Vágólapra másolva!
A még mindig csak 29 éves Mario Balotelli pályafutása lejtőre került. Évek óta keresi a helyét, de úgy tűnik, Bresciában sem találta meg. Az olasz csatár 19 évesen már triplázott az Interrel, ott volt a Manchester City első Premier League-győztes csapatában, de 2020-ra mintha teljesen kiégett volna.

A labdarúgás tele van különböző típusú játékosokkal. Vannak született tehetségek, hősök, akikre fel lehet nézni, akár a tudásuk, akár a klubhűségük, akár a küzdeni tudásuk miatt. Vannak zsoldosok, akik játékosként vagy edzőként folyamatosan vándorolnak, új kihívásokat, meghódítandó területeket keresve, és vannak az olyan antihősök, meg nem értett zsenik, mint például Mario Balotelli.

Az olasz csatár még mindig csak 29 éves, de úgy tűnik, pályafutása menthetetlenül lejtőre került. A topcsapatok után a Nice, a Marseille, majd a Brescia dobott neki mentőövet, de alig egy év alatt úgy tűnik, három csapattól kell távoznia.

Kezelhetetlen, született tehetség

Mario Balotelli, születési nevén Mario Barwuah 1990 augusztusában született ghánai szülők gyerekeként már Olaszországban, Palermóban. A kis Mario kétéves volt, amikor a család északra, Brescia közelébe költözött, hároméves volt, amikor nevelőszülőkhöz került, miután családja nem tudta megfelelően ellátni.

Gyakorlatilag Silvia és Francesco Balotelli nevelte fel, később a nevüket is felvette, de mivel hivatalosan nem fogadták örökbe, csak 18 évesen kapta meg az olasz állampolgárságot.

Balotelli a Lumezzane csapatában kezdett focizni, 15 évesen már a felnőttek között volt, játszott az ötödosztályban, majd a Barcelona hívta próbajátékra,

de szerződtetés nem lett belőle. Az Internazionale 2006-ban vette meg a játékjoga egy részét, majd 2007-ben, 17 évesen már teljes mértékben az Inter játékosa lett, összesen 340 ezer eurót fizettek érte.

A 19 éves Balotelli az Inter mezében Forrás: AFP/Damien Meyer

2007 decemberében mutatkozott be bajnoki meccsen az Interben, 17 évesen, rá három nappal kezdő volt az Olasz Kupában, két gólt lőtt a Reggina ellen, majd a Juventus elleni negyeddöntős visszavágón is két gólt lőtt. Az első bajnoki gólját 2008 áprilisában lőtte, novemberben ő lett minden idők legfiatalabb Inter-játékosa, 18 évesen és 85 naposan, aki gólt szerzett a Bajnokok Ligájában.

Balotelli berobbant a foci élvonalába a tehetségével, de egy meccs alatt is képes volt megjárni a mennyet és a poklot. Hősből egy pillanat alatt vált bűnbakká. A tehetsége miatt hatalmas figyelem irányult rá, de a fiatal játékos – talán érthetően – nem tudta tökéletesen kezelni a hirtelen jött népszerűséget, ami az ellenfelektől ellene irányuló támadásokkal párosult.

Mario Balotelli és José Mourinho kapcsolata nem volt felhőtlen Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Egy Juventus elleni bajnokin úgy kikezdték a szurkolók, hogy az Inter akkori elnöke, Massimo Moratti még ma is bánja, hogy nem vonult le a csapata, a Juve stadionját pedig be is zárták egy meccsre.
Balotelli helyzetén az sem segített sokat, hogy 2008 nyarán Roberto Mancini után José Mourinho lett az Inter edzője.

José Mourinho szokásához híven nem fogta vissza magát, többször is nyilvánosan kritizálta a fiatal játékost, főleg az edzésen mutatott teljesítménye miatt, amiért gyakran lazsált. 2009 januárjában ki is dobta az első csapat keretéből. A következő idényben tovább romlott a helyzet Balotelli és a csapattársak, Mourinho, valamint a szurkolók között.

