Társoldalunk:

Szalai Ádámmal a soraiban játszott döntetlent a Mainz - videó

2020.05.17. 17:37

A német labdarúgó-bajnokság 26. fordulójában a Köln és a Mainz 2-2-es döntetlent játszott egymással. A vendégcsapatban Szalai Ádám csereként beállva húsz percet kapott a bizonyításra.

Szalai Ádám csapata, a Mainz a koronavírus-járvány miatti kéthónapos szünet előtt kiváló formában lévő Köln otthonában lépett pályára vasárnap délután. A magyar válogatott támadója a kispadon kezdte a mérkőzést.

Szalai csapata a 26. forduló előtt alig három ponttal előzte meg az osztályozó helyen álló Fortuna Düsseldorfot, és már nagyon hamar nehéz helyzetbe került. A 6. percben Mark Uth tizenegyesből szerzett góljával megszerezte a vezetést a Köln.  Hiába vetődött jó irányba Florian Müllet, a német játékos hajszálpontosan lőtte ki a sarkot.

Mark Uth tizenegyesből szerzett vezetést a Mainz ellenForrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Anke Waelischmiller

Az első félidőben inkább a Köln akarata érvényesült, a Mainz nem tudott komolyabb helyzetet kialakítani. A szünetre is a nemcsak a szurkolóikat, de kabalaállatukat, IX. Hennest is nélkülözni kényszerülő hazaiak mehettek 1-0-s előnnyel.

A második játékrészt sem kezdte jól a Mainz. Az 53. percben az osztrák Florian Kainz egy gyorsan elvégzett szabadrúgás után megduplázta a Köln előnyét.  A Mainz ezután cserére szánta el magát, de nem Szalai, hanem Taiwo Awoniyi állt be, aki öt perccel pályára lépése után megszerezte a szépítő gólt. 

A 61. percben Awoniyi egy kiváló támadás végén talált a kapuba.  A 69. percben pedig újabb támadó szellemű játékost küldött a pályára Achim Beierlorzer: Szalai Ádám váltotta Edimilson Fernandest, így a magyar játékosnak 20 perce volt bizonyítani. 

Szalai Ádám már a pályán volt, amikor a Mainz kiegyenlítettForrás: AFP/Lars Baron

A 32 éves támadó pályára lépése után pár pillanat múlva, egy nagyszerű egyéni megoldást követően már 2-2 volt az állás. A 72. percben a kameruni Pierre Kunde Malong a félpályáról nyílegyenesen vezette ziccerig a labdát, majd kiegyenlített.  Nem mindennapi látvány volt, ahogy mindenféle irányváltás nélkül végigsprintelt a labdával.

Az utolsó tíz percben mindkét csapat eldönthette volna a maga javára a mérkőzést. Hazai oldalon Leitsner, a vendégektől pedig Onisiwo próbálkozhatott, azonban egyikük sem járt sikerrel. A Mainz 2-2-es döntetlent játszott a Köln otthonában.  A szerzett pontnak köszönhetően Szalaiék négy pontra kerültek az osztályozós helytől, az újonc Köln pedig megerősítette 10. helyét a táblázaton.

Bundesliga, 26. forduló
1. FC Köln - Mainz 2-2 (1-0)