A DMVSC-nek nyolcat rúgó Rába ETO tíz évvel később hatot kapott a Fraditól

1983. június 11. Rába ETO-Újpesti Dózsa, foci
Győr, 1983. június 11. Szendrei József , az Újpesti Dózsa kapusa csak buktatással tudja megállítani a kitörő Szabó Ottót, a Rába ETO csatárát a Rába ETO-Újpesti Dózsa labdarúgó-mérkőzésen Győrben. Balra Sarlós András (Újpesti Dózsa). A megítélt 11-esből született a győriek negyedik gólja. A végeredmény 6:1 és ezzel a győri csapat sorozatban a második bajnokságát ünnepelte. MTI Fotó: Németh Ferenc
Vágólapra másolva!
1982. április 25-én a bajnoki címre törő Rába ETO 8-1-re verte a DMVSC csapatát az NB I-ben. Tíz évvel később, ugyanezen a napon a Rába ETO 6 gólt kapott hazai pályán a bajnoki címre törő Ferencvárostól. A két meccset Szentes Lázár (is) összeköti. Szentes a Debrecen ellen mesterhármast ért el, tíz év múlva viszont szakmai igazgatóként ő szenvedte el azt a súlyos vereséget, amelyet a mai napig emlegetnek Győrben.

Az 1981-82-es NB I-es szezon egyértelműen a Verebes Józsf vezette Rába ETO dicsőséges meneteléséről szólt.

A győri futballforradalom vége az aranyérem megszerzése volt, az ETO 102 rúgott góllal nyerte meg a bajnokságot az ezüstérmes Ferencváros és a bronzérmes Tatabánya előtt.

Ahogy haladtunk előre a szezonban, úgy növekedett a győri stadionban a nézőszám, az emberek megérezték, hogy itt most valami egészen különlegeset látnak. Nem volt ez másképpen 1982. április 25-én, amikor a Kovács Ferenc (aki később az UEFA Kupa döntőjébe vezette a Videotont) edzette DMVSC látogatott Győrbe.

Labdarúgó NB I, 1981-82, 31. forduló.
Rába ETO - DMVSC 8-1 (5-0)
Győr, 15.000 néző. Vezette: Tompa.

Rába ETO: Kovács - Csonka (Szijjártó), Hlagyvik, Mile, Magyar - Hannich, Póczik, Burcsa (Gyurmánczy) - Szabó, Szentes, Hajszán.
DMVSC: Szűcs - Tímár, Szigeti, Sallai, Fodor - Feledi (Tóth), Menyhárt, Nagy II., Czikora - Kerekes, Jankovics.
Gól: Hannich (21., 23.- tizenegyesből), Hajszán (28.), Szentes (39., 40., 47.), Burcsa (64.), Gyurmánczy (86.), illetve Nagy II. (80.)

Mi minden tűnik fel ebből az adathalmazból? Mindenekelőtt Szentes Lázár egészen elképesztő produkciója. Nem csak a mesterhármas, nem csak az, hogy két perc alatt két gólt szerzett, hanem az is, hogy

ebben az idényben Szentesnek ez már a harmadik mesterhármasa volt.

De még ez sem volt elég a gólkirályi címhez, mert az idény végén azt Hannich Péter szerezte meg 22 góllal. Szentes összesen 21 gólt lőtt ebben a szezonban, egy góllal lemaradt tehát.

Pedig a Debrecen nem mindennapi sorozat közepén érkezett meg Győrbe. Kovács Ferenc csapata az előző 5 fordulóban veretlen maradt,

legyőzte a Vasast és az Újpesti Dózsát is.

Az első 20 perc ennek megfelelően nagyon érdekes játékot hozott. Sallai Sándor szívósan tapadt Szentesre, a Debrecen rengeteg szabálytalansággal tördelte szét az ETO játékát. A 21. percig bírta kapott gól nélkül a vendégcsapat, de akkor beindult a győri henger. Hannich 2 perc alatt kétszer talált be, onnantól kezdve pedig tényleg csak a gólkülönbség volt a kérdéses, meg az, hogy mennyinél áll meg a Rába.

9 gól az Ózd hálójában

A DMVSC ellen aratott 8-1-es siker mellett ebből a bajnokságból még egy meccset érdemes kiemelni. Ezt 1981. dcember 5-én játszotta az ETO, az ellenfél az Ózd együttese volt. A végeredmény 9-2. Érdekesség, hogy ezen az összecsapáson az ózdiak szereztek vezetést. Ekkor még a közönség mintha nem érezte volna meg, mi történik Győrben, mert mindössze 6000 néző tekintette meg a meccset. A 18 forduló után a bajnokságban az Újpesti Dózsa vezetett 25 ponttal, a Győr a 2. helyen állt 24 ponttal. Az ETO a 18 meccs alatt 54 gólt rúgott.

8-1 lett a vége, a közönség tombolva ünnepelte a csapatot. Verebes József a meccs után arról beszélt, hogy a két csapat nem volt egy súlycsoportban.