Novemberben, a Roma elleni bajnoki után Mourinho azt mondta, játékosa osztályzata a nullához közelített. Decemberben a Juventus elleni bajnokin Felipe Melo könyökölte vállon a csatárt, aki úgy omlott össze, mintha a fejét találták volna el. A Chelsea elleni márciusi BL-meccsen Mourinho már a keretbe se hívta be Balotellit, a játékostársak és a saját ügynöke is kritizálta a játékost, majd újabb olaj volt a tűzre, amikor arról mutattak felvételeket, hogy egy Milan-mezzel pózol az Inter-csatár.

2010-ben triplázott az Interrel Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Balotelli bocsánatot kért, majd áprilisban újra játszhatott. A Barcelona elleni BL-elődöntő első meccsén csereként állt be az utolsó 15 percre, de szinte semmit nem csinált.

Az Inter-szurkolók kifütyülték, a pályáról lesétálva földhöz vágta a mezét, a meccs után Morattinak kellett kimenekítenie őt a rá váró szurkolók közül.

A triplázó Interben Balotelli kilenc bajnoki és egy-egy BL és kupagólt szerzett.

Miért mindig én?

2010 nyarán Mourinho után Balotelli is elhagyta az Intert. Korábbi edzője, Roberto Mancini próbálta megmenteni a renitens, még mindig tinicsatárt, és elvitte a Manchester Cityhez 29 millió euróért. Balotelli angliai karrierje nem indult a legjobban, az első meccsén rögtön megsérült az Európa-ligában, ami után meg is kellett műteni a térdét.

A Premier League-ben csak októberben játszhatott először, egy Arsenal elleni 0-3-mal kezdett, majd a harmadik meccsén rögtön kiállították a West Bromwich ellen, de előtte két góljával eldöntötte a meccset.

Decemberben neki ítélték a fiatal tehetségeknek kiírt díjat, a Golden Boyt, majd még ugyanebben a hónapban megszerezte első mesterhármasát az angol bajnokságban. Májusban megszerezte első trófeáját is Angliában, a Stoke City ellen nyert FA-kupát a Manchester City, ez volt a klub első komoly címe 35 év után, Balotelli lett a meccs embere.

Balotelli következő idénye volt a legsikeresebb Manchesterben, 23 bajnokin 13 gólt szerzett, a Manchester City pedig első bajnoki címét szerezte a PL-ben a QPR elleni drámai meccset követően. Balotelli az októberi városi derbin két gólt szerzett a United ellen 6-1-re megnyert meccsen, itt mutatta meg a híres feliratot a meze alatt.

Az örök kérdés Forrás: AFP/Andrew Yates

Kis túlzással ennyivel össze is lehet foglalni azt, amit a pályán mutatott Balotelli a City mezében. A 2011-12-es idényben összesen 11 meccset kellett kihagynia, különböző eltiltások miatt, később ezért a saját klubja büntette meg kétheti fizetésének a megvonásával.

Balotelli igazi aranybánya volt a brit médiának, folyamatosan foglalkoztak vele, de persze adott muníciót is.

Amikor sportkocsijával balesetet okozott, a rendőrök megkérdezték, miért van a zsebében ötezer font (több mint kétmillió forint), csak annyit mondott, azért, mert gazdag. De dobálta dartsnyíllal a fiatalokat a csapat edzőpályáján, robbantott tűzijátékot a saját házibulijában. A Golden Boy díjátadóján azt mondta, hogy jobb, mint Messi, és büszkén mondta, hogy nem tudja ki az a Jack Wilshere, aki a legyőzöttek között volt.

„Az a gond, hogy még nagyon fiatal, követ el hibákat. Ő Mario, őrült, de szeretem, mert jó srác" – mondta róla Mancini, akinek biztos, hogy lett pár ősz hajszála a csatár miatt, nem keveset dühöngött a kispadon Balotelli miatt. Erre jó példa egy amerikai felkészülési meccs, ahol ziccerben lépett ki, majd sarokkal lőtt kapu mellé, Mancini azonnal le is cserélte a 29. percben.

Olyan is volt, hogy edzésen majdnem összeverekedett az olasz páros, de végül csak kicsit megrángatták egymást.

Vándorlás

Balotelli 2013 januárjában visszatért Milánóba, 20 millió eurót fizetett érte az AC Milan. Mancini azt mondta, azért engedi el Balotellit, mert olyan, mintha a saját fia lenne, és a Serie A-ban a világ egyik legjobb játékosa válhat belőle. Nem teljesen lett igaza, de Balotelli kivirágzott Olaszországban. 13 meccsén 12 gólt szerzett a félszezonban, majd a következő teljes idényében 30 bajnokin 14 gólt lőtt, adott hét gólpasszt, de a Milan csak nyolcadik lett a bajnokságban.

