, szeptember 19.:
Espanyol-Ferencváros 1-1
Ludogorec-CSZKA Moszkva 5-1

2. forduló, október 3.:
Ferencváros-PFC Ludogorec 0-3
CSZKA Moszkva-Espanyol 0-2

3. forduló, október 24.:
CSZKA Moszkva-Ferencváros 0-1
Ludogorec-Espanyol 0-1

4. forduló, november 7.:
Espanyol-Ludogorec 6-0
Ferencváros-CSZKA Moszkva 0-0

5. forduló, november 28.:
Ferencváros-Espanyol 2-2
CSZKA Moszkva-Ludogorec 1-1

A második számú európai kupasorozat első kieséses fordulójának sorsolását hétfőn 13 órától a svájci Nyonban tartják. A legjobb 32 párharcait februárban rendezik.

Európa-liga, H csoport, 6. forduló:
Ludogorec (bolgár)-Ferencváros 21.00
Espanyol (spanyol)-CSZKA Moszkva (orosz) 21.00

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayer Leverkusen 6 6 0 0 19-3 16 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
Qarabag FK 6 3 2 1 7-9 -2 10
GY
V
V
D
GY
3.
Molde 6 2 3 1 12-12 0 7
V
GY
GY
D
V
4.
BK Häcken 6 0 6 0 3-17 -14 0
V
V
V
V
V