A lelátón helyet foglalt a Ferencváros másodedzője, Monostori Tivadar.

Nem véletlenül ült ott a szakember, hiszen négy nappal később az ETO a Ferencváros ellen lépett pályára az Üllői úton. Monostori arról beszélt, hogy ehhez hasonló játékot csak a holland labdarúgó-válogatottól látott korábban. "Totális futball, közönségszórakoztató játék" - hangoztatta a Fradi edzője.

Szentes Lázárnak már a harmadik mesterhármasa volt a DMSVC ellen rúgott három gól a 81-82-es bajnokságban Forrás: Origo

Négy nappal később, szerdán este játszották a Ferencváros-Rába ETO összecsapást az Üllői úton, ahol 30 ezer néző láthatta, hogy

Verebes csapata idegenben 4-3-ra verte a zöld-fehéreket.

Ezzel gyakorlatilag a bajnoki cím is eldőlt, mert az aranyérmet a hátralévő fordulókban már nem engedte ki a kezéből a győri csapat. Nekik ebben az egészben az volt a legnagyszerűbb dolog, hogy az Üllői úton is győzni tudtak a Fradi otthonában. Néhány nappal később pedig az is hivatalossá vált, hogy a Győr megnyerte az 1981-82-es bajnokságot.

Ugorjunk most 10 évet előre az időben, az 1991-92-es bajnoki szezonra. Ha a 81-82-es idényre azt mondtuk, hogy minden a Győrről szólt, akkor erről azt kell mondani, hogy abszolút a Ferencváros állt az érdeklődés középpontjában.

A Fradi kispadján a klub legendája, Nyilasi Tibor ült, aki valóságos forradalmat csinált.

Sokan biztosan emlékeznek még arra, hogyan sikerült Nyilasi első NB I-es meccse a Fradi kispadján. 1990. augusztusában ez volt az Újpest elleni emlékezetes 0-5, a mérkőzés, amelyen az erdélyi Szenes Sándor két gólt szerzett és amelyen a tévében Vitray Tamás azt mondta, hogy "Szenes, a romániai fiú".

Meg is mutatjuk Szenes két gólját. Ez volt az első:

Ez pedig a második, az a bizonyos bombagól:

A 90-91-es szezonban azonban még a Mezey György vezette Honvéd nyerte meg a bajnokságot, a Fradi ezüstérmes lett. Egy idénnyel később azonban már nem volt mese. A Nyilasi Tibor vezette csapat összeérett, ennek kiváló példája volt az 1992. április 25-én Győrben lejátszott bajnoki mérkőzés.

Labdarúgó NB I 1991-92-es szezon, 23. forduló.
Rába ETO - Ferencváros 1-6 (0-4)
Győr, 15.000 néző. Vezette: Varga L.

Rába ETO: Végh - Plotár, Bimbó, Virág - Csikós, Tóth, Miriuta, Urbán, Korsós (Ördögh) - Csertői, Pena.
Ferencváros: Balogh T. - Simon, Telek, Kuznyecov, (Rácz) - Páling, Fodor, Lipcsei, Szenes, Keller (Szekeres) - Balogh G., Wukovics.

Furcsa közjáték vezette be ezt a meccset. Az előző fordulóban ugyanis Veszprémben a Győr 2-1-es vereséget szenvedett. A Fradi vendégjátéka előtt derült ki, hogy a győri vezetőség a veszprémi meccs miatt 100 ezer forintos kollektív büntetést szabott ki az együttesre.

A jól értesültek bundáról suttogtak, Szentes Lázár pedig kitette a csapatból azt a Rugovics Vendelt, aki korábban éppen Veszprémben focizott, majd onnan igazolt Győrbe. Rugovics beceneve amúgy a "Bakony Maradonája" volt.

Lipcsei Péter volt az 1992-es győri meccs hőse Forrás: MTI/Szentmiklósi János

Nos, ha a tíz évvel korábbi meccsen Szentes Lázár mesterhármasát emeltük ki, akkor itt Lipcsei Péteré volt a főszerep, aki a 6-1-es Fradi győzelemmel végződött összecsapáson szintén mesterhármast ért el. Ennek a meccsnek meg is van az összefoglalója, ezt itt most megnézhetik.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy 0-1 után a Győr 11-est rúghatott, de azt Miriuta elhibázta.

Utána jött a Lipcsei-show,

tényleg parádésan játszott a Fradi középpályása. Szentes Lázárnak nem maradt más hátra, mint a kényszerű gratuláció, Nyilasi Tibor pedig a boldogságban úszott. Pedig ekkor még nagyon szoros volt az élmezőny, a Fradi csak jobb gólkülönbségének köszönhette, hogy megelőzte a Vácot.

A boldogság aztán néhány héttel később, Diósgyőrben teljesedett ki, mert ott - 28 ezer néző előtt - a Fradi 2-0-ra verte a DVTK-t és megszerezte a bajnoki aranyérmet.

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.
Címlapi kép: Egy jelenet a Rába ETO - Újpesti Dózsa bajnoki labdarúgó-mérkőzésről.