A Milanban általában jól ment a játék Forrás: AFP/OLIVIER MORIN/Olivier Morin

Az olasz csatár 2014 augusztusában újra Angliában volt, a Liverpoolnál nem kisebb feladatot kapott, mint azt, hogy pótolja Luis Suárezt.

Balotelliért 16 millió fontot fizetett a Liverpool. Első gólját szeptemberben szerezte a BL-ben a Ludogorec ellen, de a bajnokságban nem ment neki.

Első bajnoki gólját 13. nekifutásra, februárban szerezte, ez volt az első és egyetlen bajnoki gólja az idényben.

Nemhogy Suárez góljait nem volt képes pótolni, de beilleszkednie sem sikerült se a csapatba, se a közegbe. Brendan Rodgersnél hamar kihúzta a gyufát, amikor félidőben mezt cserélt a Real Madrid játékosával, Pepével. A szurkolóknál is gyorsan fogyott a türelem, elképesztő helyzeteket hagyott ki az olasz, mémek születtek róla.

Ez a kapcsolat nem a mennyben köttetett Forrás: DPPI via AFP/Backpage Images

„Meg lennék lepve, ha jövőre is itt focizna. Pánikigazolás volt, kellett valaki a klubnak, de túl későre hagyták. Sok új játékos érkezett, teszik a dolgukat, de a csapathoz nem igazán tudnak hozzátenni" – mondta az új szerzeményről a frissen visszavonult Jamie Carragher.

„Nem hibáztatom Mario Balotellit,

Soha nem fogom megérteni, miért kellett megvenni" – mondta egy másik korábbi játékos, Jamie Redknapp.

Abban mindkét egykori klublegenda egyetértett, hogy Mario Balotelli nem igazán érzi át, mit is jelent a Liverpool mezében focizni.

Carraghernek végül igaza lett, Balotelli a következő idényben már nem volt Liverpoolban, kölcsönbe visszapasszolta a klub a Milanhoz.

Balotelli megint nem kezdett rosszul, harmadik meccsén megszerezte első bajnoki gólját, de megsérült, ami miatt három hónapot ki kellett hagynia. Később visszatért, összesen húsz bajnokin kapott szerepet, de több gólt már nem szerzett, a Milan csak hetedik lett. 2016 nyarán Balotelli visszatért Liverpoolba, de Jürgen Kloppnak megvoltak a saját elképzelései, nem akart az olasszal bíbelődni. Nagyon nem kapkodtak érte, az átigazolási időszak utolsó napján vittel el a Nice, egyéves szerződést kapott a francia csapattól.

Nizzában úgy tűnt, magára talál Forrás: AFP/Valery Hache

Balotelli úgy tűnt, magára talált. Elmondta, élete legrosszabb döntése volt Liverpoolba igazolni, és Brendan Rodgersre és Jürgen Kloppra sem igazán kíváncsi. Kieresztette a gőzt és a focira koncentrált, első két meccsén négy gólt szerzett a Ligue 1-ben. Azért itt sem volt minden rendben, a Lorient ellen három perc alatt kapott két sárgát, igaz a másodikat később visszavonták. Februárban azonnali pirosat kapott, amiért sértegette a játékvezetőt, majd kétmeccses eltiltást is összeszedett ugyanezért. Balotelli végül tíz góllal zárt, BL-selejtezős helyhez segítette csapatát, nyáron pedig újabb egyéves szerződést kapott.

A következő idényben 18 bajnoki gólt szerzett az olasz, ami egyéni csúcs a pályafutásában, 2014 után először a válogatott keretébe is bekerült,

azt azért tegyük hozzá, hogy Roberto Mancini lett a szövetségi kapitány.

