Vágólapra másolva!
Magyar sportolók talán még sohasem játszottak ilyen rendkívül ellenséges légkörben külföldön, mint a magyar labdarúgó-válogatott a bécsi Práter Stadionban – írta a Nemzeti Sport 1948. május 4-i száma. Egy nappal korábban, május 3-án érkezett haza a Puskás Ferenc vezette nemzeti csapat a bécsi Európa Kupa-mérkőzésről, amelyet az osztrák csapat 3-2-re nyert meg.

„Úgy látszott, mintha a bécsi közönség egyenesen gyűlölné a magyar fiúkat – írta a Népsportban Hidas Ferenc, aki az MLSZ elnökhelyettese volt. Hidas megjegyzi, hogy a szokatlan körülmények között Kispéter Mihály több alkalommal is olyan megoldásokhoz folyamodott, amely felbőszítette a közönséget.

A teljesen felajzott közönség minden egyes szabálytalan mozdulat után heves tüntetésbe kezdett, amely merőben szokatlan volt a magyar csapat számára. „A sértegetések özöne zúdult a magyar sportolók felé, sőt, egy ízben a rendőrség erélyes fellépése tudta csak megakadályozni, hogy az osztrák közönség a pályára berohanva tettlegesen is bántalmazza játékosainkat a vélt sérelmekért. A meccs végén azonban már ezt sem lehetett megakadályozni.

A szerencsétlen ütközés következtében a nézők üveggel dobálták meg a magyarokat. Epp agyrázkódást szenvedett és le kellett cserélni. Ezt a vasárnapot egy darabig nem fogjuk elfelejteni" – írta a cikk szerzője.

Puskás Ferencéket gyűlöletes légkör fogadta Bécsben Forrás: AFP/Archive Zoltan Thaly J.

Amúgy ez az összecsapás egészen különleges körülmények között zajlott le.

A szovjet hadsereg Bécsben állomásozó egységei közül több ezer katona vett jegyet a meccsre, a stadionban pedig látványosan a magyar csapatnak szurkoltak.

A magyar góloknál lelkesen ugráltak, a szünetben pedig bementek a magyar öltözőbe, és lelkesíteni próbálták a társaságot. A mérkőzés utáni hatalmas kavarodásban ők is berohantak a pályára, virággal akartak kedveskedni Gallovich Tibor csapatának, de látva az osztrák szurkolók haragját, hamar elfutottak.

Csak négy katona maradt ott, ők gyorsan átadták a virágot Szusza Ferencnek, majd eliszkoltak.

Ezek mellett egy magyar futballista személyes tragédiáját hozta ez a bécsi meccs. Gallovich Tibor szövetségi kapitány a kezdőcsapatba tette Tagányi Árpádot, aki 1948-ban a Szentlőrinci AC játékosa volt. Ám a 40. percben Tagányit lecserélték, ő

az „egyfélidős balfedezetként" vonult be a magyar labdarúgás történetébe,

mivel ezt megelőzően és ezek után soha többet nem játszott a magyar válogatottban.

„Nem értem, hogy miért cseréltek ki, úgy érzem, hogy nem voltam fáradt" – panaszkodott a sportújságnak a balfedezet. „Úgy érzem, hogy a játék sem ment rosszul. Nekem az iram egyáltalán nem volt nagyobb, mint bármelyik NB I-es mérkőzésen. A félidőben az egyik vezető azzal mentegette magát, hogy a tömegterror miatt cseréltek ki, de azt nem mondta el, hogy mit ért ezen. A másik vezető azt mondta, hogy utasításra cselekedtek.

A Szabad Nép hasábjain a helyszíni tudósító, Lukács László is kemény kritikával illette a magyar szakvezetést, mert szerinte Tagányit eleve be sem kellett volna állítani a csapatba. A cikkben az is elolvasható, hogy az osztrák szövetség eleve nem akarta beengedni azokat a magyar szurkolókat, akiknek jegyük volt a meccsre. Végül nagy vita után az állóhelyre vezényelték a budapesti különvonattal érkezett drukkereket.

Hosszas elmélkedés olvasható arról, hogy a 60 ezer eladott jegy nagy része a jegyüzérek kezébe került. Ők a 10 schillinges belépőket kétszáz százalékos felárral értékesítették és még így is sikerült minden jegytől megszabadulniuk.

A meccsre kiadott műsorfüzetben a vendéglátók karikatúrát készítettek Puskás Ferencről, aki a rajzon a cigányprímással húzatta a nótát. A képaláírás:

Ez a kívánsága végül nem teljesült Puskásnak, mert a két magyar gólt Szusza Ferenc és Deák Ferenc szerezte.

Labdarúgó Európa Kupa-mérkőzés: Ausztria-Magyarország 3-2 (1-1)
1948. május 2. Bécs. Práter Stadion, 60 ezer néző. Vezette: Jaroslav Vicek (csehszlovák)

Ausztria: Zeman – Kowanz, Happel, Mikolasch, Ocwirk, Brinek, Melchior, Wagner, Epp, Hahnemann, Körner.
Magyarország: Henni – Rudas, Kispéter, Balogh Sándor, Bozsik, Tagányi, Egresi, Szusza, Deák, Puskás, Gőcze.
Gól: Melchior (24.), Wagner (67.), Körner (85.), illetve Szusza (16.), Deák (48.)

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.