2018 nyarán sokáig úgy tűnt, a Marseille leigazolja az olaszt, de végül nem jött létre az üzlet, a Nice pedig újabb egy évvel megtoldotta a szerződését. Az alapozásra túlsúllyal érkezett, Patrick Vieirával többször is összeveszett, ki is tette a keretből, csak tíz bajnokin lépett pályára. Balotelli télen szerződést bontott, és a Marseille játékosa lett. 15 bajnokin nyolc gólt szerzett, de a legemlékezetesebb megmozdulása az volt, amikor az egyik gólját úgy ünnepelte, hogy már töltötte is fel a gólörömöt az Instagramra.

A híres gólöröm Forrás: AFP/Gerard Julien

Balotelli 2019 nyarán hazatért, és a Brescia játékosa lett. A kiesés ellen küzdő csapatból nem igazán emelkedett ki, ha szó esett róla, akkor is inkább a szurkolói balhék miatt. Novemberben a Verona otthonában az olasz csatár rasszista rigmusok miatt előbb a lelátóra rúgta a labdát, majd levonult a pályáról. A két csapat játékosai közösen győzték meg Balotellit a folytatásról, végül befejezték a meccset. A hónap végén a csapat edzője, Fabio Grosso tette ki a keretből Balotellit, az ok ismerős volt: az edzéseken nem igazán törte össze magát.

Balotelliről szinte hetente jelent meg a hír, hogy a Brescia nem tart igényt a szolgálataira, de mostanra úgy tűnik, valóban véget ért a bresciai korszaka. A La Repubblica napilap értesülése szerint a szakítást a klubelnök Massimo Cellino hagyta jóvá, akivel régóta feszült volt a viszonya a válogatott csatárnak. A konfliktusukat tovább mélyítette, hogy a koronavírus-járvány miatt március óta szünetelő Serie A-ban a bajnoki küzdelmek június 20-i felújításának, illetve az edzések újrakezdésének bejelentését követően Balotelli egyetlen tréningen sem jelent meg, betegségre hivatkozva.

A kép ellenére Mario Balotelli csak szenvedett a Bresciában Forrás: NurPhoto/Franco Romano/NurPhoto/Franco Romano

Az élvonalban az utolsó helyen álló csapatában az idény félbeszakításáig 19 meccsen lépett pályára, de úgy tűnik, nem lesz több dobása. A még mindig csak 29 éves Balotelli újra csapatot keres, kérdés, ki mer még kockáztatni vele.

Tündöklés a válogatottban

Balotelli alighogy megkapta az olasz állampolgárságot, Pierluigi Casiraghi be is hívta az olasz U21-es válogatottba, mindössze 18 évesen. A fiatalok között 16 meccsen hat gólt szerzett, de 2010-ben már a nagyok között is bemutatkozhatott, 2011 novemberében pedig az első gólját is megszerezte. Az igazi áttörést a 2012-es Európa-bajnokság hozta, ahol már a Manchester City játékosaként szerepelhetett. A harmadik csoportmeccsen, az írek ellen gólt szerzett, az angolok elleni negyeddöntőben csapattársa, Joe Hart ellen szerzett gólt a tizenegyespárbajban, tovább is jutottak az olaszok.

Van, aki ezt a képet nem ismeri? Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A németek elleni elődöntő volt Balotelli nagy meccse, két gólt szerzett, az olaszok 2-1-re nyertek, itt mutatta be híres, a mémgyárosok kedvencévé vált gólörömét. Az Eb-t végül a spanyolok simán, 4-0-ra nyerték. Balotelli nem bírta el a nagy terhet, amit a szurkolók tettek rá. A torna során többször is inzultálták a szurkolók, amiért az UEFA a horvát szövetséget alaposan megbüntette.

Szomorú ezüstérmesként távozott Forrás: AFP/FILIPPO MONTEFORTE/Filippo Monteforte

A torna után Balotelli maradt a csapat elsőszámú csatára, a 2013-as Konföderációs Kupán két gólt lőtt három meccsen, a 2014-es vb-n az angolok ellen betalált, de az olaszok nem jutottak tovább a csoportból, Balotellit pedig hosszú évekre elfelejtették. A világbajnokság után majdnem négy évig a keretbe sem került. Roberto Mancini reaktiválta négy meccs erejéig. Eddigi 36 meccsén 14 gólt szerzett.

Mario Balotelli pályafutása egyértelműen megrekedt, csak rajta múlik, képes lesz-e visszakerülni a világ futballtérképére. Nagy téttel nem fogadnánk rá.